Domači kino: televizija ali projektor?

3D rendering of a home theater interior
Foto: Vac1 iz iStock

Kina in gledališča so zaprta zaradi pandemije, število televizijskih kanalov in internetnih storitev videa na zahtevo, kot je Netflix, pa redno raste. S prihodom daljših in hladnejših zimskih noči je zdaj tu pravi trenutek za ureditev svojega brloga v domači kino. Kaj je boljše in kaj se mi splača kupiti za hišni kino?

Velikost zaslona

Televizije so za relativno razumno ceno na voljo v velikostih od 32 do 55 palcev. Za boljše 75-inčne pošasti pa boš moral odšteti par tisoč evrov. Projektorji delujejo drugače. Dlje od stene, kot ga lahko namestiš, večja bo slika. Projektorji in platna pogosto ciljajo na kvalitetno sliko pri 100-inčni velikosti.

Zmagovalec: projektor

Kontrast

Kontrast je razmerje med najbolj svetlo in najbolj temno piko na zaslonu. Večji, kot je kontrast, bolj opazne bodo podrobnosti v temačnih scenah. Na to pa vpliva tudi svetloba ambienta, v katerem gledaš svoj filmski maraton. Ponoči v temi, bo slika vsekakor boljša kot sredi sončnega dneva. Večja, kot je svetlost zaslona, boljši bo kontrast. Projektorji so namenjeni uporabi v temnih prostorih (zato kinodvorane nimajo oken) in imajo manjšo svetilnost. Televizorji so svetlejši, najboljši kontrast pa imajo dražji televizorji OLED, ki poskrbijo tudi za najbolj temne črnine.

Zmagovalec: televizor

Kvaliteta zvoka

Tako projektorji kot tudi televizorji niso znani po kvalitetnih zvočnikih. Zaradi narave reprodukcije zvoka lahko upoštevamo preprosto pravilo, da večji zvočnik nudi boljši zvok. Tanek televizor in kompaktni projektor tako podobno kot tvoj prenosnik in telefon preprosto ne moreta zagotoviti vrhunskega zvoka. Za kvaliteten zvok je tako nujen nakup dodatnega sorround sound sistema ali vsaj boljšega soundbara.

Zmagovalec: nihče

Resolucija in odzivnost

Če nameravaš svoj hišni kino uporabljati tudi za priklop nove igralne konzole ali gaming računalnika, meriš odzivnost v milisekundah. Priporočena pa je tudi čim večja ločljivost slike. Tu kraljujejo monitorji, televizorji so nekoliko slabši, projektorji pa preprosto niso namenjeni temu. Tudi pri televizorju moreš biti tako pozoren, da ima gaming način, ki izklopi dodatno procesiranje slike in s tem pohitri njeno odzivnost.

Zmagovalec: televizor

Prenosljivost

Ko televizijo montiraš na svoje mesto, bo tam tudi ostala. Projektor pa lahko dosti enostavneje zapakiraš in prestaviš na vrt (pomisli, kako lepo bi bilo imeti večerni kino na terasi), vikend ali celo prikolico na morju.

Zmagovalec: projektor

Zaključek

Rešitve za vse torej ni. Nekaterim bo bolj ustrezal televizor, drugim pa projektor. Če se odločiš za slednjega, si poglej odlični nabor projektorjev Ricoh.

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

Prejšnji članekRazkrili prvi 100-odstotno ohranjen fosil Tiranozavra, ki je umrl v dvoboju s Triceratopom
Naslednji članekKomentar: Najboljši resničnostni šov je »Slovenska politika«

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.