Huaweijev operacijski sistem se širi

Novi operacijski sistem bo združeval več pametnih naprav kot katerikoli do sedaj.

Leta 2019 je Huawei zagnal svoj lasten operacijski sistem HarmonyOS. Ta sistem so razvijali že nekaj časa prej, vendar je trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko skupaj s Trumpovo prepovedjo delovanja Huawei na ameriških tleh spodbudila dokončni razvoj novega operacijskega sistema. Njihova vizija je povezati vse pametne naprave od telefonov do televizij, hladilnikov in luči.

Pametne naprave so prihodnost…

2. junija je Huawei razglasil, da se HarmonyOS širi na pametne telefone. V skladu z njihovo vizijo so pametni telefoni steber celotnega pametnega omrežja, ki ga bo poganjal novi operacijski sistem. Telefoni so postali podaljški našega telesa, vedno z nami in z neskončno mnogo funkcijami. Z mobilnimi aplikacijami pa se krog uporabnosti pametnih telefonov vsak dan širi. V zadnjih letih se razvoj nagiba v smer drugih pametnih naprav kot so ure, TV-ji, zvočniki in celo hladilniki, ki se vse povezujejo s pametnimi telefoni. Nekoč smo imeli televizijo in daljinec, danes je daljinec telefon, s katerim upravljamo hišni termostat ali luči v drugem nadstropju. Medtem pa preko televizije brskamo po YouTube-u.

… a le če sodelujejo.

Vsaj v teoriji nas pametne naprave nesejo v dobo, kjer bomo lahko iz fotelja v dnevni sobi upravljali svojo z A. I. prepredeno hišo. Kjer se bo človek osvobodil najbolj osnovnih opravil in dobesedno delal le še z glavo in premiki prstov. Vse pa ne gre tako gladko, saj različni operacijski sistemi med sabo slabo sodelujejo ali pa sploh ne. Vsi poznamo Apple, katerega izdelki in aplikacije delujejo skoraj izključno z drugimi Apple napravami. Prav tako Windows. Android je nekoliko bolj prijazen, saj temelji na odprtokodnem Linuxu vendar ima drugo težavo: mnogo Androidovih aplikacij je pravzaprav Googlovih, ki tudi uvaja svoja pravila. Ravno to je bila težava Huaweija, saj bi njihove naprave še vedno poganjal Android, vendar uporabniki ne bi imeli dostopa do YouTube-a, GooglePlay-a in mnogih drugih aplikacij.

Revolucija s harmonijo

HarmonyOS tudi temelji na sistemu Android, prinaša pa nekaj novosti. Temelji na le enem jedru, kar pomeni, da bo enako dobro deloval na preprosti napravi kot je mikrovalovka ali na najnovejšem računalniku. Hkrati to omogoča tudi hitrejše, zanesljivejše in enostavnejše povezovanje omenjene mikrovalovke in računalnika. Zaradi preprostosti in robustnosti je sistem tudi bolj varen. Druga velika prednost je, da Huaweijev sistem namerava prečiti prepad med različnimi programskimi jeziki. Njihov »ARK compiler« je sposoben prevesti (ang. to compile) vse najpogostejše računalniške jezike. S tem bodo lahko neodvisni programerji pisali aplikacije v njihovem najljubšem jeziku brez strahu pred tem, da program ne bo kompatibilen s HarmonyOS.

Novi operacijski sistem so razvijali (in ga še vedno) z idejo povezovanja tako naprav kot ljudi in ustvarjanja še bolj prepletenega sveta, kjer človek in umetna inteligenca bivata z roko v roki. Kot poudarjajo na Huaweiju je to operacijski sistem prihodnosti, ali se izkaže za res pa bomo še videli.

Viri:

https://www.androidauthority.com/huawei-google-android-ban-988382/

https://www.androidauthority.com/huawei-harmony-os-1030848/

Huawei officially launches HarmonyOS for smartphones

Prejšnji članekRatko Mladić pravnomočno obsojen, za nekatere še vedno heroj
Naslednji članekŠe ne veste, kam ta vikend na izlet z otroci?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.