Apple lansiral novi iPhone. Se ti obrestuje nadgradnja?

iPhone 14 in iPhone 14 Plus
Foto: Apple

Priljubljeni 6,1-palčni zasnovi se pridružuje nova, večja 6,7-palčna velikost z novim sistemom dvojne kamere, funkcijo Crash Detection, prvo varnostno storitvijo v industriji pametnih telefonov s pomočjo v sili (SOS) prek satelita in najboljšim trajanjem baterije v iPhonu. Kaj vse prinaša novi iPhone 14?

iPhone 14 in iPhone 14 Plus

Apple je v sredo predstavil iPhone 14 in iPhone 14 Plus v dveh velikostih – 6,1 inča in 6,7 inča – v prefinjeni zasnovi z impresivno nadgrajeno kamero in novimi prelomnimi varnostnimi zmogljivostmi.

iPhone 14 in iPhone 14 Plus ustvarjata osupljive fotografije in videoposnetke z zmogljivim sistemom kamer z novima glavno in sprednjo kamero TrueDepth, Ultra Wide kamero za edinstvene perspektive in Photonic Engine – izboljšanim slikovnim cevovodom.

Oba modela vključujeta čip A15 Bionic s petjedrnim grafičnim procesorjem, ki ponuja neverjetno zmogljivost in učinkovitost za zahtevne delovne obremenitve ter je zasnovan z vgrajeno zasebnostjo in varnostjo.

iPhone 14 in iPhone 14 Plus uvajata ključne varnostne zmogljivosti, kot sta zaznavanje trka in SOS prek satelita, kar je prvič v industriji.

Z neverjetno življenjsko dobo baterije, prvovrstnimi funkcijami za vzdržljivost in superhitrim 5G pa je ta linija iPhonov naprednejša kot kdaj koli prej.

iPhone 14 in iPhone 14 Plus bosta na voljo v polnočni, modri, zvezdni, vijolični in rdeči izvedbi. V ZDA prednaročila že sprejemajo, iPhone 14 bo sicer v ZDA na voljo od petka, 16. septembra, iPhone 14 Plus pa od petka, 7. oktobra.

»iPhone pomembnejši kot kdaj koli prej«

»Naše stranke se vsak dan zanašajo na svoj iPhone, iPhone 14 in iPhone 14 Plus pa prinašata prelomne nove tehnologije in pomembne varnostne zmogljivosti. Z novim, večjim 6,7-palčnim zaslonom v iPhonu 14 Plus lahko uporabniki pri brskanju po spletu uživajo v več vsebini na zaslonu in še več besedila,« je dejal Greg Joswiak, višji podpredsednik za svetovno trženje pri družbi Apple, prek spletnega mesta Apple. »Oba telefona imata zmogljivo novo glavno kamero z velikim preskokom pri delovanju pri šibki svetlobi, napredne možnosti povezovanja s 5G in eSIM ter neverjetno zmogljivost tehnologije A15 Bionic, ki omogoča še daljše delovanje baterije. Zaradi vsega tega, ki je tesno povezano z operacijskim sistemom iOS 16, je iPhone še pomembnejši kot kdaj koli prej.«

Zaznavanje trka na iPhonu.
Novi iPhone zaznava trk.
Foto: Apple

Glavne razlike med iPhonom 13 in 14

Applov iPhone 13 je v Applovi trgovini že na voljo po znižani ceni. Se ti torej obrestuje nakup iPhona 13 ali je bolje nagraditi svoj pametni telefon z Applovim najnovejšim modelom? Primerjavo so naredili pri Tom’s Guide.

Na prvi pogled je iPhone 14 videti skoraj identičen iPhonu 13, vendar je v njem veliko pomembnih nadgradenj, vključno z večjim in svetlejšim tipalom glavne kamere, varnostnimi funkcijami, kot sta SOS prek satelita in zaznavanje trka, ter nekoliko zmogljivejšo različico čipovja Apple A15 Bionic. Kljub temu iPhone 13 še vedno ostaja eden najboljših telefonov na trgu.

Apple je letos močno pretresel svojo linijo iPhonov, saj je ukinil iPhone Mini. Namesto tega sta na voljo 6,1-palčni iPhone 14 in 6,7-palčni iPhone 14 Plus. Model Plus je zelo podoben iPhonu 14, edini pomembni razliki pa sta velikost zaslona in baterija.

Od linije iPhone 13 v Applovi trgovini ostajata le še 6,1-palčni iPhone 13 in 5,4-palčni iPhone 13 mini. Ker je Apple iz svojih vrst umaknil tudi iPhone 12 mini, se iPhone 13 mini pridružuje iPhonu SE 2022 kot zadnji preostali kompaktni telefon v Applovi liniji.

Oblika in zaslon novega iPhona v letu 2022

iPhone 14 je videti zelo podoben iPhonu 13. Oba sta izdelana iz stekla in aluminija s sijajnim hrbtiščem. iPhone 14 ima na sprednjem steklu keramični ščit za večjo vzdržljivost, tako kot prejšnji model.

iPhone 13 je spremenil razporeditev modula kamere z navpično postavljenih leč na diagonalno razporejene leče na zadnji strani. iPhone 14 ostaja pri tem pristopu. Spredaj uporablja nekoliko manjšo zarezo, ki je bila vidna na iPhonu 13, namesto izreza Dynamic Island, ki ga zdaj uporabljajo modeli iPhone 14 Pro.

iPhone 14 je na voljo v petih barvah: Midnight, Starlight, Blue, Purple in (Product) Red. Barve iPhona 13 vključujejo rožnato, modro, polnočno, zvezdno svetlobo, zeleno in rdečo.

