Google bo vrnil vodo

Googlovi podatkovni centri porabljajo preveč vode. Za zdaj.

Google je eno najbolj prepoznavnih znamk na svetu in eno najuspesnejsih podjetij. Je veliko vec kot le brskalnik in gmail. Njigov AI AlphaGo je premagal svetovnega prvaka v igri go, z google Zemljevidi si lahko ogledamo ulice kateregakoli mesta kot da bi bili tam, milijonom ljudi omogoča delo v oblaku in razvijajo AI za izdelavo proteinov. Vse to zahteva nezamisljive količine računalniške moči in prostora za shranjevanje podatkov. Predvsem tehnologije dela v oblaku trenutno poganjajo tekmo med Googlom, Amazonom in Microsoftom, ki želijo v prihodnosti obvladovati to področje.

Notranjost podatkovnega centra
Podatkovni center, potreben za delovanje računalništva v oblaku.

Poraba vode

Za delovanje takšnega sistema pa so potrebne sobe in sobe serverjev, vmesnikov, shramb in procesorjev – podatkovni centri. Teh poslopij ima Google 21, nedavno pa se je svetovna javnost zavedla njihove nevarnosti. Za hlajenje sistemov Google uporablja vodo, ki je na razpolago v lokalnem okolju, to pa pogosto pomeni da tamkajšnje skupnosti ostanejo brez nje. Stvar še zapleta suša v zahodnem delu ZDA (Kalifornija, Arizona, Nevada) zaradi katere vlada napoveduje omejitve pri porabi vode za določene kraje. Medtem pa naj bi v letu 2019 Google le v Ameriki porabil za več kot 10 milijard litrov vode. Težava je tudi, da podjetje teh podatkov ne razkriva saj po njihovih besedah spadajo v kategorijo poslovnih skrivnosti.  Poleg tega spomnimo da so prej omenjeni kraji znani po vsaj dveh stvareh: Silicijevi dolini in sušnih pogojih.

Pokrajina
Vreme v Kaliforniji.

Googlov načrt

Zdaj Google napoveduje načrt za boljše upravljanje z vodo, ki ima tri temelje: Boljše upravljanje z njo, povezovanje z lokalnim okoljem in uporaba najnovejših tehnologij. Podpiral bo investicije na velikih vodnih območjih, ki bodo zagotavljale boljši dostop do vode. Googlovi najnovejši algoritmi bodo uporabljeni za beleženje stanja vod po vsem svetu. To bo omogočilo boljše napovedi suš in drugih vremenskih razmer. Poleg tega več podatkov prinaša boljše odločitve pri porabi vode.

Google se je v preteklosti rad hvalil s svojim vodnim hladilnim sistemom. Alternativa bi bilo zračno hlajenje z ventilatorji, kar pa zahteva veliko elektrike in pušča davek na okolju. Tudi vedno hujše suše so posledica globalnih sprememb. Hlajenje podatkovnih centrov z vodo je še vedno boljša izbira, a ostaja vprašanje kako jo najbolje porabiti. Po novem načrtu naj bi do leta 2030 Googlovi centri svojo porabo vode znižali pod nič.

Viri:

https://www.theverge.com/2021/9/10/22665445/google-water-conservation-goal-drought-data-centers

https://time.com/5814276/google-data-centers-water/

Prejšnji članekNa voljo sta publikaciji Pogled na izobraževanje 2021 in Izobraževanje med epidemijo
Naslednji članekNačrtuj. Zapiši. Uresniči. Z Mirable rokovniki.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.