Kako deluje pokojninski sistem in zakaj moraš o tem razmišljati že zdaj?

otrok in odrasel moški na plaži

Ob pripravljanju pokojninske reforme se v javnosti veliko govori o pokojninah, zavarovanju in nekakšnih stebrih, vendar mladi, misleč da pokojnine še niso njihova skrb, obrnejo glavo in se raje posvečajo drugim temam, kar pa je napaka.

Kaj je tristebrni pokojninski sistem?

Pokojninski sistem je sestavljen iz treh stebrov, ker le obvezno pokojninsko zavarovanje ne zagotavlja ustrezne pokojnine. Tak sistem omogoča posameznikom, da prevzamejo del varčevanja za obdobje upokojitve.

Prvi steber: sodelujemo vsi državljani. Vsi zaposleni (ali njihovi delodajalci) plačujejo prispevke Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ). Po izpolnitvi upokojitvenih pogojev lahko uveljavijo pravico do starostne pokojnine. Gre torej za načelo medgeneracijske izmenjave.

Drugi steber: dodatno pokojninsko zavarovanje za zaposlene, ki so že del prvega stebra. Spodbuja ga država z davčnimi olajšavami. Tako varčevanje je »strogo namensko, kar pomeni, da so sredstva namenjena koriščenju po upokojitvi in se lahko koristijo pod točno določenimi pogoji«, poudarjajo pri Modri zavarovalnici.

Tretji steber: vse oblike samostojnega varčevanja.

Začni varčevati ob prvi zaposlitvi

Ker pri varčevanju velja obrestno obrestni račun, je najbolje začeti varčevati takoj ob prvi zaposlitvi. Daljši kot je čas varčevanja, manjša mesečna vplačila so potrebna za dosego istega končnega zneska. Ključna je torej doba varčevanja. Zavarovalnice omogočajo individualne in hipotetične izračune s spletnimi kalkulatorji.

Koliko stane zavarovanje?

V okviru prvega stebra vsak mesec vplačujemo delež bruto plače: 8,85 odstotka plača delodajalec, 15,5 odstotka pa delavec. Višina premije, ki jo lahko vplačamo v drugi steber, ni omejena, je pa zakonsko je omejen znesek, ki omogoča davčne olajšave. Tretji steber nima omejitev, saj temelji na individualni izbiri posameznika.

Pri pogajanju za plačo pomisli tudi na zavarovanje

V dodatno pokojninsko zavarovanje se lahko vključiš individualno, lahko pa si del kolektivnega zavarovanja. To pomeni, da delodajalec za svoje zaposlene plačuje mesečno premijo za dodatno pokojninsko zavarovanje. Pri tem zaposleni poleg plače na osebni pokojninski račun prejemajo tudi sredstva, namenjena dodatni mesečni renti ob upokojitvi, so nam pojasnili pri Modri zavarovalnici.

Na zavarovalnici svetujejo mladim, naj so pri pogajanju za plačo pozorni tudi na to: »delodajalca lahko vprašajo, če zaposlenim nudi tudi dodatno pokojninsko zavarovanje in v kakšni višini tovrstno varčevanje financira«.

Nespodbudne napovedi za tiste, ki se ne bodo dodatno zavarovali

Ker se prebivalstvo v Sloveniji stara, se veča pritisk na prvi pokojninski steber. Pokojnina, ki bo čez nekaj desetletij pripadala današnji mladini, torej morda ne bo dovolj za preživetje. Vrstijo se dvomi, da bomo s takim sistemom sploh še prejemali pokojnino.

Prejšnji članekStartup razvil oblačila, ki pretentajo umetno inteligenco
Naslednji članekKako nam lahko pomaga umetna inteligenca?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.