Gibraltar bo postal prvo svetovno središče kriptovalut

Na južni sredozemski obali, v senci skalnatih apnenčastih pečin in prepletu divjih oljk, se gibraltarska borza (GSX) tiho pripravlja na prevzem podjetja, ki bi lahko imel za nekdanjo pomorsko garnizijo globalne posledice.

Manj kot pol milje stran, ob modrih vodah gibraltarske marine, sredi pristanišča regulatorji polotoka preučujejo predlog, na podlagi katerega bi podjetje za veriženje blokov Valereum v novem letu kupilo borzo – kar pomeni, da bi lahko britansko čezmorsko ozemlje kmalu gostilo prvo integrirano borzo na svetu, na kateri bi se lahko trgovalo z običajnimi obveznicami poleg glavnih kriptovalut, kot sta bitcoin in dogecoin.

Svetovno središče kriptovalut

To je drzna poteza za ozemlje z le 33 000 prebivalci, kjer finančni sektor, ki predstavlja približno tretjino 2,9 milijarde evrov vrednega gibraltarskega gospodarstva, nadzira regulator z 82 zaposlenimi. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko enklava postala svetovno središče kriptovalut; če nadzor, ki ga vzpostavi majhna ekipa regulatorjev, ne bo uspešen, pa tvega škodo za ugled in nazadnje diplomatske sankcije, ki bi lahko ogrozile njeno gospodarstvo.

Medtem ko so države, kot sta Kitajska in Združeno kraljestvo, prepovedale naložbe v kriptovalute ali jih odkrito posvarile pred njimi, je Gibraltar ta trend premagal, saj se je zavezal, da bo uradno uredil kriptovalute, s čimer želi v prihodnosti zagotoviti status ozemlja kot finančnega središča.

Svetovna davčna oaza

Gibraltar se bori, da bi se otresel slovesa svetovne davčne oaze, vlada pa je tožila španski časopis, da bi obnovila njegov svetovni ugled.

Albert Isola, gibraltarski minister za digitalne, finančne storitve in javne storitve, pravi, da je bil Gibraltar pred 20 leti davčna oaza, zdaj pa je preoblikoval svojo davčno politiko in politiko izmenjave informacij. Uvedba predpisov o kriptovalutah ima podoben učinek: izkoreninjenje slabih akterjev in zagotavljanje zagotovil vlagateljem, pravi.

»Če bi želeli na področju kriptovalut početi zlobne stvari, ne bi bili v Gibraltarju, saj so podjetja licencirana in regulirana, česar ni nikjer drugje na svetu,« pravi Isola.

Gibraltarski regulator je do zdaj odobril 14 podjetij za kriptovalute in veriženje blokov za svojo shemo licenciranja, kar je pritegnilo pozornost nekdanjega predsednika družbe Sirius Minerals, Richarda Pouldena, ki je izbral Gibraltar za projekt kripto menjalnice Valereum. Kot pravi, skuša Valereum izkoristiti sektor kriptovalut, ki je vreden približno 3,5 milijarde dolarjev (3 milijarde evrov) – približno toliko kot skupna vrednost vseh podjetij, ki kotirajo na londonski borzi.

Prenova borze

Poulden je predsednik družbe Valereum, ki ima sedež v Gibraltarju in se osredotoča na zagotavljanje tehnologije za povezovanje glavnih konvencionalnih valut, kot sta funt in dolar, s kriptovalutami.

Prenova borze, na kateri so trenutno zaposleni le trije uslužbenci, bo pomembna naloga, poleg tega pa bo treba spremeniti gibraltarske predpise, ki bodo urejali trgovanje s kriptovalutami na borzi GSX. Toda Poulden pravi, da se njegovo podjetje pri izločanju morebitnih slabih akterjev bolj kot na ljudi naslanja na tehnologijo.

Pravi, da se preverjanje kriptovalut z vidika preprečevanja pranja denarja »ne razlikuje bistveno od preverjanja valute iz kateregakoli drugega vira. In v nekaterih primerih, ker lahko prek verige blokov sledite nazaj in natančno vidite, od kod je denar prišel, je to dejansko lahko bistveno lažje, kot če bi poskušali ugotoviti, od kod je prišel blok sredstev v banki«.

Druge države bodo pozorno spremljale dogajanje. Neil Williams, londonski namestnik vodje oddelka za kompleksna kazniva dejanja pri odvetniški pisarni Reeds Solicitors, pravi: »Če bo projekt uspešen, bi si zagotovo mislili, da mu bodo druge pristojnosti želele slediti, saj je to vedno bolj dragoceno blago«.

Sankcije

Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da bi Gibraltarju lahko grozile sankcije držav, kot so ZDA, če bi njegovi regulativni organi na koncu pravno odobrili podjetja za kriptovalute, ki bi – četudi nehote – omogočala pranje denarja, kriminalce na črnem trgu ali kleptokrate, ki imajo raje anonimnost kriptovalut.

