Echo, Marvelova serija je krik iz obupa

Echo, Marvelova mini serija
Echo, Marvelova mini serija Foto: on indiatimes

Echo je Marvelova mini serija, ki deluje kot nekakšen odcep ali spinoff serije Hawkeye iz leta 2021, ko smo tudi prvič spoznali lik Maye Lopez oziroma Echo. V vlogo asasine se ponovno prelevi Alaqua Cox, ki nadaljuje svojo pot po omenjeni seriji, kjer želi prevzeti nadzor, ki si ga z železno pestjo lasti Kingpin oziroma Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio). Po tistem napovedniku, ki je z napovedjo cestne, grobe in nasilne serije v svetu MCU šokiral, smo spet tam, kjer ni muh. Marvel ostaja Marvel, ko govorimo o televizijskem mediju.

Echo: Ko Marvel ne najde rešitve za čudovit koncept

Marvel se v novem valu ni ravno proslavil s svojimi serijami, zato so bila pričakovanja nižja, kot bi bila sicer. Zadnje serije so tako Ms. Marvel, She-Hulk, Skrita invazija in Loki, ki je bil že skoraj strašljivo kakovosten v svoji drugi sezoni. Kakovosti ravno ne gre povezovati z ostalimi tremi naslovi, na srečo pa se Echo bežno uvrsti bližje Lokiju kot trojici, ki ni navdušila. Težava je le v tem, ker se v to smer nagiba le bežno.

Alaqua Cox kot Maya Lopez oziroma Echo v seriji Echo
Foto: on imdb

Serija nam predstavi odraščanje in vzgojo Maye Lopez, gluhe deklice, ki hitro izgubi mamo, z očetom pa se preselita v New York, kjer se srečamo z dogodki iz serije Hawkeye, ko ji je Ronin umoril očeta. Pod okrilje jo vzame stric, mafijski veljak Kingpin, ki ga že nekaj let izjemno upodablja Vincent D’Onofrio, a več o tem kasneje. Po zaključku serije Hawkeye se Maya napoti nazaj v Tamaho sredi Oklahome, kjer je odraščala. Z željo, da prevzame Kingpinovo mesto skuša pridobiti pomoč družine in nekdanjih prijateljev, a stvari niso tako enostavne, kot se zdijo. Je Kingpin res umrl? Kako tesno mrežo sodelavcev ima Fisk? Ali se bo Maya lahko ponovno povezala z družino in kakšno vlogo v vsem tem igrajo njeni predniki, pripadniki plemena Choctaw?

Formulaična zgodba, ki smo je od Marvela že vajeni

Ponovno je rak rana Marvelovega izdelka scenarij z nejasnimi odločitvami, ki negativno vplivajo na like, njihovo motivacijo in odločitve. Prepolno je situacij, kjer je nekaj storjeno samo za napredovanje zgodbe, a z visoko ceno prepričljive in napete zgodbe. Skupaj z napovednikom in odločitvijo, da bo serija premierno na pretočniku Hulu zaradi visoke mere nasilja, so jo težko pričakovali ljubitelji serije Daredevil. Velik del potega v serijo je bila vrnitev Kingpina in Daredevila, a smo slednjega dobili zgolj v predzgodbi s pretepaškim prizorom, Kingpin pa se zdi neprepoznaven, če ga primerjamo z likom v Daredevilu. Scenarij trpi in to je kristalno jasno. Marvel v tem trenutku očitno še ni sposoben spisati kakovostne serije ali mini serije, ki bi bila daleč od formulaične, kar Echo zagotovo je.

Vincent D'Onofrio kot Kingpin v seriji Echo
Foto: on imdb

Glavna igralka je super, večina preostalega pač ne

Alaqua Cox je v večini prizorov prepričljiva, občasno jo zasenči le D’Onofrio. Še vedno je izjemno pohvalno dejstvo, da ima glavno vlogo v seriji gluha oseba, ki je obenem tudi amputiranka, saj je v mladosti izgubila nogo, kar so implementirali tudi v samo serijo. Zaradi pomanjkljivega scenarija trpi tudi ekstremno pohitren konec, ki zakoliči dejstvo, da ne gre za dobro serijo.

S petimi epizodami je Echo nekoliko polovični uspeh, saj so vidni zametki kakovosti, ki jo lahko povezujemo z Daredevilom, a je mnogo več navezav na tiste slabše v žanru uličnih serij, ki jih je Marvel zdaj dodal k svojemu kanon poteku časovnice. Pred kratkim je namreč potrdil, da so Daredevil, Luke Cage, Jessica Jones, Iron Fist in The Defenders del njihove časovnice.

Echo ni med boljšimi in še enkrat pišemo o zgrešeni priložnosti, saj bi morala biti to serija z mnogo boljšim scenarijem, ki si ga vpleteni zagotovo zaslužijo. Poročanja o ponovnem snemanju prizorov, menjavi dogodkov in prirejanju zgodbe ne vlivajo upanja, da bodo prihodnje Marvelove serije kaj boljše.

Ni najslabše, a Marvel je žal padel tako nizko, da bo tudi povprečna serija naletela na večinsko slabe vtise. Krivec pa zgolj in samo Marvel. Tako je Echo žrtev slabih odločitev, nerazumevanja likov in površnega scenarija. Še en škoda na časovnici.

Marvel Studios' Echo | Official Trailer | Disney+ and Hulu

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSkupina Supernova nadaljuje zeleni prehod v 2024
Naslednji članekKako manj časa preživeti na družbenih omrežjih?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.