5 domačih nasvetov za boljše počutje

Ne glede na to, kako zdrav si, se nekajkrat letno soočaš s slabim počutjem. Kljub pogostosti je lahko premagovanje bolezni naporno za telo. Ljudje že stoletja iščejo načine, kako si blažiti pogoste bolečine, kot so slabost, prehlad in glavobol. V današnjem času imamo veliko farmacevtskih možnosti za lajšanje simptomov. Toda zdravila niso naša edina rešitev. Poznamo veliko domačih nasvetov za lajšanje bolečin. Nekateri izmed njih so stari več kot tisoč let in so podprti s strani znanosti. Poglejmo si pet domačin nasvetov za boljše počutje.

1. Piščančja juha

Piščančja juha

To, da piščančja juha pomaga pri simptomih prehlada, je znano že precej časa. Natančneje izhaja iz 11. stoletja, ko je perzijski učenjak Ibn Sina menil, da juha pomaga pri zdravljenju gobavosti. Čeprav gobavosti ne zdravi, novejše raziskave dokazujejo, da je učinkovita pri zdravljenju prehladov.

2. Pritisk na zapestje

pritisk na zapestjeS pritiskom na notranjo stran zapestja si lahko pomagaš pri slabosti. Metoda je prvič postala priljubljena v tradicionalni kitajski medicini z uveljavitvijo akupunkture. Čeprav metoda ni znanstveno dokazana, nekateri strokovnjaki menijo, da pritisk na točko prekine signal za slabost, ki potuje proti možganom. S pritiskom na zapestje ustvariš drug vir bolečine, ki odvrne možgane od prvotnega izvora.

3. Vonj alkohola

Še en trik za lajšanje slabosti je vonj alkohola. Nekateri raziskovalci domnevajo, da vonj alkohola zavira nevrone, zaradi katerih bruhaš. Raziskave prikazujejo, da vonj alkohola lajša simptome bolje, kot nekatera farmacevtska zdravila, namenjena slabosti.

4. Masaža z ledom

Pri glavobolih in telesnih bolečinah je koristen trik masaža z ledom. Z ledeno kocko masiraš predel med palcem in kazalcem, kar naj bi lajšalo bolečino. Trik naj bi deloval po teoriji nadzora vrat, ki poudarja pomen možganov pri zaznavanju bolečine. Signal bolečine mora potovati prek tako imenovanih vrat, ki imajo specifičen receptor za prepoznavanje bolečine, ki prenese informacijo do možganov. Drug signal, na primer signal za mraz, zmoti prenos bolečine do možganov. Signal tako ni zaznan in s tem se bolečina zmanjša.

5. Masaža

Maserka masira moškemu hrbet

Čeprav masaža ne lajša bolečine, pripomore k temu, da ostaneš zdrav. Pomaga pri zmanjševanju stresa, kar ima velik vpliv na telo. Ko si pod stresom, tvoje telo proizvaja večje količine hormona kortizol. Ta sproži v telesu večjo proizvodnjo imunskih celic, ki uničijo patogene. Če je stres dolgotrajen, se bo telo navadilo na visoko količino hormona ter posledično ne bo v stalni pripravljenosti za boj z bacili. Masaža zmanjšuje srčni utrip in raven stresa in tako zmanjša stopnjo kortizola v sistemu.

Vir:

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.