Brezplačnega Gmaila z lastno domeno ne bo več

S 1. julijem bo konec Googlove storitve G Suite legacy free edition. Ta je do sedaj pomenila, da je uporabnik kot svoj Gmail račun uporabljal tudi lastno domeno. Od 1. julija dalje bodo uporabniki morali plačevati storitev Google Workspace, če bodo hoteli obdržati svojo e-pošto in domeno.

Storitev uporabe e-poštnega naslova kot domene je Google omogočil že leta 2006. Uporabniki so lahko svoj Gmail račun spremenili v domeno in tako preko nje dostopali do svojega e-poštnega računa. Namesto prijave v e-pošto si tako vtipkal spletno stran mail.priimek.net.

Bilo je le vprašanje časa

Prve konkretne spremembe te storitve so se zgodile že leta 2012, ko jo je Google vključil v paket G Suite, ki je seveda bil plačljiv. Takrat so naredili izjemo za tiste, ki so storitev uporabljali že dalj časa in jim omogočili brezplačno uporabo. Sedaj so sporočili, da bo storitev G Suite legacy free edition, ki je omogočala brezplačno uporabo, s 1. julijem 2022 prenehala delovati.

Uporabniki, ki bodo želeli še naprej uporabljati svoj Gmail z lastno domeno, bodo morali tako pred 1. majem nadgraditi svojo storitev na plačljiv Google Workspace. Če tega ne bodo storili sami, bo to namesto njih po 1. maju naredil Google. Prva dva meseca uporabe bosta brezplačna. V primeru, da do 1. julija uporabnik ne bo vnesel sredstev za plačilo, bo račun suspendiran. Če v roki 60 dni po suspenzu uporabnik še vedno ne bo nakazal plačila, bo izgubil dostop do svojega računa.

Cena uporabe Google Workspace variira med 60 evri na leto do 200 evrov na leto. Gre torej za konkretno povišanje stroškov uporabe.

Prejšnji članekRazpis za vpis v višje strokovno izobraževanje je objavljen!
Naslednji članekPonovna rast amputiranega žabjega kraka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.