Novi iPhone
Novi iPhone v petih različnih barvah.
Foto: Apple

Apple je v iPhone 14 vnesel nekaj pomembnih sprememb. Te vključujejo izboljšanje toplotne zmogljivosti telefona in novo satelitsko funkcijo SOS, s katero bo uporabnik lahko dobil pomoč tudi takrat, ko ni mobilne povezave.

Apple je na ameriških modelih iPhone 14 odpravil tudi fizični pladenj za kartico SIM, kar pomeni, da je iPhone 14 telefon samo z eSIM.

iPhone 14 in iPhone 13 imata enaka 6,1-palčna zaslona OLED s podporo za HDR, 800 nitov svetlosti in 1000 nitov največje svetlosti z vsebino HDR. Edina omembe vredna razlika je, da lahko po želji povečaš iPhone 14 Plus, ki ti s 6,7-palčnim zaslonom zagotavlja več prostora. Na ta telefon se naenkrat prilega več vsebine na zaslonu in je bolj poglobljena za gledanje videoposnetkov.

Zmogljivost in baterija predstavljenega telefona

Novi iPhone običajno pomeni nove čipovske nabore, vendar prvič v zgodovini iPhona to ne velja za iPhone 14 in iPhone 14 Plus. Apple je ostal pri vrhunskem čipu A15 bionic, ki je poganjal lansko linijo iPhonov, čeprav ne gre za popolnoma enak silicij, kot ga je uporabljal iPhone 13. Namesto tega gre za isti čip, ki ga najdemo v iPhonu 13 Pro, zato Apple obljublja 18-odstotno izboljšavo pri vseh primerjavah iPhona 14 in iPhona 13.

Kar zadeva iPhone 14 in iPhone 14 Plus, je A15 še vedno precej zmogljiv čip, ki prinaša enak 6-jedrni procesor s 16 jedri Neural Engine, vendar je iPhone 14 zdaj deležen 5-jedrnega grafičnega procesorja za povečano zmogljivost iger. A15 Bionic omogoča tudi funkcije za računalniško fotografijo, kot je Photonic Engine za boljše delovanje pri šibki svetlobi.

iPhone 14 je ocenjen na 20 ur predvajanja videoposnetkov, 16 ur pretakanja videoposnetkov in 80 ur predvajanja zvoka. iPhone 13 je ocenjen na 19 ur, 15 ur in 75 ur, zato bi moral iPhone 14 poskrbeti za povečanje zmogljivosti.

iPhone 14 Plus ima večjo baterijo in te številke poveča na 26, 20 in 100 ur. To bi lahko iPhone 14 Plus uvrstilo na naš seznam telefonov z najboljšo vzdržljivostjo baterije.

iPhone 14 Plus ima najzmogljivejšo baterijo
iPhone 14 Plus ima najzmogljivejšo baterijo.
Foto: Apple

Kamere iPhona 14 so med največjimi posodobitvami

Med največjimi posodobitvami telefona iPhone 14 so kamere. Tako kot njegov predhodnik imata tudi nova modela iPhone 14 zadaj par kamer s 12 MP – ena je glavna, druga pa ultravisokoločljivostna. Toda tokrat je glavni senzor iPhona 14 veliko večji, z večjimi slikovnimi pikami (1,9 mikrona) in s hitrejšo zaslonko f/1,5 ter stabilizacijo slike s premikom senzorja).

Fotografija z novega iPhona
Fotografije izgledajo vrhunske.
Foto: Apple

Vse to naj bi prispevalo k boljšim fotografijam in videoposnetkom, ki zagotavljajo boljše podrobnosti in manj šuma. Izboljšan naj bi bil tudi nočni način, saj je osvetlitev zdaj dvakrat hitrejša. Funkcija Photonic Engine pomaga izboljšati delovanje pri šibki svetlobi v vseh fotoaparatih.

Spremenila se je tudi sprednja kamera na iPhonu 14. Ta nova kamera TrueDepth ima zaslonko ƒ/1,9, ki naj bi pomagala pri šibki svetlobi. Za razliko od iPhona 13, ki se zadovoljuje z zaslonko f/2,2. Pri iPhonu 14 in iPhonu 14 Plus pa prvič dobiš samodejno ostrenje na sprednji kameri iPhona.

Kar zadeva videoposnetke, je Apple predstavil nov način Action, ki je namenjen boljši stabilizaciji videoposnetkov, posnetih na poti z iPhonom 14. Videli smo tudi prvi videoposnetek akcijskega načina v resničnem svetu, ki je videti zelo impresiven.

Zaključek: Je iPhone 14 vreden nakupa?

iPhone 14 prinaša nekaj nadgradenj, kot so satelitska povezava SOS v sili, zaznavanje trka in izboljšave pri fotografiranju pri šibki svetlobi. Kljub tem izboljšavam boš še vedno našel veliko podobnosti z iPhonom 13.

To vključuje čip A15 Bionic, zaslon (z izjemo večjega modela iPhone 14 Plus) in celotno obliko. iPhone 13 bo z operacijskim sistemom iOS 16 dobil tudi vse najnovejše Applove programske funkcije, vključno s prilagodljivim prikazom zaklenjenega zaslona.

Na splošno se iPhone 14 ne zdi velik preskok v primerjavi z iPhonom 13. Toda če imaš v lasti telefon iPhone 12 ali starejši telefon – ali če želiš kupiti novi večji model Plus –, bi te nova telefona lahko zanimala.

Prejšnji članekOcena filma: Tam, kjer pojejo raki
Naslednji članekŽan Mahnič objavil rezultate testa na droge

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.