Huawei MatePad 11 podpira sodelovanje na več zaslonih

Najpogosteje uporabljamo pametne telefone, prenosnike in tablice. Običajno neodvisno ene od drugih, zato se težave pojavijo šele takrat, ko želimo izmenjati datoteke. Napravi povežemo s kablom, datoteke naložimo in prenesemo iz oblačne shrambe ali sami sebi pošljemo poštno sporočilo. Jasno je, da nič od tega ni ravno preprosto in še manj učinkovito.

Huawei je že leta 2019 predstavil tehnologijo sodelovanja na več zaslonih za pametnejšo interakcijo med pametnim telefonom in osebnim računalnikom. Takrat smo lahko prvič uživali v brezhibni povezavi med napravama. Zato je zaslužna porazdeljena tehnologija, ki popolnoma odpravi ovire na ravni operacijskih sistemov. Njena zmogljivost pa presega zgolj prikaz zaslona ena naprave v oknu druge in izmenjavo datotek. Zaslon, zvočnike in magnetno tipkovnico tabličnega računalnika lahko na primer uporabimo kot dodatke pametnega telefona.

Nov dosežek na Huaweievi poti izboljšanja sodelovanja med napravami je tablični računalnik MatePad 11. Kot prva mobilna naprava je opremljen z operacijskim sistemom HarmonyOS, ki sodelovanju na več zaslonih dvigne na novo raven. S povezovanjem namreč omogoči oblikovanje ene super naprave, ki prinese neprimerljivo inovativno izkušnjo rabe.

Trije načini uporabe zaslona tabličnega računalnika

Sodelovanje na več zaslonih med tabličnim in prenosnim računalnikom aktiviramo v programu PC Manager na slednjem, pod pogojem, da je Huaweiev. Ko sta napravi povezani, je preprosto med njima izmenjavati datoteke, obe pa lahko za učinkovitejše delo in ustvarjanje uporabljata tipkovnico in na prenosnik priključeno miško. Zato so na voljo načini zrcaljenja, razširitve in sodelovanja.

V načinu zrcaljenja (Mirror) je zaslon povezanega prenosnega računalnika prenesen oziroma podvojen na tablični računalnik, kar na primer omogoča neposredno podpisovanje in označevanje dokumentov ali risanje s pisalom M-Pencil (druge generacije), kot to profesionalni uporabniki počnejo na dodatni grafični tablici. Način je primeren tudi za predstavitve v primerih, ko projektor ni na voljo. Ker je zaslon podvojen, medtem ko ga opazujete na prenosniku in vodite predstavitev, sodelujoči opazujejo zaslon tabličnega računalnika postavljenega tako, da je pogled nanj zanje čim boljši.

Način razširitve (Extend) spremeni tablični računalnik v drugi zaslon prenosnega, kar je zaradi dodatnega zaslonskega prostora za prikaz vsebin popolno za preverjanje referenčnih dokumentov in brskanje po spletu. Na delovnem mestu imamo največkrat dodatni monitor, da je delo s prenosnikom učinkovitejše. Ker ga ne moremo prenašati, pride prav, da lahko med delom na daljavo njegovo nalogo prevzame tablični računalnik. Velika baterija modela MatePad 11 pa je tudi kos življenjsko dobi baterije prenosnika, zato učinkovitost dela na dveh zaslonih nikdar ne bo motena.

Inovativni način sodelovanja (Collaborate) pa medtem omogoča resnično interakcijo med dvema različnima platformama oziroma v tem primeru med sistemoma HarmonyOS in Windows. Omogoča namreč preprosto prenašanje vsebin, kot so besedila, fotografije ali dokumenti med povezanimi napravami po načinu »povleci in spusti«. Huawei s tem briše meje, ki ločujejo pametne telefone in tablične ter prenosne računalnike, s tem pa omogoča večjo produktivnost in ustvarjalnost.

Posodobljeno sodelovanje na več zaslonih

Huawei MatePad 11 prav tako nadgrajuje funkcijo sodelovanja na več zaslonih med tabličnimi računalniki in pametnimi telefoni. Z njo tablični računalnik postaja pametnejši, priročnejši in uporabnejši.

Do nedavno je bil prikaz aplikacije s pametnega telefona na zaslonu tabličnega računalnika omejen z njeno prvotno velikostjo. V oknu velikosti in oblike zaslona pametnega telefona. Zdaj pa se lahko mobilne aplikacije prilagodijo velikosti tabličnega računalnika, s čimer v celoti izkoristimo prednosti večje naprave. Med branjem novic, brskanjem po spletu ali gledanjem filma, boste lahko izkoristili udobnejšo izkušnjo gledanja. Hkrati je mogoče z uporabo tipkovnice, priključne na tablični računalnik, odgovarjati na poštna in druga sporočila na pametnem telefonu. Ko je aplikacija s pametnega telefona odprta na zaslonu tabličnega računalnika, je dodatna prednost ta, da lahko na prvem odprete drugo aplikacijo, ne da bi to zmotilo delovanja prve.

Danes so vse naprave tako ali drugače povezane, saj nobena ne more delovati popolnoma ločeno. Toda s pomočjo porazdeljene tehnologije operacijskega sistema HarmonyOS je mogoče med seboj povezati pametni telefon, tablični in prenosni računalnik na način, da je sodelovanje na več zaslonih preprosto, kot bi uporabljali eno samo napravo.

Širok ekosistem naprav

Poleg tabličnega računalnika MatePad 11 pa je Huawei slovenskim uporabnikom nedavno predstavil še brezžične stereo slušalke FreeBuds 4, pametne ure serije Watch 3, pametne zapestnice Band 6 ter izjemen računalniški monitor MateView.

Raziskava: Kakovost življenja se je v zadnjih mesecih poslabšala, ampak si jo prizadevamo izboljšati

Huawei je nedavno v sodelovanju s podjetjem IPSOS v desetih evropskih državah izvedel tudi raziskavo glede kakovosti življenja v zadnjem letu in pol. Čeprav so med državami, med katerimi sicer ni bilo Slovenije, razlike, gre vseeno najti nekatere skupne vzorce.

Vprašani so predvsem izpostavili, da težje ločujejo delo od počitka in ohranjajo zdravo ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. Raziskava je pokazala, da se je zaradi tega raven stresa v povprečju poslabšala pri 43 % vprašanih. Na splošno je 48 % vprašanih prepričanih, da nove aplikacije in naprave lahko pomagajo zmanjšati stres, 33 % pa, da lahko pametne ure, kot je Huawei Watch 3, in pametne zapestnice, kot je Huawei Band 6, pomagajo dosegati zastavljene cilje.

Raziskava je nadalje pokazala, da se je veliko vprašanih v tem času manj gibalo kar je vplivalo na poslabšanje telesne pripravljenosti in počutja. Sicer se je v vseh državah vključenih v raziskavo pokazalo povečanje telesne teže vprašanih. V povprečju jih je 35 % priznalo, da so pridobili na telesni teži.

V povprečju 33 % vprašanih meni, da se je splošna kakovost življenja v zadnjem leti in pol poslabšala. Zdravstvena kriza je na države vplivala na različne načine, toda kot kaže, je bilo najbolj prizadeto fizično in duševno stanje prebivalcev. Raziskava pa je še pokazala, da se stanje izboljšuje in da lahko naprave, kot so pametne ure, pomagajo izboljšati telesno pripravljenost in duševno počutje posameznika.

Več informacij na: https://consumer.huawei.com/si/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.