Dom s črnimi preprogami? Ni težave!

sg s

Robotske sesalnike Roomba imamo radi, ker zlahka posesajo ves prostor, se medtem izogibajo pohištvu in pazijo, da ne zgrmijo po stopnicah. Zaradi te sposobnosti se nekateri zmedejo, ko zapeljejo na črno preprogo, a ne najnovejši sesalniki podjetja iRobot! Poglejmo, zakaj?

staiOb zori robotskih sesalnikov so inženirji hitro ugotovili, da je najpogostejša zelo nevarna past v stanovanju stopnišče. Tu ni nobene fizične prepreke, ki bi preprečevala, da robot ne bi zapeljal pogubi naproti. Rešitev so našli hitro in sploh ni bila težka. Na trebuh robota so vgradili več infrardečih tipal, ki mu ves čas »gledajo« pod »noge« in ga ustavijo, ko se znajde na robu »prepada«. Princip delovanja teh tipal je preprost. Navzdol oddajajo žarek očem nevidne svetlobe in v kolikor takoj ne prejmejo odboja, robota ustavijo. Zanesljiva so in robustna, le občasno jih je treba pobrisati s krpo, da s površine odstranite morebitno umazanijo. Ne, ker v nasprotnem primeru ne bi preprečevalo padca, temveč zato, ker drugače robot sploh ne bi hotel delati. Ker tipalo ne bi zaznalo odboja signala, bi mislil, da pod njim ni tal. To nakazuje na manjši izziv, ki pa se ni pojavil, ker bi bila tipala slaba, temveč je posledica njihovega zanesljivega delovanja.

Vprašati se morate, kaj so barve? Ni težko. Barve so različne valovne dolžine. Že res. Kaj pa bela in črna? Tu je že težje. Bela je mešanica vseh valovnih dolžin (barv svetlobe), medtem ko črna pomeni, da svetlobe sploh ni. Če pogledamo drugače. Bela površina odbija vse svetlobne žarke, črna jih absorbira (vpija). Tudi infrardeče valovanje. V tem je težava. Robot zapelje na črno preprogo, tipalo odda signal, ki ga »črnina« vpije in robot se bo po nepotrebnem ustavil. Še huje zanj je, če je preproga sestavljena iz belih in črnih pasov. Takrat se mu po domače rečeno »zmeša«.

3Jasno je, da si takšnih težav ne želimo. Zadnje, kar bi hoteli, je, da bi morali zaradi robota odstraniti preproge, ki so nam všeč. Razumljivo je, da tako ne gre in da morajo izdelovalci robotov najti rešitev, čeprav so opisani primeri redkost. Podjetje iRobot jo je našlo. Njihovi novejši roboti, kot sta Roomba j7 ali kombinirani sesalnik in pomivalec tal Roomba Combo j9, imajo tipalo z dvema svetlobnima signaloma. S tem so rešili težavo temnih preprog, ki za njihove robote niso več površina, ki je ne morejo posesati.

trhs Ko smo že omenjali stopnice in druge nenadne razlike v nivoju tal, dovolite manjši nasvet. Tipala bodo zvesto opravila svoje delo, vendar s ciljem, da bo robot lažje opravil svoje vsakodnevno poslanstvo, ni odveč, da na zemljevidu v aplikacije na takšnih mestih vrišete navidezne črte, ki robota obrnejo. Na ta način boste izničili sicer zelo majhno verjetnost zanj tragičnega dogodka, ki bi se lahko zgodil, če bi se pod robotom zataknila kuhinjska krpa in prekrila tipala. Robot bi ves čas mislil, da je vse v najlepšem redu, saj bi se signali odbijali od krpe in ne od tal, kot bi se morali. Tudi, ko bi se znašel na vrhu stopnic.

44Robotski sesalniki Roomba so postali naši zvesti domači pomočniki tudi zato, ker podjetje iRobot redno nadgrajuje in izboljšuje navigacijo in učinkovitost sesanja. Že to, da so zaznali in rešili težavo s sesanjem temnih preprog, pove veliko o skrbi za potrebe uporabnikov.

Prepričani ste lahko, da bo tako tudi v prihodnje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.