Na voljo sta publikaciji Pogled na izobraževanje 2021 in Izobraževanje med epidemijo

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je objavila mednarodni zbornik izobraževanja. »Education at a Glance« oziroma Pogled na izobraževanje 2021. Mednarodni zbornik kazalnikov OECD v izobraževanju je letos prvič na voljo kot interaktivna publikacija. Poleg tega pa je ob izdaji pripravljena tudi publikacija o vplivu epidemije na izobraževanje.

Kaj je EAG – Education at a Glance?

Education at a Glance je najobširnejši zbornik mednarodno primerljivih podatkov o stanju in učinkih izobraževanja v 38 državah članicah in partnerskih državah OECD iz celega sveta. Naslavlja potrebe številnih uporabnikov – od vlad do akademske skupnosti in širše javnosti – ter omogoča in spodbuja mednarodno primerjalni pogled in vzajemno učenje pri razvijanju izobraževalnih politik ter bolj učinkovitih in pravičnih izobraževalnih sistemov v državah.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj je sodelovala z Unescom, Unicefom in Svetovno banko
Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj je sodelovala z Unescom, Unicefom in Svetovno banko

Vsako leto prinaša podatke o izobraževanju. Podatki o njegovih učinkih, rezultatih in vplivih ter dostopu in napredovanju v izobraževanju samem. Letos ga dopolnjujeta dva nova kazalnika. Kazalnik o mehanizmih in formulah za dodeljevanje javnih sredstev šolam ter Kazalnik deleža učiteljev, ki zapustijo svoj poklic.

V letošnji publikaciji Pogled na izobraževanje 2021 (EAG 2021) je osrednjo vlogo prejela pravičnost v izobraževanju. Podatki o njeni razsežnosti in zagotavljanju enakosti prikazujejo moč in odgovornost izobraževanja pri posameznikih. Pomembni dejavniki vključenosti in uspešnosti v izobraževanju ter dosežkih na trgu delu še vedno ostajajo spol, socialno-ekonomski status, država rojstva in geografski položaj.

Kako kaže Sloveniji v EAG?

Podatki EAG kažejo, da so slovenski mladi (od 25 do 34 let) bolj izobraženi. Poleg tega kažejo, da večji deležl mladih žensk dosega terciarno izobrazbo kot vrstnice in vrstniki v OECD. Na vrhu je naša država tudi po ravni udeležbe mladih v izobraževanju. Le to povprečno traja devet let, kar je enako dolgo kot povprečje držav v OECD.

Nekaj infografike, ki je uporabljena v publikaciji, si lahko ogledaš v spodnji galeriji.

Izobraževanje med epidemijo

Leta 2020 je bilo več kot 1,5 milijarde študentov iz 188 držav »zaklenjenih« iz svojih šol. Fakultete in šole so se drugače soočale s situacijo pandemije in povzročile veliko manjko v izobraževanju. Publikacija z naslovom The State of Global Education: 18 Months into the Pandemic je nastala v sodelovanju OECD, UNESCA, UNICEFA in Svetovne banke. Skupaj so raziskali celotno situacijo in svoja odkritja predstavili v omenjeni publikaciji.

viri: gov.si, oecd.com, eag.com

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekHuawei MatePad 11 podpira sodelovanje na več zaslonih
Naslednji članekGoogle bo vrnil vodo
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.