Kako manj časa preživeti na družbenih omrežjih?

Kako se znebiti odvisnosti od telefona?
Kako se znebiti odvisnosti od telefona? Foto: artursfoto iz iStock

Več kot očitno je, da na svojih pametnih napravah preživimo vedno več in posledično preveč časa. Pogosto pa se tega sploh ne zavedamo. Če na svojem pametnem telefonu preveriš koliko časa si danes (ali v preteklem tednu/mesecu) preživel na telefonu, te bo številka verjetno presenetila.

Najnovejši podatki pravijo, da v povprečju ljudje na mobilnih telefonih preživimo kar 3 ure in 15 minut na dan. Družbena omrežja kot so TikTok, Instagram, X (včasih Twitter) vohunijo za nami, uničujejo našo samopodobo in nam kradejo našo pozornost in čas.

Novo leto za mnoge pomeni tudi nove zaobljube. V preteklih letih je vedno pogostejša zaobljuba tudi opustitev družbenih medijev. Naši možgani delujejo tako, da kljub škodi, ki nam jo družbena omrežja povzročajo, le ta še vedno radi uporabljamo. Zato je popolna opustitev družbenih omrežji težja, kot le zmanjšanje časa preživetega na telefonih in drugih elektronskih napravah.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali, da lažje živiš v trenutku.

Izbriši si aplikacije ali izklopi obvestila

Prvi in morda najbolj očiten korak pri digitalnem razstrupljanju v novem letu je brisanje aplikacij. Ta nasvet se morda sliši preprost, vendar je v praksi malo drugače. Družbeni mediji so pogosto naš glavni vir informacij ter komuniciranja s svetom, tako da jih je težko kar naenkrat odrezati iz našega vsakdana.

Shanghai,China-July 30th 2023: X (new Twitter), Threads, Facebook, YouTube, Instagram, WeChat, WhatsApp. Douyin(TikTok) and Sina Weibo app icons. Assorted online social media software brands
Kako manj časa preživeti na telefonu? Foto: Robert Way iz iStock

Ta drastičen korak lahko znatno izboljša naše duševno zdravje in kakovost spanja, hkrati pa poveča našo produktivnost. Prav tako spodbuja bolj smiselne interakcije v resničnem življenju in večjo osredotočenost na osebne cilje, kar vodi k izboljšanemu splošnemu dobremu počutju.

Seveda obstaja tudi nekaj manj ekstremnih načinov za opustitev družbenih medijev. Strokovnjaki predlagajo, da si postavimo ovire, ki omejijo do kakšne mere družbena omrežja pritegnejo našo pozornost. Ta dejanja so lahko utišanje oziroma izklopitev obvestil ali združevanje obvestil za aplikacije, tako da jih dobimo le enkrat ali dvakrat na dan. Pomaga tudi razviti zavedanje kako, kdaj in zakaj uporabljamo telefon.

Preizkusi blokatorje aplikacij ali omejitve

Eden največjih izzivov pri podvigu opuščanja družbenih omrežji je prav zagotovo disciplina. Če se želiš prisiliti da prenehaš z uporabo aplikacij, lahko poskusiš z zaviralcem aplikacij. Vgrajene omejitve aplikacij v iPhonu ali blokatorji aplikacij kot je Opal, omogočajo uravnotežen pristop k zmanjšanju uporabe družbenih medijev. Pomagajo pri postopnem zmanjševanju odvisnosti z nastavitvijo nadzorovanih časov dostopa, kar lahko privede do izboljšane osredotočenosti in zmanjšane motnje. Ta metoda je koristna za tiste, ki iščejo manj nenaden prehod, saj pomaga pri boljšem upravljanju časa in razvijanju bolj zdravih digitalnih navad.

Going offline. To choose between online and offline. Digital detox. Male hand transforms the word online to offline on wooden cubes.
Kaj prinašajo blokatorji aplikacij? Foto: cagkansayin iz iStock

Poleg tega aplikacije, kot je Forest, zagotavljajo edinstven in privlačen način za omejevanje uporabe družbenih medijev. Uporabnike spodbujajo, da se osredotočijo na naloge, medtem ko virtualno drevo v aplikaciji raste. S tem prepletajo produktivnost s pozornostjo do okolja in naredijo proces digitalnega razstrupljanja bolj koristnega in vizualno zadovoljujočega. Ta pristop je super, če si ne želiš izbrisati aplikacij, vendar vseeno želiš omejiti svojo uporabo le teh.

Če ne želiš uporabiti omejitev aplikacij ali veš, da bo zate to težaven postopek, poskusi izkoristiti podporo prijateljev in družine. Le ti lahko pomagajo zapolniti družbeno praznino, ki jo je za sabo pustila digitalna detoksikacija, in namesto tega ponujajo interakcije in dejavnosti v resničnem svetu. Ta pristop lahko pomaga ublažiti občutke izolacije ali tesnobe, ki bi lahko nastali zaradi prekinitve povezave z družbenimi omrežji.

Female putting her cell phone in a basket while attending a board room meeting in her office. No cellphone zone at workplace meeting.
Foto: jacoblund iz iStock

Maša Kraljič

Junior novinar

VIRmashable.com
Prejšnji članekEcho, Marvelova serija je krik iz obupa
Naslednji članekZakaj smo skrivnostni?
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.