Kajenje lahko vpliva celo na pravnuke

Danes obeležujemo dan brez cigarete, ki je posvečen opuščanju kajenja. Kajenje ima namreč številne negativne učinke na zdravje, zato zdravniki spodbujajo k opustitvi kajenja. O posledicah kajenja se govori na dolgo in široko, nedavna raziskava pa je dokazala, kako močne posledice kajenje v resnici pusti na našem telesu.

Bristolska univerza je leta 1991 začela Avonsko longitudinalno raziskavo staršev in otrok (angl. Avon longitudal study of parents and children) oziroma krajše Otroci 90-ih (ang. Children of the 90s). Je ena najdlje trajajočih raziskav in pred kratkim so znanstveniki z njeno pomočjo prišli do novih odkritij o medgeneracijskih učinkih kajenja.

Otroci 90-ih

V Children of the 90s sodeluje več kot 14 000 oseb. Prva skupina je bila sestavljena iz nosečnic, ki so pričakovale otroka v letih 1991 in 1992. Matere in njihovi otroci so se redno udeleževali zdravniških pregledov in ustvarjali ogromno bazo podatkov. Sprva naj bi raziskava trajal 7 let, a lani je Children of the 90s praznovala svojo tridesetletnico. V raziskavi zdaj sodelujejo prvotne matere, njihovi otroci in njihovi vnuki, raziskovalci pa lahko zbirajo zdravstvene podatke treh generacij.

Prostovoljci so opravičeni delovnega dne, imajo plačan prevoz in po potrebi nastanitev ter prejmejo 40-evrski nakupovalni bon.

Jean Golding
Začetnica longitudinalne raziskave Otroci 90-ih Jean Golding (vir: wiki)

Kajenje poveča odstotek telesne maščobe

Raziskavo, ki je preučevala medgeneracijske učinke kajenja, je vodila ustanoviteljica Children of the 90s prof. Jean Golding. Ugotovili so, da imajo deklice višji odstotek telesne maščobe, če so njihovi dedki ali pradedki kadili pred puberteto. Pri dečkih takšne korelacije niso našli. Ena izmed zgodnejših raziskav pa je pokazala, da imajo dečki višji odstotek telesne maščobe, če so njihovi očetje kadili pred puberteto. Obratno to ne velja za deklice. Tobačni dim torej lahko povzroči mutacije, ki se prenašajo iz roda v rod.

To so le dokazane soodvisnosti podatkov, a za višji odstotek maščobe bi lahko bili tudi drugi razlogi, kot na primer prehrana in življenjski stil, ki se dokazano tudi prenašata preko generacij. Zato znanstveniki obljubljajo nadaljnje raziskave v zgodbi Otrok 90-ih.

Moč longitudinalnih raziskav

Otroci 90-ih je že pred tem prinesla veliko uporabnih dognanj o človeškem telesu. 20 let nazaj je pokazala, da uživanje oljnih rib (tuna, postrvi, losos, sardele) med nosečnostjo izboljša novorojenčkov vid. Pozneje je dokazala slabši mentalni razvoj otroka, če materi primanjkuje joda. Tudi raziskave diabetesa se imajo zahvaliti podatkom te longitudinalne raziskave. V prihodnosti se lahko nadejamo še več odkritij in morda Otroci 90-ih dočakajo celo naslednjo generacijo.

Prejšnji članekGrafične kartice se bodo kmalu pocenile
Naslednji članekŠtudent priporoča: najboljše mladinske knjige založbe Morfem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.