Kako je nastal Gmail? Nastanek programa, ki je spremenil vse

Kako je bil videti Gmail leta 2004?
Kako je bil videti Gmail leta 2004? Foto: on bustle

Ko se je Gmail pred 20 leti predstavil z neumnim sporočilom za javnost, so mnogi domnevali, da gre za prevaro. Storitev je obljubljala ogromen 1 gigabajt prostora za shranjevanje, kar je bila prevelika količina v dobi 15-megabajtnih predalov. Trdil je, da je popolnoma brezplačen v času, ko so bili številni nabiralniki plačljivi.

In potem je bil tu še datum: storitev je bila napovedana na prvi april, kar je napovedovalo nekakšno potegavščino. Toda kmalu so začela prihajati povabila k Gmailovi zelo resnični različici beta – in postala so obvezna oprema za določene vrste ljubiteljev tehnologije, ki se spoznajo nanjo.

Gmail praznuje dvajseto obletnico

»Če pomislite na vrsto vrednosti, ki jo je Gmail ponudil, ko smo začeli, je šlo za bliskovito hitro iskanje,« pravi Ilya Brown, Googlov podpredsednik za Gmail. Ljudje so bili utrujeni od upravljanja elektronske pošte, pravi Brown. Neželena pošta je bila povsod, prostor za shranjevanje prejetih sporočil pa majhen. Nenehno si moral brisati e-pošto, da bi naredili prostor za nove. Gmailova velikanska omejitev prostora za shranjevanje je to rešila.

Toda Gmailova rešitev je prinesla tudi novo težavo: zdaj si imel preveč e-poštnih sporočil. Tu je nastopila Googlova iskalna zmogljivost. Če nikoli ne brišeš e-poštnih sporočil, je hitro in zanesljivo iskanje nujno.

Gmail je nastal leta 2004
Gmail je nastal leta 2004 Foto: on time

Google je sčasoma prilagodil formulo Gmaila. Leta 2008 je Google predstavil teme, s katerimi je Gmailov nabiralnik naredil veliko bolj muhast od konkurence. Zdaj dobiš 15 GB brezplačnega prostora za shranjevanje. Sredi 2000-ih je Gmail postal mobilnik. In Google je naredil manjše spremembe, kot je dodajanje prioritet e-pošte, pametnih odgovorov, kartic s povzetki in gumba z enim klikom za odjavo od neželene pošte.

Kljub vsem spremembam je Gmail v veliki meri enak. To je morda povezano s tem, kako malo velikih ali motečih sprememb je bilo narejenih v vmesnih letih. Ob lansiranju je Google lahko pretresel e-poštno formulo po svojih željah. V desetletjih mora podjetje paziti, da ne prekine najbolj razširjene e-poštne storitve na svetu.

Katere tehnološke obletnice še praznujemo letos?

VIRThe Verge
Prejšnji članekPomoč pri urejanju diplomske naloge je na dosegu roke!
Naslednji članekNa današnji dan: Prve demokratične volitve v Sloveniji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.