Študent priporoča: najboljše mladinske knjige založbe Morfem

Pouka prosti dnevi v šolskem letu 2023/24
Pouka prosti dnevi v šolskem letu 2023/24 Foto: Inside Creative House iz iStock

Tudi tebe občasno daje nostalgija, ko rad bereš mladinske romane in gledaš najstniške serije? Nič ni narobe s tem, vsi bi se radi kdaj vrnili v bolj preproste čase. Odraščanje je tako zanimivo obdobje, da bi ga radi izkusili večkrat. In ga tudi lahko! Z mladinskimi romani lahko namreč izkusimo toliko različnih zgodb, kot si želimo. Spodaj ti predstavljamo naš izbor najboljših.

Vampirski sestri – Najboljša prijateljica

Tudi ti obožuješ zgodbe o vampirjih? Somrak saga se je zaključila, prav tako Vampirski dnevniki, a zgodbe o vampirjih se tu ne končajo! Knjiga Vampirski sestri – Najboljša prijateljica je humorna in igriva zgodba o dveh sestrah, ki imata očeta vampirja in človeško mamo. Iz očetove rojstne Transilvanije se preselijo v mamino rojstno mesto, kjer si želijo normalnega življenja. To pa je seveda nemogoče, saj otroci hitro opazijo nenavadnega očeta, ki zvečer grize ljudi, podnevi pa spi v krsti …

Priporočamo za: mlajše najstnice (ali najstnike!), ki jih navdušuje fantazijska literatura in branje o nenavadnih družinah. Knjiga je zelo zabavna in niti malo temačna, zato je primerna tudi za tiste, ki jim branje o krvi in nasilju ni všeč (ja, tebe gledamo Igra prestolov).

Naslovnica knjige z dvema mladima puncama
Foto: Morfemplus

Skogland

Ta knjiga nima zgolj čudovite naslovnice, pač pa tudi napeto zgodbo, ki je ne boš mogel nehati brati! Deklica Jarven je na avdiciji izbrana za glavno igralko v mladinskem filmu, zato se odpravi v skrivnostno deželo Skogland. Tam jo pričakuje režiser filma, ki je zanjo pripravil nenavadno preizkušnjo. Jarven se mora cel dan pretvarjati, da je princesa Malena, ki je skrivnostno izginila in ji je na las podobna! Deklica kmalu ugotovi, da se je v Skoglandu znašla z namenom, saj se prelepa država približuje državljanski vojni.

Priporočamo za: vse navdušenke nad zgodbami o princesah! Kaj bi se zgodilo, če bi ti odkrila, da si dolgo izgubljena princesa? Ta napeta zgodba te ne bo pustila iz rok, zato si vzemi čas zanjo.

Naslovnica knjige s silhueto ženske s krono
Foto: Morfemplus

Poletje škržatov

Še kdo pogreša poletje v teh dolgih zimskih mesecih? Potem je ta knjiga kot nalašč zate! V romanu sledimo deklici, ki živi sama z očetom, ki se nikakor ne more ustaliti. Menja službe in ženske, zaradi česar se deklica ne počuti več varne. Zato se zateče k namišljeni prijateljici, ki ji pomaga prebroditi težave. Ko se oče končno ustali, namišljena prijateljica izgine, saj je deklica zdaj dovolj močna, da sama nadaljuje svojo pot.

Priporočamo za: čisto vse najstnike, ki so se kdaj počutili izgubljeno. Gre za nežno zgodbo o odraščanju in osebni rasti, s katero se lahko poistoveti čisto vsak. Obvezno branje za vse na prehodu iz osnovne v srednjo šolo.

Naslovnica knjige z mladim dekletom, ki riše na travi
Foto: Morfemplus

Ljubezen ali smrt

Najstnik Koko je nor na nogomet, dokler ga ne začnejo zanimati tudi punce. V eno izmed njih se celo zaljubi! Roman enega najpomembnejših in cenjenih sodobnih hrvaških avtorjev se lahko pohvali s humorjem, iskrenostjo in igrivim pogovornim jezikom. Po romanu so posneli tudi film.

Priporočamo za: fante, ki ne marajo brati. Ta knjiga te bo prepričala, da so knjige lahko tudi zabavne. In ne, ni napisana pretirano slovnično pravilno, ker najstniki tako pač ne govorijo. Knjiga je bila napisana za najstnike in zato te čakata pogovorni jezik in humor.

Naslovnica knjige s srcem na zidani steni
Foto: Morfemplus

Usojeno

Ta postapokaliptični roman je tako napet, da ga ne boš mogel odložiti. Sam živi lagodno življenje hčerke podpredsednika vlade, kar pa se bo končalo. Meje so se namreč zaprle, protesti pa postajajo vse bolj nasilni. Vlada krivdo preobrača na mlado prebivalstvo in uvaja stroge zajezitvene ukrepe – blokiranje mobilnih telefonov, prepovedanje shodov in zatrtje vseh nasprotovanj. Sam je razklana, saj ne ve, ali naj ostane zvesta družini ali stori, kar je prav. Usojeno je predzgodba trilogije Izbris, ki je tako napeta, da jo boš prebral kot bi mignil!

Priporočamo za: vse ljubitelje trilerjev! Serija knjig Izbris je napeta kot najboljša nanizanka na Netflixu in knjig ne moreš odložiti, ker MORAŠ vedeti, kaj se zgodi na koncu. Zato ti priporočamo, da celotno zbirko odneseš s seboj na morje in jo tam v miru prebereš.

Naslovnica knjige s portretom mlade punce
Foto: Morfemplus

 

Temna junakinja – Večerja z vampirjem

Sedemnajstletna Violet je priča strašnemu zločinu, zaradi katerega se ji življenje čez noč spremeni. Ugrabijo jo vampirji in odpeljejo v ogromno vilo sredi ničesar. Tam Violet odkriva njihove skrivnosti in se zaljubi v temačnega princa Kasparja. V ospredju je ljubezenska zgodba, veliko je napetosti, manjkajo pa niti politične spletke. Če te knjiga bolj podrobno zanima, si preberi našo recenzijo.

Priporočamo za: ljubiteljice Somraka in Vampirskih dnevnikov. Ne rabiš se sramovati dejstva, da še vedno vzdihuješ za Edwardom. Kasparja boš oboževala ravno tako močno, če ne še bolj. Nujno preberi to knjigo, če še vedno sanjariš o ljubezni z nadnaravnim bitjem. Ne skrbi, nisi sama.

Naslovnica knjige z vrtnico in kapljicami krvi
Foto: Morfemplus

Vse omenjene knjige najdeš pri založbi Morfemplus, ki ponuja več kot 500 različnih naslovov za različne starosti in okusov. Pokukaj na njihovo spletno stran in odkrij novo najljubšo knjigo!

marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Prejšnji članekKajenje lahko vpliva celo na pravnuke
Naslednji članekStrokovni tečaji v letu 2022 – dostopni za vse!
Prazna profilna slika
marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.