Satelit zabeležil ogromne količine izpustov

S sateliti so prvič zabeležili velike oblake toplogrednega plina metana nad nahajališči nafte in zemeljskega plina po svetu. Ti pokrivajo velika območja in se lahko raztezajo čez 300 kilometrov. Uhajanje plina pa je nenamerno in nezaželeno. S preprečevanjem uhajanja plina na teh lokacijah bi si lahko kupili nekaj časa v boju proti podnebnim spremembam.Obrat za pridobivanje nafte in zemeljskega plinaMetan največkrat uhaja iz obratov za pridobivanje nafte in zemeljskega plina med vzdrževalnimi deli, na primer med popravljanjem ventila ali naftovoda. Poleg tega je pogosto uhajanje iz kompresorjev, ki vzdržujejo tok in tlak zemeljskega plina. Nastaja tudi na odlagališčih odpadkov, v kmetijstvu in pri proizvodnji oglja. Ta raziskava se osredotoča na uhajanje metana iz obratov za pridobivanje nafte in zemeljskega plina, ki bi ga z investiranjem v preventivno infrastrukturo lahko preprečili.Debela cev nad zasneženo pokrajino

Znanstveniki verjamejo, da bi bilo zmanjšanje izpustov metana lahko enostaven, a učinkovit korak v boju proti podnebnim spremembam. Gre namreč za plin, ki ga v ozračje največ izpustimo ljudje ravno zaradi puščanja, ki pa bi ga lahko relativno enostavno preprečili.

Lanskoletna raziskava Mednarodnega panela za podnebne spremembe kaže, da je za 30 do 50 odstotkov trenutnega dviga temperatur odgovoren plin metan. Vodilni znanstvenik pri raziskavi, Thomas Lauvaux, je priznal, da izračuni emisij toplogrednih plinov največkrat temeljijo na poročilih držav in podjetij. Zato je zaznavanje emisij iz zraka s pomočjo satelitov bolj transparenten, neodvisen in natančen način pridobivanja tovrstnih podatkov.

Glede na zadnjo raziskavo se največji oblaki metana nahajajo nad Turkmenistanom, Rusijo in Združenimi državami Amerike. V raziskavo pa niso bila vključena območja na visokih nadmorskih višinah in območja, ki jih prekrivajo gosti oblaki (torej večina Kanade in Kitajske). Poleg tega so merili zgolj izpuste nad kopenskimi obrati.

V prihodnjih petih letih se bo s problemom ukvarjalo še več satelitov, ki bodo metan lahko zaznavali s precej boljšo ločljivostjo. To bo omogočalo prepoznavanje posameznih obratov, iz katerih uhaja plin. S preprečevanjem uhajanja plina iz teh obratov bi tudi države lahko privarčevale ogromno denarja (Rusija kar 4 milijarde dolarjev). Ukrep bi imel enak učinek kot izničenje vseh emisij Avstralije od leta 2005 ali pa letnih emisij 20 milijonov avtomobilov. Raziskava o izpustih metana je bila objavljena v znanstveni reviji Science.

Prejšnji članekFB in IG zapuščata EU?
Naslednji članekŽe v Sloveniji: Huawei P50 Pro zvest svojemu fotografskemu poreklu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.