Kako nam lahko pomaga umetna inteligenca?

Businessman touching the brain working of Artificial Intelligence (AI) 
Automation, Predictive analytics, Customer service AI-powered chatbot, analyze customer data, business and technology
Foto: Shutthiphong Chandaeng iz iStock

Čeprav še vedno teče debata o tem, ali je umetna inteligenca (AI) res »inteligentna«, nihče ne dvomi, da prinaša kup sprememb. Po definiciji je AI simulacija delovanja človeških možganov, njihov približek, ki lahko nekaj nalog opravi veliko bolje kot mi, za druge pa je popolnoma impotenten. Še vedno je zgolj orodje. Kako ga uporabimo, je naša odločitev, v tem članku pa najdeš nekaj idej.

Modernejše nakupovanje

Spletni asistenti, ki jih bo poganjal chatbot ali roboti v trgovinah, kmalu več ne bodo nekaj posebnega. Robota, ki prinaša hrano, lahko srečamo v McDonald’su pri BTC, v Merkur prihaja asistentka M.A.I.A. in tudi druga velika imena se spogledujejo s pomočjo v obliki umetne inteligence.

Administracija

Administrativna dela so tako ali tako čisto nečloveško opravilo. Administracija in računalniki (zdaj pa umetna inteligenca) so od nekdaj tesno povezani. Program zna veliko bolje in hitreje urejati, prepoznavati vzorce, filtrirati, računati in iskati napake. Z umetno inteligenco pa več ne potrebuje niti osebe, ki pritisne na gumb za začetek.

Filtri neželjene pošte in iskanje trolov

Enako kot to velja za administrativna dela, je umetna inteligenca mojstrica filtriranja neželjene pošte. Vsa umetnost je v vzorcih in njihovem prepoznavanju. AI analizira zaporedje besed, znakov, časov pošiljanja in v skoraj vseh primerih loči zrnje od plevela. Po istem principu bo prepoznavala tudi lažne prijatelje na Facebooku, napačne oglase na TikToku, generirane trolovske komentarje na Twitterju ali lažne komentarje pod artikli v spletnih trgovinah.

Zdravstvo

Umetna inteligenca se je do zdaj že dobro naučila delati s proteini, ki veljajo za najbolj zapletene molekule v naravi in osnovne gradnike življenja. AI bo lahko razvijala nova zdravila na podlagi svojega obširnega in natančnega znanja, ki presega kateregakoli posameznega raziskovalca. Z umetno inteligenco si bodo zdravniki pomagali pri diagnosticiranju in zgodnjem opažanju bolezni. Verjetno nas čakajo tudi robotski kirurgi, kot so tisti iz filma Passenger.

Videoigre

Mnogi se veselijo uporabe umetne inteligence v računalniških igricah. V enoigralskih igrah bomo dobili pametnejše in manj predvidljive nasprotnike. Igre igranja vlog bodo postale skoraj resnični svetovi z NPC, ki jih bo poganjal chatbot. Realnočasovne strategije se bodo rešile večnega problema slabega pathinga (iskanja poti). Ustvarjalci pa bodo bolj učinkovito testirali svoje izdelke s pomočjo umetne inteligence in ustvarjali še boljše videoigre.

Zaposlovanje

Že zdaj veliko podjetij uporablja avtomatsko branje življenjepisov. V prihodnosti lahko pričakujemo, da bo to stalna praksa. Namesto osebe bo naš življenjepis analiziral robot. Temu bi težko rekli branje, saj išče le ključne besede in pravo zaporedje stavkov, ki bojda kažejo na to, da je lastnik življenjepisa pravi za takšen in takšen poklic.

Prejšnji članekKako deluje pokojninski sistem in zakaj moraš o tem razmišljati že zdaj?
Naslednji članekRevija Študent na DIGGIT-u 2023

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.