Aparatov z oznako A+++ od zdaj ni več

Energijska nalepka za gospodinjske aparate je obvezna že od leta 2002. S 1. marcem se je uvedla nova, ki ukinja podrazrede. Aparati so označeni zgolj z energijskimi razredi od A do G. Nalepka naj bi bila tako bolj preprosta in razumljiva za potrošnike. S spremembo lestvice se spreminjajo tudi nekatere druge oznake na nalepki.

Kakšne so spremembe?

Kako prepoznati energijsko nalepko EU za prevrednoteni izdelek?

Do sedaj so bile naprave uvrščene glede na učinkovitost v razrede od G (najmanj učinkovite) do A+++ (najbolj učinkovite). Z napredkom na tehnološkem področju se je začel razred A polniti, ker je potratnih aparatov vse manj, nižji razredi pa so ostali prazni. Označbe se sedaj vračajo nazaj na lestvico, ki je bila uporabljena v preteklosti.

Neposredna primerjava podatkov s stare in nove energijske nalepke ni mogoča. Prenovo označevanja namreč spremljajo tudi spremembe metodologije za merjenje porab. Od uveljavitve novih oznak, nobeden od obstoječih gospodinjskih aparatov ne bo uvrščen v razred A. Najbolj energijsko učinkoviti bodo uvrščeni v razred B, razred A pa je namenjen najbolj dovršenim napravam, ki bodo na trg šele prišle.

Poleg oznake razreda morajo biti na vseh nalepkah tudi kode QR, ki jo potrošnik preprosto prebere s svojim pametnim telefonom in tako dobi dodatne informacije o izbranem izdelku. Na vseh bo označena tudi raba energije.

Spreminjajo se tudi določeni podatki na nalepki, ki naj bi omogočili lažje primerjanje aparatov glede varčnosti z energijo in okolju prijazno uporabo. Oznaka na pomivalnih strojih bo tako vključevala rabo energije na 100 ciklov pomivanja, porabo vode na cikel, čas pomivanja, zmogljivost stroja in glasnost delovanja v dB. Pralni in pralno-sušilni stroji bodo poleg tega vsebovali še podatek o učinkovitosti ožemanja, medtem ko bo imel hladilnik zapisano prostornino hladilnega in zamrzovalnega dela v litrih, letno porabo energije in glasnost delovanja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.