Kako zavarovati svoje datoteke

Preprečevanje spletnih goljufij v nekaj korakih
Preprečevanje spletnih goljufij v nekaj korakih Foto: NicoElNino iz iStock

Kopije pomembnih datotek naloži na zunanji disk

Prvi USB ključek je imel 8 MB prostora, danes za nekaj evrov kupiš 64 GB in za okoli petdeset evrov pol terabajta prostora, kar je več kot dovolj za naše najljubše slike in pomembne dokumente. Nadgradnja tega je zunanji disk s še več prostora in hitrejšim prenosom datotek.

Naj računalnik opravi to namesto tebe

Operacijski sistemi Windows od verzije 7 naprej imajo že vgrajeno orodje, ki ga najdemo med nastavitvami v zavihku posodobitev in varnost > varnostno kopiranje. Določimo mape, iz katerih naj črpa datoteke, čas in pogon, nato pa lahko gremo v šolo, na kosilo ali spat, računalnik pa nam bo ustvaril varnostne kopije na USB ključku ali zunanjem disku.

Hranjenje v oblaku

Če nimamo zunanjega diska, lahko datoteke shranimo tudi v oblak. Datoteke naložimo na Google Drive ali pošljemo sami sebi preko Gmaila. Prednost je, da so datoteke dostopne s katerekoli naprave, če imamo dostop do spleta. Prenos je počasnejši kot iz USB ključka ali zunanjega diska.

Specializirano hranjenje v oblaku

Gmail in Drive nista ustvarjena za hranjenje večjih količin datotek, čeprav sta zastonj. 15 GB se sliši veliko, vendar današnje visokokakovostne slike, filmi in glasba hitro prerastejo to številko. Tako na spletu najdemo ponudnike hranjenja datotek v oblaku. Pri Backblaze na primer za nekaj evrov mesečno dobimo neomejeno prostora, še večjo varnost in orodja za organizacijo datotek ter prej omenjeno avtomatizirano ustvarjanje varnostnih kopij.

Preprosto natisni pomembne dokumente

Ne pozabi, da si pomembne dokumente lahko natisneš in ustvariš še dodatno mero zaščite. Več metod naenkrat uporabiš, bolj bodo tvoje datoteke varne.

Prejšnji članekItalijani politike utapljajo v rekah
Naslednji članekOcena filma: 65

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.