Ali se zavedate pomena dobrega spanja?

Analiza spanja s pametno uro Watch GT 4

Dandanes vsak dan prinaša hitrejši tempo življenja, nivo stresa nenehno raste, vedno manj je naravne svetlobe, poleg tega pa na nas nenehno preži tehnologija ter modra svetloba, zato ni presenetljivo, da se številni soočajo s prekratkim in pomanjkljivim spancem. Ste tudi vi nenehno utrujeni in počitek pogosto žrtvujete za kljukice na dolgih seznamih opravil? Kdo sploh potrebuje spanec, kajne? 😊

A vedno bolj pomembno postaja zavedanje, da je spanje enako pomembno za naše zdravje in preživetje kot hrana in voda. Med spanjem se odvijajo ključni procesi, brez katerih naše telo ne more pravilno delovati. Spanje igra ključno vlogo pri okrevanju med boleznijo, pri krepitvi imunskega sistema, regeneraciji telesa, urejeni prebavi, razstrupljanju, vzdrževanju hormonskega ravnovesja in ohranjanju kognitivnega zdravja.

Kako pa vemo, da ne spimo dovolj? Simptomi, ki kažejo na pomanjkanje spanca, se pogosto prepletajo s sodobnim načinom življenja in jih zato pogosto spregledamo. Vendar pa pomanjkanje kakovostnega spanca lahko privede do resnih zdravstvenih težav, ki vplivajo na srce, ledvice, kri, možgane in duševno zdravje.

Pomembno je razumeti, kako spanje vpliva na delovanje telesa:

Obnova celic: Med spanjem se celice obnavljajo, kar podpira procese, kot so regeneracija mišic, sinteza beljakovin, rast tkiv in sproščanje hormonov.

Delovanje možganov: Spanje igra ključno vlogo pri pretvorbi kratkoročnih spominov v dolgoročne, pri reorganizaciji živčnih celic ter pri ohranjanju osredotočenosti, koncentracije in sposobnosti reševanja težav.

Počutje: Med kakovostnim spancem možgani predelujejo čustvene izkušnje, kar omogoča, da se zbujamo bolj mirni in čustveno uravnoteženi.

Vzdrževanje telesne teže: Spanje vpliva na hormone lakote, kot sta grelin in leptin, kar lahko vodi do nadzora apetita in vzdrževanja zdrave telesne teže.

Imunski sistem: Spanje je ključno za proizvodnjo citokinov, beljakovin, ki se borijo proti okužbam in vnetjem, kar krepi imunski sistem.

Če se v simptomih pomanjkanja spanca prepoznate, je ključno, da vzpostavite boljše spalne navade in rutine. Preprosti rituali, kot so izogibanje ekranom pred spanjem, izpostavljanje naravni svetlobi, redna telesna vadba, urejena večerna rutina in obvladovanje stresa, lahko prispevajo k izboljšanju kakovosti spanca. To so tudi vaše priložnosti, da se sprostite, da svojemu telesu omogočite zaslužen počitek in s tem vzpostavite ravnotežje med tempo sodobnega življenja in vašim notranjim ritmom spanja.

Pri nadzorovanju vašega spanja vam lahko pomaga tudi ura Huawei Watch GT4. S pomočjo algoritma Huawei TruSeenTM 5.5+ ponuja izjemno natančno spremljanje srčnega utripa, ravni kisika v krvi (SpO2), vzorcev spanja in stresnih ravni.

Ali sploh vemo, kakšna je zadostna količina spanja, vas zanima, koliko ur na noč spite rahlo, globoko ali koliko časa ste bili to noč v REM fazi spanja? Veste, kaj ti različni načini spanja sploh pomenijo? Poglejmo si.

Standardna količina spanja

Za vzdrževanje fizičnega in mentalnega zdravja morate vsak dan dovolj spati, odrasle osebe naj bi spale med 6 in 10 ur. A trajanje spanja ni edini kriterij za ugotavljanje kakovosti spanca. V kolikor spite manj, kot je priporočeno, a se vseeno zbujate spočiti, ni razloga za skrb. Podaljšan čas spanja prav tako ne pomeni nujno nadomestitve primanjkljaja spanja in lahko celo negativno vpliva na kakovost spanja.

Struktura spanja

Spanje je razdeljeno na fazo hitrega gibanja očesnih zrkel (REM) in fazo brez hitrega gibanja očesnih zrkel (NREM). Za fazo spanja NREM je značilen rahel in globok spanec. Fazi spanja REM in NREM se izmenjujeta, ena izmenjava pa predstavlja posamezen cikel spanja. Običajen nočni spanec navadno vsebuje 4-6 cikle spanja. Posamezen cikel traja 90 do 100 minut. Na splošno se v poznejših ciklih spanja podaljšuje trajanje faze spanja REM, trajanje faze spanja NREM pa se zmanjšuje.

Za običajen vzorec spanja so značilni naslednji prehodi: Prebujanje –> rahlo spanje -> globoko spanje –> rahlo spanje –> REM. A vedeti morate, da med dejanskim spanjem ne doživite vseh teh faz spanja, prehodi med njimi pa se lahko spreminjajo. Oseba se lahko na primer prebudi neposredno iz stanja rahlega spanja, globokega spanja ali spanja REM.

Kaj je rahlo spanje?

