Nujna zla: kaj vse moraš urediti z odhodom na faks in kaj po dopolnjenem 26. letu?

Med največjimi zalogaji priprav na študentsko življenje je gotovo iskanje strehe nad glavo. Tudi če boš letos večino fakultetnih obveznosti opravljal od doma, se loti urejanja birokratskih nujnosti. To še posebej velja, če si že ali pa boš kmalu dopolnil 26 let.

Sprememba naslova bivanja

Kot državljan Republike Slovenije si dolžan v roku 8 dni po selitvi javiti nov stalni naslov, lastnik nepremičnine, v kateri bivaš pa te pri tem z ničimer ne more zaustaviti. No, razen če bivaš na črno in ti ne želi dati pisnega dovoljenja. Namesto spremembe stalnega naslova si lahko urediš tudi začasnega, pri katerem ti ni treba menjati osebnih dokumentov.

Sprememba osebnega zdravnika in zobozdravnika

Vsi imamo pravico do samostojne izbire osebnega zdravnika in zobozdravnika, a je ta v praksi predvsem v zadnjih letih skorajda neuresničljiva. Če študiraš v Ljubljani, se lahko obrneš na ambulanto za študente – če še sprejemajo nove paciente seveda. Zdravstvena ambulanta za študente pa ti je v primeru, da tam nimaš izbranega osebnega zdravnika, na voljo le za nujne primere.

Po 26. letu: urejanje zdravstvenega zavarovanja

Če si svoj 26. rojstni dan praznoval v študijskem letu 2019/2020, si moraš s pričetkom oktobra obvezno urediti osnovno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.
Če se takoj po koncu študijskega leta, v katerem si že dopolnil 26 let, zaposliš, bo tvoje obvezno zdravstveno zavarovanje kril delodajalec. Če se ne zaposliš, se lahko prijaviš na Zavod za zaposlovanje ter Center za socialno delo (CSD), kjer oddaš vlogo za kritje zdravstvenega zavarovanja. Vendar pazi – zavarovanja sam uredi čimprej, nato pa ti bodo na CSD povrnili stroške tudi za nazaj.

Pri urejanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se ti MORA muditi

To zavarovanje sicer ni obvezno, a se iz njega krije tisti delež, ki ga obvezno zdravstveno zavarovanje ne pokriva. Urediti ga moraš najkasneje v roku meseca dni po preteku statusa študenta, drugače te čaka sankcija. Ta ti je naložena v obliki trimesečne čakalne dobe, ko dopolnilno zdravstveno zavarovanje že plačuješ, vendar kritja pri zdravstvenih storitvah še nimaš in si doplačnik. Z vsakim letom, ko ga nimaš sklenjenega, se ti premija poviša za 3 %. To pomeni, da dlje časa kot ne plačuješ, dražje te bo stalo dopolnilno zavarovanje. In to vse do konca življenja.

Po 26. letu: prejemaš preživnino?

Po 26. letu starosti te starši niso več dolžni preživljati in takrat odpade tudi preživnina. Če to še vedno počnejo, poskrbite za formalno ureditev, kajti starši te lahko kasneje tudi terjajo.

Po 26. letu: upravičenost do denarne socialne pomoči

Če po dopolnjenem 26. letu izgubiš status študenta in še ne dobiš zaposlitve, lahko zaprosiš za denarno socialno pomoč (DSP), ki jo urediš na Centru za socialno delo. Cenzus za prejemanje DSP trenutno znaša 402,18 €. Pri tem ni nobene potrebe, da prijaviš svoje lastno gospodinjstvo, saj si po dopolnjenem 26. letu starosti samostojna oseba (v pravnem smislu) in tudi če živiš na istem naslovu kot tvoji starši socialne pravice uveljavljaš sam.

Prejšnji članekNajvečje pomanjkanje kadrov v zadnjih 15 letih
Naslednji članek5 domačih nasvetov za boljše počutje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.