PI FF – Politično nekorektni filmski festival

Ker umetnost ne počiva niti na praznik dela, se je med 1. in 7. majem odvijal že četrti “Politično nekorektni filmski festival”, ki je odkrival alternativne metode kinematografije. V tednu dni se je v mariborskem Gustaf-u, oživljenih prostorih ljubljanskega Rog-a in Atriju ZRC SAZU zavrtelo 26 žanrsko različnih filmov iz 13 držav.

Med bogatim programom smo lahko zasledili argentinski dokumentarec “Hotel Gondolin”, ki se ukvarja s spolno identiteto in svobodo; norveški animirani film “Christopher & Gordy”, ki problematizira cerkev, politiko in homoseksualnost; korejski igrani film “Še malo zdrži”, ki se dotika materinstva in odgovornosti, švicarski eksperimentalni film “Čevapčiči”; francoski eksperimentalni in vedno aktualni “Imperij”; grški igrani “Ostanite znotraj” in še mnoge druge.
Vsi filmi so vsebinsko sodobni, prestopajo družbene in politične omejitve in nas soočajo z danes najbolj aktualnimi in hkrati tudi bolečimi vprašanji. Vendar pa festival ni ponudil zgolj raznovrstnega filmskega programa in brezplačnih projekcij. Letošnji  PI FF je časovno in vsebinsko sovpadel z EuroMayDay procesom, v okviru katerega so v dveh največjih mestih potekale aktivnosti: parada 1. maja v Mariboru in oživljanje nekdanje ljubljanske Tovarne Rog za potrebe neprofitne kulture in družbene produkcije. Ker se je PI FF spraševal o odnosu med delom in umetnostjo in si  zato nadel naslov Odpiranje prostorov in procesov, se je skladno z idejo neprofitnosti zavestno odpovedal financiranju iz javnih virov. Tako politično nekorektni filmski festival prinaša svež veter v slovenske filmske vode in nas opozarja na dejstvo, da je tudi umetnost delo, ki se mu je potrebno posvetiti s srcem.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.