Duolingo tudi z matematiko

DuoLingo z matematiko
DuoLingo z matematiko Foto: Duolingo on duolingo

Svetovno znana aplikacija za učenje jezikov je nedavno predstavila svojo razširjeno izdajo. Zvesti privrženci »zelene sove« se bodo sedaj lahko preizkušali tudi v učenju matematike. Prve izkušnje uporabnikov so precej zanimive, nekateri odrasli z univerzitetno izobrazbo pravijo, da so določena vprašanja še zanje pretežka.

Če želite odpraviti najbolj pereče vprašanje: da, sova je prisotna v novi aplikaciji, ki se imenuje Duolingo Math. Vendar se zdi, da je bila omenjena ptica stisnjena v nekakšno kocko. Morda tudi zato, ker sove niso ravno znane po svojem matematičnem znanju in bi v tem primeru bolj v poštev prišla kakšna druga žival.

Kako poteka učenje?

Učenje se začne z množenjem. Teme, ki sledijo množenju, vključujejo deljenje, ulomke, ploščino, obseg, kote, določanje časa in druge stvari, ki jih večina hitro pozabi, ko zaključi šolanje. Lekcije se med seboj nadgrajujejo in preko vaj napredujete. Izkušnja uporabe je estetsko podobna tisti iz jezikovne aplikacije. Lekcije so hitre in trajajo manj kot 2 minuti. Vaši krogci se polnijo, ko dokončate lekcijo. Če se ne učite tako pogosto, kot bi morali, prejmete obvestilo.

In kot pri jezikovni aplikaciji, nobena vaja ni enaka. Pri Duolingovih jezikovnih lekcijah na splošno komunicirate z naborom novih besed na kup različnih načinov – poslušate jih, izgovorite, vtipkate, črkujete. Pristop k matematiki se zdi podoben. Sešteješ tri štirice skupaj in jih nato povežeš s sliko treh blokov s štirimi pikami, nato pa trikrat tapneš blok s štirimi pikami, nato pa šteješ s štiricami do 12 … 

Aplikacija Duolingo Math.
Foto: Duolingo on duolingo

Kako so zasnovali aplikacijo?

Podobnosti med obema aplikacijama niso naključje, pravi Sammi Siegel, višjia programska inženirka, ki je zgradila »večino tega, kar vidite« v novem matematičnem programu. Siegel – ki je nekaj več kot eno leto delala na Duolingo Math in je bila večji del tega časa edina inženirka pri projektu – je želela prevzeti nastavitev in vaje, ki so Duolingu prinesle uspeh v jezikovni sferi, in jih narediti v matematiki.

Duolingo’s Path to Math! • Sammi Siegel • Duocon 2022

»Imamo vse te različne mehanizme, da ljudi pritegnemo. Želeli smo uporabiti vse, kar smo se naučili pri poučevanju jezika, in uporabiti to pri drugem predmetu,« je povedala.

»Ne glede na to, ali gre za izračun napitnine na čeku ali spreminjanje porcij v receptu, je matematika resnično bistvenega pomena za naša življenja,« še dodaja. »Prav tako vemo, da se matematična tesnoba širi, ko se ljudje ne počutijo povsem udobno s svojimi matematičnimi veščinami. Mislimo, da lahko z zabavno in privlačno aplikacijo to presežemo.«

Težave z matematiko Duolinga?

Pri jeziku je precej enostavno oceniti, v katero kategorijo uvrstiti posameznika. Pri matematiki so preizkusi nekoliko bolj zahtevni, zato še razvijejo lestvico razvrščanja. Ponujajo npr. tečaje na več ravneh, ne glede na starost (osnovnošolski, za tiste, ki hočejo osvežiti znanje).

Aplikacija Duolingo Math za iOS in iPadOS je trenutno na voljo v različici beta, popolna izdaja pa bo na voljo do konca letošnjega leta.

Maskote aplikacije.
Foto: Duolingo on duolingo
Prejšnji članekBar in prenočišča ETA kot izhodišče za Prlekijo in Prekmurje
Naslednji članekLjubljana.tech: prestolnica bogatejša za novodobno tehnološko središče

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.