Kaj bo prinesel nov Nacionalni program za prepovedane droge?

drugs, addict, addiction
Foto: RenoBeranger iz Pixabay

Slovenska vlada je za javno razpravo pripravila osnutek Nacionalnega programa na področju prepovedanih drog za obdobje 2022 – 2030. V novem strateškem dokumentu Slovenije na področju prepovedanih drog je glavni poudarek namenjen celovitemu in uravnoteženemu razvoju vseh ukrepov, programov in dejavnosti, ki prispevajo k reševanju problematike prepovedanih drog v naši državi.

Dokument je nastal na podlagi različnih raziskav in evalvacij, ki so jih naredili. Med drugim so ocenili substitucijski program, preverili uveljavljene načine, postopke in obravnavo mladih, ki se znajdejo v stiskah. Prav tako so analizirali samo uspešnost teh strategij. Pri tej analizi vlade so med seboj sodelovali različni resorji, in sicer preventive, zdravljenja in socialne obravnave. Zraven so bile tudi raziskovalne skupine in nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s področjem drog.

Kaj so glavni poudarki osnutka?

V programu so si na podlagi teh raziskav postavili naslednje cilje:

  • Spodbujati programe preprečevanja uporabe prepovedanih drog, da bi tako zmanjšali število novih uporabnikov drog med mlajšo generacijo ter zmanjšali število prekrškov in kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi drogami.
  • Podpirati razvoj programov, ki bi pomagali ohraniti ali znižati število okuženih s HIV in hepatitisoma B in C ter smrtnih primerov zaradi prevelikih odmerkov.
  • Pospešiti razvoj programov psihosocialne obravnave uporabnikov drog, terapevtskih skupnosti in komun ter programov celovitega okrevanja in reintegracije bivših zasvojenih oseb.
  • Razvijati in nadgrajevati vse koordinativne strukture na področju drog na lokalni in na državni ravni.
  • Okrepiti dejavnosti proti organiziranemu kriminalu, prepovedanemu prometu z drogam, pranju denarja ter proti drugim oblikam kriminala v povezavi z drogami.
  • Posebej povezati tudi aktivnosti države na področju preprečevanja in zdravljenja odvisnosti od prepovedanih drog in alkohola, s posebnim poudarkom na okrepljenem prizadevanju za potrebe ranljivih skupin, še posebej žensk, ki so tudi uporabnice drog.

V javni razpravi za boljšo končno različico programa lahko sodelujete do 3. 1. 2023. Predloge lahko pošljete na elektronski naslov gp.mz@gov.si (s sklicem na št. 0070-260-2022). Predloge lahko pošljete tudi po navadni pošti na naslov: Ministrstvo za zdravje, s pripisom “Javna razprava – predlog Nacionalnega programa na področju drog«, Štefanova ulica 5, 1000 Ljubljana.

Prejšnji članekGooglov nov program, ki piše namesto tebe
Naslednji članekTo je 5 najboljših novih aplikacij leta

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.