Grafične kartice se bodo kmalu pocenile

Bitcoinu in ostalim kriptovalutam že od novembra vrednost pada. To so slabe novice za vse, ki se ukvarjajo s trgom kriptovalut, hkrati pa se lahko ostali veselimo padca cen grafičnih kartic.

V prejšnjem letu smo bili priča hitri rasti cen grafičnih kartic. Te so ena izmed osnovnih komponent računalniške strojne opreme, ki so sposobne simultano reševati več zapletenih matematičnih problemov. Kot že pove ime, to pride najbolj v poštev pri računalniški grafiki, programih, kot je Blender, igricah, kjer mora kartica hkrati risati pokrajino, modele in njihovo premikanje v skladu z in-game fiziko. Njihova uporabnost pa se je pokazala tudi v kriptorudarjenju.

računalniška grafika
Vsak zubelj je delo grafične kartice.

Grafične kartice v kriptorudarjenju

Kriptorudarjenje je postopek, pri katerem računalnik ustvari novo mesto v verigi (block-chain). Vsako tako mesto je zakodirano z naključnim in enkratnim nizom znakov. Nova mesta v verigi so potrebna za sledenje transakcijam, kar je predpogoj za legalnost kriptovalut, rudarji pa za vsako novo mesto v verigi dobijo nekaj bitcoinov (kot borzni posredniki). Kriptorudarjenje zahteva veliko računalniške moči (beri: matematika za tem je zelo kompleksna), ki je procesor (CPU) nima, zato pa so grafične kartice toliko bolj primerne nalogi.

Z rastjo trga kriptovalut se je vedno več ljudi vrglo v kriptorudarjenje z grafičnimi karticami. Zaradi velikega povpraševanja in manjka surovin (predvsem silicija) je njihova cena narasla, kar je povzročilo negodovanje gejmerjev in drugih, ki za svoje delo potrebujejo veliko računalniške moči. Olje na ogenj so prilivali tudi nekateri rudarji z ustvarjanjem domače zaloge grafičnih kartic, dokler jih je bilo še mogoče dobiti poceni.

Cene grafičnih kartic se bodo normalizirale

Portal TechPowerUp poroča o domnevnem padcu cen grafičnih kartic skupaj s padcem vrednosti kriptovalut. V zadnjih dveh mesecih je vrednost bitcoina vztrajno padala, prav tako to velja za druge kriptovalute, kot sta npr. Ethereum in Dogecoin. Predvidoma bo to zmanjšalo zanimanje za grafične kartice in ublažilo njihove cene. Poleg tega bodo prej omenjeni »zbiralci kartic« verjetno začeli svojo zalogo odprodajati po nižjih cenah. Tudi že uporabljene grafične kartice bi se lahko dobro prodajale, dokler so še v garanciji.

Drugi razlog pa je prodiranje specializiranih kriptorudarskih komponent na trg, katerih učinkovitost je tudi do milijonkrat večja. Hitrost Nvidia RTX 3090 Founders Edition, ki velja za eno najmočnejših grafičnih kartic na trgu, je 150MHps (million hashes per second), medtem ko kriptorudarski Bitmain Antminer T17+ dosega hitrost 64THps (milijard hashes na sekundo). Poleg tega so specializirane komponente veliko cenejše od grafičnih kartic.

specializirana komponenta
Bitmain’s Antminer S19 XP

Skratka, dobre novice za vse. Kriptorudarji lahko preklopijo na učinkovitejšo strojno opremo, igričarji pa smo lahko mirni, saj nam prvi več ne bodo hodili v zelje.

Če si želiš izvedeti več o kriptovalutah in kriptorudarjenju si oglej to povezavo.

Prejšnji članekOcena filma: Človeški glas
Naslednji članekKajenje lahko vpliva celo na pravnuke

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.