Applu kazen v višini 1,1 milijarde evrov

logo podjetja Apple

Francoski urad za varstvo konkurence je zaradi kartelnega ravnanja na trgu Applu naložil denarno kazen v višini 1,1 milijarde evrov.

Nekonkurenčo delovanje

Apple je v Franciji med letoma 2005 in 2013 prodajal svoje izdelke primarno skozi dva distributerja: Tech Data in Ingram Micro. Z obema podjetjema je sklenil dogovor glede cene, kar je distributerjem onemogočilo medsebojno tekmovanje. To je privedlo do sterilizacije celotnega trga Applovih izdelkov.

borzni graf

Izkoriščanje moči

kupčki kovancevZ grožnjami o omejevanju zalog je Apple prisilil manjše samostojne distributerje (Premium Distributors), da so prilagodili cene. Prioritiziral je svojo notranjo distribucijsko mrežo, predvsem ob izidu novih izdelkov, kar je pripeljalo do ekonomske odvisnosti manjših prodajalcev.

Obtožba

Poleg Appla sta bila kaznovana oba francoska veleprodajna distributerja. Tech Data mora izplačati 76 milijonov, Ingram Micro slabih 63 milijonov evrov. Obtožba velja za vse Applove izdelke z izjemo iPhona, ki se prodaja po drugačnih kanalih.

To je že druga denarna kazen, ki so jo francoske oblasti naložile Applu v zadnjem času. Februarja je podjetje zaradi programskega upočasnjevanja delovanja starih iPhonov prejelo globo v višini 25 milijonov evrov.

Junior novinar

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (8 ocen, povprečje: 4,50)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.