Do tega prihaja ob zaskrbljenosti glavnih svetovnih finančnih regulatorjev, vključno z Bank of England, zaradi hitrega razvoja kriptovalut in morebitnih posledic za varstvo potrošnikov in vlagateljev, celovitost trga, pranje denarja in financiranje terorističnih skupin.

»To bi lahko omogočilo ali olajšalo pranje denarja, izogibanje sankcijam, financiranje terorizma, zato so vsi pozorni tudi na to,« pravi Charlie Steele, partner v podjetju za forenzično računovodstvo in svetovanje Forensic Risk Alliance ter nekdanji uslužbenec ameriškega pravosodnega ministrstva.

Skepticizem

»Regulatorji po vsem svetu, pravzaprav skoraj vsi, so do tega zelo skeptični … zato je malo izven tega razmišljanja, da bi jih država sprejela, da bi kupili borzo vrednostnih papirjev«.

Mesec dni, preden je Valereum oktobra objavil svojo ponudbo za borzo GSX, je vodja ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo Gary Gensler izjavil, da je kriptovaluta kot razred sredstev »bolj podobna divjemu zahodu … polna goljufij, prevar in zlorab pri nekaterih aplikacijah«, kar je vzbudilo dodatno zaskrbljenost zaradi možnosti, da bi se kriminalna sredstva prelila v običajni finančni sistem.

Zaradi ohlapnega nadzora nad preprečevanjem pranja denarja so bile pristojnosti, kot je Malta, uvrščene na sivi seznam svetovnega nadzornega organa za pranje denarja in financiranje terorizma (FATF), ker nimajo osnovnih finančnih zaščitnih ukrepov. To bi lahko resno škodovalo malteškemu gospodarstvu in je bilo ostro opozorilo za druge države in ozemlja, ki bi jih utegnilo zamikati, da bi izpustili predpise.

Medtem je moral Singapur obrniti odločitev o odobritvi samostojne borze kriptovalut Bitget. V začetku tega meseca je borzo suspendiral, ker je promovirala digitalno valuto, vpleteno v odmeven spor glede blagovne znamke, saj je za domnevno povečanje dobička uporabila nedovoljeno podobo K-pop skupine BTS.

»Če bo to začelo izgledati, kot da so vsi pobegnili v Gibraltar, da bi se izognili pravim regulatorjem, se jim ne bo dobro izšlo,« opozarja Steele.

Če bodo kršena ali zaobidena pravila o preprečevanju pranja denarja ali sankcij, »bi lahko storili veliko stvari, ki bi jih lahko vodili na mednarodni ravni prek Projektne skupine za finančno ukrepanje (FATF), da bi Gibraltarju otežili položaj. Videli boste, da lahko FATF uvede vse vrste ukrepov, ki bodo od njenih članic zahtevali, da omejijo poslovanje s to državo,« dodaja.

Blockchain Rock

Vendar Gibraltar vztraja, da je podjetja za kriptovalute sprejel s široko odprtimi očmi, saj se je o svoji ureditvi za ta sektor posvetoval štiri leta, preden jo je leta 2018 uvedel, kar mu je pomagalo zagotoviti sloves Blockchain Rock. S filtriranjem in licenciranjem podjetij, pravi Isola, so izločili slabe akterje.

»Ne razumem, kako je lahko v Gibraltarju kakršno koli povečano tveganje, če lahko danes greš v katero koli drugo evropsko državo in opravljaš popolnoma enak posel, ne da bi bil nadzorovan, ne da bi imel licenco in ne da bi bil reguliran. Kako smo torej lahko bolj izpostavljeni, če jih reguliramo? Prav nasprotno,« pravi Isola.

Poudarja, da je državni regulativni organ v treh letih odobril vloge le 14 podjetjem, kar po njegovem mnenju kaže na strogost sistema izdajanja dovoljenj. »Težko gre za zlato mrzlico,« pravi.

»Prvi odziv vsakega komentatorja, ko gre za inovacije, ki temeljijo na veriženju blokov – še posebej, ko gre za majhno jurisdikcijo, kot je Gibraltar –, je ‘O moj bog, tveganje, alarm in vse ostalo’,« pravi Tom Keatinge, direktor centra RUSI za študije finančnega kriminala in varnosti. »Menim, da je zelo pomembno razumeti zmogljivosti jurisdikcije, preden se začnemo drgniti po kolenih, in to pravim zato, ker je od vseh majhnih jurisdikcij na svetu največ časa in truda v razumevanje priložnosti, ki jih prinaša blockchain, vložil Gibraltar«.

Gibraltarska komisija za finančne storitve ni želela komentirati posla z družbo Valereum, še piše The Guardian.

Prejšnji članekHarry Potter reunion: Stara zasedba se vrača na Bradavičarko in na male ekrane
Naslednji članekKKŠ za živali

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.