To je 5 najboljših novih aplikacij leta

BeReal.
Dnevno obvestilo aplikacije BeReal, ki uporabnikom sporoči, naj objavijo svojo fotografijo. Foto: BeReal.

Ogledali smo si že najboljše lepotne izume letošnjega leta, nadaljujemo pa z izumi za tehnološke navdušence. Razkrivamo nekaj aplikacij, ki jih je Time uvrstil na seznam najboljših iznajdb tega leta.

BeReal.
Vsi uporabniki fotografije objavijo ob istem času. Foto: BeReal.

Družbeno omrežje brez filtrov

Francoska aplikacija BeReal je nastala z namenom, da bi ljudje na družbenih omrežjih predstavili sebe, brez filtrov in olepšav. Aplikacija vsak dan ob naključnem času uporabnikom sporoči, naj objavijo tisto, kar takrat dejansko počnejo. Imajo dve minuti časa, da posnamejo selfi in fotografijo tistega, kar imajo takrat pred seboj. BeReal je letos poleti zasedel prvo mesto na seznamu brezplačnih aplikacij v trgovini App Store.

Iskalnik brez oglasov

Google ostaja najbolj priljubljen na področju iskanja, na njegovo mesto pa želi stopiti iskalnik You.com. Za razliko od običajnih iskalnikov, You.com prikazuje le rezultate brez oglasov. Spletno mesto ima tudi druge uporabne elemente. Med njimi najbolj izstopa zasebni način brskanja, ki za razliko od Googla popolnoma prekine zbiranje podatkov in tako omogoči višjo raven zasebnosti.

Pomoč podjetju pri delu na daljavo

HiBob
HiBob omogoča uvajanje delavcev in povezovanje ekipe, tudi na daljavo. Foto: HiBob

Ko je pandemija normalizirala delo na daljavo, se je v mnogih podjetjih zapletlo pri kadrovskih nalogah, kot sta uvajanje v delo in ohranjanje morale. Situacijo je reševala aplikacija HiBob. Aplikacija s funkcijami za pospešitev hibridnega dela razdeli in načrtuje naloge za delavce, ki delajo od doma in tiste, ki delajo na delovnem mestu. Poleg tega skrbi za obdelavo plač in ugodnosti, zbiranje povratnih informacij o zaposlenih ter komunikacijo med zaposlenimi in vodstvom. Izvršni direktor in soustanovitelj zagonskega podjetja Ronni Zehavi je povedal, da so bili z aplikacijo HiBob prava platforma ob pravem času in so mnogim ljudem olajšali prehod iz dela v živo na delo na daljavo. Poudaril je, da se pri podjetju zavedajo, da so ljudje (torej delavci) največje bogastvo podjetij in zato v aplikaciji razvijajo nove funkcije, ki bodo v korist le-teh.

Razkrivanje popravkov in ponaredkov

Umetna inteligenca lahko v sekundi spremeni fotografijo ali videoposnetek. Aplikacija Truepic Lens ustvarjalcem vsebin, urednikom in gledalcem, da si ogledajo izvorno fotografijo ali videoposnetek in zgodovino urejanja, in tako prepoznajo ponaredke. Namen aplikacije je prepoznati ponarejene in preurejene fotografije, vgraditi pa jo je mogoče v različne spletne strani in trgovine ter aplikacije, kot sta na primer Airbnb ali Photoshop. Nick Brown iz podjetja TruePic je pojasnil, da je njihov glaven cilj ponovna vzpostavitev zaupanja.

Pametno upravljanje z električno energijo

Baterije za shranjevanje energije iz električnega omrežja so ključni del prehoda na obnovljive vire energije. Sončne elektrarne na strehah so uporabne le na sončne dni, ponoči in ob slabem vremenu pa se je treba zanesti na energijo iz drugih virov. Druga možnost je, da pridobljeno energijo shranimo na baterijah. Odločitev, kdaj energijo sprejeti in kdaj jo sprostiti, je zelo zapletena, kar pa olajšuje program Fluence Mosaic podjetja Fluence. S pomočjo umetne inteligence upravljavcem tovrstnih baterij in lastnikom vetrnih, sončnih ter vodnih elektrarn pomaga in jim z napovedovanjem prihodnjih cen svetuje, kdaj naj kupujejo in kdaj prodajajo električno energijo. Program s 95-odstotno natančnostjo napove cene za naslednjih 24 ur in tako pomaga povečati zaslužek čiste energije.

Pisali smo že o Top 5 lepotnih izumih leta 2022.

Prejšnji članekKaj bo prinesel nov Nacionalni program za prepovedane droge?
Naslednji članekKatarinca – naravna kozmetika, izdelana s srcem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.