FB in IG zapuščata EU?

Družba Meta je izjavila, da razmišlja o ukinitvi Facebooka in Instagrama v Evropi, če ne bo mogla nadaljevati prenosa podatkov uporabnikov nazaj v ZDA.

Velikan družbenih medijev je to opozorilo objavil v svojem letnem poročilu prejšnji četrtek.

Regulatorji v Evropi trenutno pripravljajo novo zakonodajo, ki bo določala, kako se podatki o uporabnikih državljanov EU prenašajo čez Atlantik.

Pri Facebooku so dejali: »Če ne bo sprejet nov čezatlantski okvir za prenos podatkov in se ne bomo mogli še naprej zanašati na standardne pogodbene klavzule (SCC) ali druge alternativne načine prenosa podatkov iz Evrope v Združene države, verjetno ne bomo mogli ponujati številnih naših najpomembnejših izdelkov in storitev, vključno s Facebookom in Instagramom, v Evropi.«

Podjetje je dodalo, da bi to »bistveno in negativno vplivalo na naše poslovanje, finančno stanje in rezultate poslovanja«.

»Meta ne more kar izsiljevati EU, da se odpove svojim standardom varstva podatkov,« je prek Twitterja sporočil evropski zakonodajalec Axel Voss in dodal, da bi »izstop iz EU pomenil njihovo izgubo«. Voss je v preteklosti že napisal del zakonodaje EU o varstvu podatkov.

Tiskovni predstavnik Mete je v ponedeljek za CNBC povedal, da podjetje nima želje in ne načrtuje umika iz Evrope, ter dodal, da je enake pomisleke izpostavilo že v prejšnjih prijavah.

»Toda preprosta realnost je, da se Meta in številna druga podjetja, organizacije in storitve zanašajo na prenos podatkov med EU in ZDA, da bi lahko izvajali globalne storitve,« so dejali.

zaščitni znaki platform
Se Facebook in Instagram poslavljata iz Evrope?

Irska komisija za zaščito je avgusta 2020 Facebooku poslala predhodno odredbo

Po poročanju časopisa The Wall Street Journal, ki se sklicuje na vire, seznanjene s to zadevo, je irska komisija za zaščito avgusta 2020 Facebooku poslala predhodno odredbo, naj preneha prenašati podatke uporabnikov iz EU v ZDA.

»Irska komisija za varstvo podatkov je začela preiskavo o prenosih podatkov med EU in ZDA, ki jih nadzoruje Facebook, in predlagala, da se SCC v praksi ne morejo uporabljati za prenose podatkov med EU in ZDA,« je takrat na blogu zapisal Nick Clegg, Facebookov podpredsednik za globalne zadeve in komunikacije.

»Čeprav je ta pristop predmet nadaljnjega postopka, bi lahko imel, če bi ga upoštevali, daljnosežne posledice za podjetja, ki se zanašajo na SCC, in za spletne storitve, na katere se zanašajo številni ljudje in podjetja,« je dodal.

Irska komisija za varstvo podatkov naj bi končno odločitev izdala v prvi polovici leta 2022.

Če SCC ne bo mogoče uporabiti kot pravno podlago za prenos podatkov, bo moral Facebook večino podatkov, ki jih zbira o evropskih uporabnikih, ločiti. V primeru neupoštevanja bi lahko Komisija za varstvo podatkov Facebooku izrekla globo v višini do štiri odstotke njegovih letnih prihodkov oziroma 2,8 milijarde dolarjev.

Sodba sodišča

Julija 2020 je Evropsko sodišče razsodilo, da standard za prenos podatkov med EU in ZDA ne varuje ustrezno zasebnosti evropskih državljanov.

Sodišče, ki je najvišji pravni organ EU, je omejilo, kako lahko ameriška podjetja pošiljajo podatke evropskih uporabnikov v ZDA, potem ko je ugotovilo, da državljani EU nimajo efektivnega načina za izpodbijanje nadzora ameriške vlade.

Ameriške agencije, kot je NSA, lahko teoretično od internetnih podjetij, kot sta Facebook in Google, zahtevajo posredovanje podatkov o državljanu EU, pa ta ne bo ničesar ukrenil.

Sodišče EU je razsodilo, potem ko je avstrijski aktivist za zasebnost Max Schrems vložil tožbo v luči razkritij Edwarda Snowdna, v kateri je trdil, da ameriška zakonodaja ne zagotavlja zadostne zaščite pred nadzorom s strani javnih organov. Schrems je vložil pritožbo zoper Facebooka, ki je tako kot številna druga podjetja prenašal njegove podatke in podatke drugih uporabnikov v ZDA.

Sodba sodišča je razveljavila sporazum o zasebnostnem ščitu med EU in ZDA, ki je podjetjem omogočal pošiljanje podatkov državljanov EU čez Atlantik. Zato so se morala podjetja zanašati na nadzorne sporazume o varstvu podatkov.

Na končni razplet bo treba še počakati

Je pa še vseeno veliko pod vprašajem. Tehnološki gigant Meta je sporočil, da se kljub sporom ne namerava umakniti iz Evrope. Prenos podatkov med EU in ZDA je namreč ključna za oglaševalsko dejavnost podjetja, umik iz Evrope pa bi družbo stal 25 odstotkov prihodkov, poroča portal 24ur.com.

Prejšnji članekLažna banana rešuje svetovno lakoto
Naslednji članekSatelit zabeležil ogromne količine izpustov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.