Razkrili prvi 100-odstotno ohranjen fosil Tiranozavra, ki je umrl v dvoboju s Triceratopom

Znanstveniki so razkrili prvi skelet T-Rexa do sedaj. Da pa je stvar še bolj zanimiva, je ta umrl med dvobojem skupaj s Triceratopom. Paleontologi so ugotovili, da sta pred 67 milijon leti umrla en ob drugem in tako dobila ime »spopadajoča dinozavra«. Javnost je prvič od najdbe leta 2006 tako dobila vpogled v to neverjetno najdbo.

Štirinajst let od najdbe, ki ji je sledila tožba

Leta 2006 je trojica jezdecev v Montani našla fosil, za katerega se je izkazalo, da je veliko več kot le zgodovinskega pomena. Vse od takrat je fosil videlo le nekaj ducat ljudi, večina prav tistih, ki so delali z njim. Do začetka letošnjega leta se je vlekel primer sodišča o izplačilu denarja in lastništvu fosilov. Trojica naj bi prišla do zasebnega dogovora z lastniki zemlje. Skupina paleontologov ga je podarila muzeju v Severni Karolini, ki načrtuje gradnjo dodatnega dela, posvečenega le tej najdbi.

Tiranozaver in Triceratop (vir: North Carolina Museum of Natural Sciences)

Fosil je bil označen za eno izmed najbolj pomembnih paleontoloških odkritij vseh časov. Ker večjih preiskav na fosilu še niso opravili (zapleti pri izkopavanju in izplačilu), se paleontologi močno nasmihajo prihodnosti. Za razliko od tiranozavra z imenom Sue, ki je nastanjen v Chicagu, je ta v popolnem stanju. Ohranjene so vse kosti, ki pa v sebi skrivajo sledi dvoboja z omenjenim Triceratopom. Kar najbolj navdušuje ekipo pa so odtisi ugrizov v kosteh Triceratopa.

Zaradi zanimivih okoliščin »pokopa« obeh fosilov, sta oba popolnoma nedotaknjena. Vsaka kost je na pravem mestu in v enakem stanju, kot je bila nekoč, kar bo olajšalo veliko nadaljnjih preiskav. Že zdaj pa so navdušeni nad pridobitvijo in obljubljajo, da bodo ponudili tudi kakšen pogled v raziskovanje. Brez dvoma je to ogromen napredek za paleontologijo in poznavanje določenih vrst, saj tako ohranjenega fosila še ni bilo.

Urednik portala Student.si

VIRNorth Carolina Museum of Natural Sciences
Prejšnji članekUmrl je Mustafa Nadarević, svet pa je tako postal še bolj »lud« in »zbunjen«
Naslednji članekDomači kino: televizija ali projektor?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.