Googlov nov program, ki piše namesto tebe

If you feel the desire to write a book, what would it be about?
Foto: Glenn Carstens-Peters iz Unsplash

Google je letos predstavil nov program imenovan Wordcraft. Namenjen je pisateljem za lažje ustvarjanje novih zgodb s pomočjo umetne inteligence. Imamo lahko korist od njega tudi ostali?

Kako deluje Googlov Wordcraft?

Wordcraft uporablja model LaMDA. Pri pisanju se seveda vse začne z idejo; ki jo priskrbiš programu. Nato se lahko odločiš za nadaljevanje, ki ti ga ponudi ali dodaš nov prompt. Na tak način dodaš novo idejo, ki jo program poveže s staro. Lahko se odločiš tudi za posvet z njihovim chatbotom, da skupaj poiščeta naslednji zaplet, podroben opis ali alternativni konec. Ideja je preprosta.

Razvijalci programa so prosili trinajst profesionalnih pisateljev, da testirajo prototip in podajo svoje mišljenje o njem. Po koncu delavnice so se strinjali, da jim je všeč generiraje novih idej in zamisli, zabavnih konfliktov ter njihovih razpletov, toda program ne more nadomestiti pravega avtorja iz mesa in krvi.

Sponsored by Google Chromebooks
Foto: Brooke Cagle iz Unsplash

Kakšne so njegove pomanjkljivosti?

Wordcraft je testirala tudi novinarka spletne strani The Verge, Victoria Song. S pomočjo predlogov in nasvetov je spisala zgodbo o materi pingvinki, ki je sedela na jajcu, dokler se niso izvalili njeni mladiči. Te je nato napadel in pojedel bližnji tjulenj. Eden izmed njih se je nato znašel plavajoč v morju in bil nekako rešen. Veronici je v tistem trenutku postalo jasno, da bi pisanje morala vzeti v svoje roke – program ji je predlagal kontradiktoren potek zgodbe in ni zaznal, da je ravno oživil mrtvega pingvinčka.

»Ena izmed jasnih ugotovitev je bila, da je uporaba LaMDA-ja za pisanje celotnih zgodb slepa ulica. Orodje je veliko bolj uporabno, ko se ga uporablja, da začiniš zgodbo,« je izjavil Douglas Eck (Google Research).

Izkazalo se je, da je program slab pri prepoznavanju oziroma konsistentnemu ohranjanju pisateljskega sloga. Zatekal se je k predvidljivim rešitvam knjižnih tropov, ki so bile klišejske prej kot izvirne. Seveda moramo poudariti, da je še v eksperimentalni fazi in se bo v prihodnosti najbrž iskalo nove rešitve in posodobitve za obstoječe težave.

Pisateljem je na koncu uspelo dokončati devet zgodb, ki si jih lahko prebereš tukaj in se sam prepričaš, kako dobro jim je služila umetna inteligenca. Najbrž si z Wordcraftom ne boš mogel pomagati pri pisanju seminarskih nalog, morda pa ti pride prav, če se lotiš pisanja domišljijskega spisa ali kar lastnega romana polnega zanimivih prevratov.

Writing with AI - Wordcraft Text Editor

Prejšnji članekAmeriške palačinke: Šest receptov za najboljše ameriške palačinke
Naslednji članekKaj bo prinesel nov Nacionalni program za prepovedane droge?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.