V fazi rahlega spanja se upočasnijo možgansko valovanje, srčni utrip in hitrost dihanja. V tej fazi spanja se ni težko prebuditi. Zmožnost prebujanja je zaščitni mehanizem, ki je ključen za zdravje in preživetje, rahlo spanje pa je povsem običajna fiziološka potreba. Preveč lahkega spanja pa lahko škodi kakovosti spanca in povzroči utrujenost ter težavno prebujanje. Rahel spanec lahko izboljšate z umiritvijo življenjskega sloga, poskrbite, da ne pride do prekomerne utrujenosti, zagotovitvijo mirnega spalnega okolja, rednim urnikom spanja in prebujanja in gibanjem.

Kaj je globoko spanje?

Med globokim spanjem se zmanjšajo frekvenca možganskih valov, hitrost dihanja in krvni tlak. Globoko spanje, znano tudi kot spanje počasnih valov, je najgloblja faza spanja, iz katere se je najtežje prebuditi. Prebujanje med to fazo lahko povzroči vrtoglavico, razbijanje srca in razdražljivost. Raziskave so pokazale, da je globoko spanje najučinkovitejši način za premagovanje utrujenosti in je ključno za uravnavanje razpoloženja, uravnovešanje misli in obnavljanje energije. Navadno večja količina globokega spanja pomeni boljšo kakovost spanca, vendar so lahko daljša obdobja velike količine globokega spanja simptom bolezni. V kolikor se prepoznate v teh besedah, se obrnite na zdravstvenega strokovnjaka.

Kako si lahko zagotovimo dovolj globokega spanja?

V skladu s smernicami Ameriškega združenja zdravnikov za zdravljenje kronične nespečnosti pri odraslih sta za začetno zdravljenje nespečnosti priporočeni kognitivna in vedenjska terapija. Klinična praksa je pokazala, da imajo osebe, ki trpijo za kronično nespečnostjo, pogosto slabe spalne navade. Če želite izboljšati kakovost spanca in povečati količino globokega spanca, preberite naslednja priporočila za izboljšanje spanca:

(1) Psihološki dejavniki: Odvečna energija, tesnoba, duševna napetost in depresija lahko povzročijo motnje globokega spanja. Uravnovešeno razpoloženje spodbuja globoko spanje in pripomore h kakovosti spanja.

(2) Fiziološki dejavniki: Prekomerna utrujenost ali zdravstvena stanja z neprijetnimi simptomi, kot so bolečina, srbenje in kašelj, lahko motijo globoko spanje.

(3) Okoljski dejavniki: Svetloba, hrup, temperatura in raven vlage lahko motijo globoko spanje. Ustvarite tiho in udobno okolje ter poskrbite za ustrezno posteljnino. Da, tudi to pomaga pri doseganju boljšega globokega spanja.

(4) Urnik: Izmensko delo, premagovanje časovnih razlik in nereden urnik dela/počitka lahko povzročijo motnje biološke ure ter vam preprečijo doseganje zadostne količine spanja. Redni urnik spanja telesni uri omogoča naravno delovanje in izboljša kakovost spanja.

(5) Prehrana: Kofein, alkohol, nikotin in poživljajoča hrana lahko povzročijo prerahel spanec. Uravnotežen način prehranjevanja, izogibanje kofeinu po 12. uri in zmerno uživanje alkohola ter tobaka spodbujajo globoko spanje.

(6) Vadba: Primeren urnik vadbe spodbuja globoko spanje, saj se v telesu zaradi obnavljanja po vadbi poveča delež globokega spanja. Pred spanjem se izogibajte naporni vadbi, saj lahko zaradi nje težje zaspite.

Kaj je spanje s hitrim gibanjem očesnih zrkel (REM)?

V fazi spanja REM se oči pod vekami hitro premikajo. Večina ljudi, prebujenih med to fazo spanja, pravi, da sanja. Med spanjem REM se je težje prebuditi kot v rahlem spancu, vendar lažje kot v globokem spancu. Prav tako se sprostijo mišice, kar je varnostni mehanizem, ki prepreči odziv na sanje. To pojasni, zakaj v sanjah ne moremo teči ali kričati.

Kako lahko dosežem zdravo spanje REM?

Zdravo spanje REM pomaga vzdrževati duševno zdravje, spodbujati ustvarjalnost in obvladovati stres. Raziskave so pokazale, da so osebe, ki jim primanjkuje spanja REM, bolj pogosto razdražene, napete in utrujene. Do sanjanja najpogosteje pride med spanjem REM, preveč sanj pa lahko pomeni, da spanje REM predstavlja prevelik delež celotnega spanca. Pogosto sanjanje ne pomeni nujno slabe kakovosti spanja, pač pa pomeni, da spanec ni dovolj globok, kar povzroči, da se sanj zlahka spomnimo.

Ko je količina spanja REM majhna, telo v nekaj nočeh samodejno nadomesti zamujeno. Če je raven spanja REM dalj časa pretirana ali pomanjkljiva, se obrnite na zdravstvenega strokovnjaka, še zlasti, če doživljate tudi razdraženost, tesnobo oziroma podobne simptome.

Za boljše REM spanje vzpostavite reden urnik z zgodnejšim spanjem in prebujanjem, čim bolj se izogibajte kofeinu, alkoholu, nikotinu in nepotrebnim zdravilom, izogibajte se stresnim situacijam in utrujenosti.

Z uro Huawei Watch GT4 pridobite vpogled v zdravje, saj sočasno preveri sedem ključnih indikatorjev, vključno s srčnim utripom, ravnjo SpO2, pregledom dihanja in zdravjem srca in ožilja. Rezultate preverite na aplikaciji Huawei Zdravje na kateremkoli telefonu, saj je ura Huawei GT4 združljiva tako s sistemom iOS kot tudi sistemom Android.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.