Facebook ujame le 16 odstotkov objav medicinskih dezinformacij

Glede na nove raziskave, filtri velikega družbenega medija ujamejo le približno 16 odstotkov medicinskih dezinformacij med vsemi objavljenimi na Facebooku.

Preostalih 84 odstotkov ni nikoli označeno kot netočno, poroča Business Insider. To pomeni, da nešteto uporabnikov Facebooka vidi potencialno nevarne, zavajajoče medicinske podatke brez kakršnega koli opozorila, da niso točne.

Poročilo, ki ga je pripravila neprofitna aktivistična skupina Avaaz, je Facebookovo neuspešno preverjanje dejstev ali označevanje dezinformacij označilo za »veliko grožnjo« za javno zdravje. V preiskavi skupine so ugotovili, da je bilo v zadnjem letu 174 dezinformacij, ki so jih na Facebooku opazovali, skupno ogledano 3,8 milijarde krat!

Skupina je ugotovila, da so napačne informacije ušle pod Facebookovim radarjem, ker so bile kopirane z drugih strani ali pa tudi prevedene iz drugih jezikov, poroča Business Insider.

Facebook se je večkrat pohvalil s prizadevanji za preverjanje dejstev in drugimi poskusi zajezitve dezinformacij in za BBC News povedal, da poročilo »ne odraža korakov, ki smo jih sprejeli.« A zdi se, da so zgrešili cilj.

»Facebook še ni učinkovito uporabil teh rešitev v obsegu in prefinjenosti, potrebnih za premagovanje te infodemije,« je zapisano v poročilu Avaaza, »kljub večkratnim pozivom zdravnikov in zdravstvenih strokovnjakov, naj to storijo.«

VIRBusiness Insider
Prejšnji članekSi želiš imeti boljšo erekcijo?
Naslednji članekHuawei objavil razpored nadgradnje na EMUI 10.1

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.