Internet na mobilnikih

Na digitalnem področju se bo sprožil nov plaz. Veliki igralci kot so Yahoo, Google ter Microsoft so se že zganili in s številnimi mobilnimi operaterji podpisali pogodbe za skupno nudenje številnih storitev, predvsem tistih, povezanih s spletno izkušnjo na mobilnikih. Partnerstvo med spletnimi iskalniki in ponudniki mobilne telefonije naj bi se vsem stranem izplačalo v dolgem roku.

Čeprav danes uporabniki mobilnike le redko uporabljamo za dostop do interneta, je treba priznati, da ima to tržišče ogromen potencial – pomislimo le na število mobilnikov, ki kot mravlje polnijo naš planet. Medtem ko sta se Yahoo in Microsoft “spečala” s pretežno ameriškimi ponudniki, je Google razmišljal bolj široko in v svoj tabor zvabil svetovna operaterja kot sta T-Mobile in Vodafone.

Misel: Digitalno bojišče se iz spletnih iskalnikov seli na mobilne telefone.

Mobilni operaterji si od bogate ponudbe, ki jo obljubljajo giganti, obetajo predvsem boljše zaslužke pri prodaji podatkovnih storitev. Med zanimivejšimi storitvami je prav gotovo posebna različica Google Maps, prirejena prav za uporabo na mobilnih telefonih. Storitev Google Maps za mobilne telefone je interaktivna J2ME aplikacija, ki vsebuje zemljevide, lokalno iskanje, usmeritve za vožnjo in funkcionalnost “click-to-call”. Omogoča enostavno in hitro iskanje najrazličnejših destinacij, od restavracij, galerij, trgovin, do ostalih priljubljenih krajev. Uporabniki bodo imeli možnost dostopa do natančnih navodil, kako do želene destinacije, rezultatov iskanja, zemljevidov ter prikazov satelitskih posnetkov ozemlja iz storitve Google Earth. Storitev Google Maps si lahko uporabniki naložijo na katerikoli mobilnik, s katerim lahko dostopajo do spleta, na spletni strani www.google.com/gmm. V kratkem pričakujemo, da bodo nove modele mobilnikov s podporo tovrstnim storitvam izdali vsi velikani, med prvimi pa bodo zagotovo pri Nokii in BenQ Siemensu.

Brezplačna telefonija?
Program Skype (www.skype.com) je bržkone dobro poznan večini uporabnikov, saj poleg spletnega klepeta in izmenjave datotek med uporabniki omogoča tudi brezplačno telefonijo. Za takšno telefoniranje smo največkrat uporabljali kar slušalke z mikrofonom, ki smo jih priklopili na osebni uporabnik. “Premožnejši” so si omislili celo namenske Skype telefone. Žal je vsem tem rešitvam bila skupna žica, ki jim je omejevala domet. Do danes. Dočakali smo rešitev, ki sliši na ime NETGEAR Skype WiFi (SPH101). Naprava združuje najboljše iz svetov internetne telefonije in brezžične povezljivosti. Telefon ima nameščeno programsko opremo Skype, že ob dobavi pa je pripravljen za uporabo v brezžičnem omrežju. Uporabnik ga mora za storitev Skype le vključiti ter vpisati svoje uporabniško ime in geslo. Programska oprema Skype prikliče seznam stikov uporabnika, prikaže stanje povezave na zaslonu telefona in omogoča povezavo z drugimi uporabniki storitev Skype. Telefon uporabnikom omogoča tudi povezavo z neuporabniki Skype s funkcijo SkypeOut. Za razliko od drugih naprav, ki se morajo povezati z osebnim računalnikom, telefon NETGEAR Skype WiFi deluje povsod, kjer je uporabnik povezan z brezžično dostopno točko, torej doma, v pisarni, v kavarni, na odprtem javnem mestu ali v kateremkoli drugem, javno dostopnem brezžičnem omrežju, kjerkoli na svetu.

Miran Varga

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.