Kako varno očistiti svoj mobilnik?

Mobilnik, ki ga nekdo drži v roki

Mobilnik – produkt, ki je v našem vsakdanu praktično nepogrešljiv. Držimo ga v rokah, sloni na našem obrazu, dotika se naših ušes in je v neposredni bližini naših ust. Verjetno nimaš prav velike želje objemati straniščne školjke, ampak povprečen zaslon pametnega telefona je pravzaprav trikrat bolj umazan od povprečnega straniščnega sedeža.

Rezultati raziskav, s katerimi so pri naključnih uporabnikih preverjali, koliko aerobnih bakterijgliv in plesni je na različnih delih naših pametnih naprav, so pokazali strašne rezultate.

Najbolj umazani so zasloni, ki so imeli v povprečju več nečistoč od povprečnega sedišča straniščne školjke, na gumbu za zaklepanje telefona so našli količino nečistoč primerljivo s straniščem, na gumbu »domov« pa je bilo dvakrat manj nečistoč kot na straniščni školjki, še vedno pa dvakrat več kot na povprečni pisarniški tipkovnic.

Kako to vpliva na našo kožo?

Takšna količina mikroorganizmov lahko povzroči različne kožne reakcije, vključno z aknami. Telefone namreč držimo v rokah, ki niso vedno čiste, jih polagamo na različne umazane površine, nato pa prislanjamo k obrazu.

Kaj storiti?

Prvi nasvet je, da daljše pogovore opravljaš preko slušalk. Bodi pozoren tudi, kam mobilnik odlagaš in da so tvoje roke čiste, ko z njim operiraš. To seveda ni vedno mogoče, zato ga tudi kdaj očisti.

Kako ga očistiti?

Najbolj pomembno je, s čim telefona ne čistiti. Gre namreč za občutljive napravice, zato kar nekaj sredstev pri čiščenju strogo odpade:

  • čistilo za okna,
  • sredstva za odstranjevanje make-upa,
  • alkohol,
  • različna mila,
  • vlažilni robčki.

Ampak brez skrbi, obstaja način, s katerim boš varno odstranil umazanijo. Za čiščenje uporabi krpico iz mikrovlaken (to je material iz katerega je narejena krpica za čiščenje očal) – z njo lahko očistiš tako zaslon, kot hrbtno stran mobilnika. Če gre za kakšno trdovratno čiščenje, pa lahko krpico rahlo namočiš v destilirano vodo in z njo obrišeš napravo. Pomembno je, da vode ne »špricamo«, ampak napravo samo nežno prebrišemo, pa tudi zmernost je tukaj izjemo pomembna!

Pomembno je, da ne pozabiš očistiti ovitkov, ki ščitijo naše naprave in so pravzaprav najbolj izpostavljeni (če ga seveda uporabljaš). Tukaj tolikšna mera pazljivosti ni potrebna, saj ga lahko preprosto opereš pod vodo, z vlažilnimi robčki ali kaj podobnega, samo poskrbi, da ga dobro posušiš, preden svojega pametnega pomočnika zopet zavaruješ z njim.

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekApple bo menjal kable
Naslednji članekTop 10 držav za študij v tujini 2020
Maja Matuha

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.