Kako zmanjšati stres in si privoščiti bolj sladek spanec?

Na podlagi raziskave, ki sta jo Huawei in raziskovalna agencija Ipsos izvedla v 11 evropskih državah, je današnji življenjski slog zahteven in povečuje stres zaradi poklicnih obveznosti, spopadanja z življenjskimi izzivi in negotovostjo glede prihodnost. To povzroča težave s spanjem, s katerimi se sooča tudi vse več Slovencev.

Rezultate raziskave je komentiral znani hrvaški psiholog Igor Mikloušić, ki poudarja, da je stres običajna in včasih zaželena reakcija telesa, ki nas varuje pred nevarnostmi. Vendar kadar ga ne povzroči kratkoročna grožnja, temveč nenehne skrbi in težave, ki dolgotrajno povzročajo nelagodje, takrat telo nikdar ne prejme signala o prenehanju nevarnosti in se zato ne vrne v normalno stanje. V tem primeru stres začne puščati trajne negativne posledice na telo in na duševno počutje.

Odločite se in sprejmite spremembe

Ljudje smo različni, zato se tudi različno spopadamo s stresom, a v mnogih primerih je ključ do uspeha spreminjanje mišljenja. Kopica dobrih misli, zavedanja potrebe po spremembah in pripravljenosti nanje, so preprosti koraki v pravo smer. Pri tem je vredno poseči po inovativnih rešitvah. Ena izmed njih je pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro, ker spremlja raven stresa in podaja nasvete za uspešno spopadanje z njim.

Igor Mikloušić je podal nekaj nasvetov, ki lahko še pomagajo pri težavah s kroničnim stresom:

 1. Kakovostno spanje, redno gibanje, preživljanje prostega časa v naravi ter ukvarjanje z dejavnostmi, ki vas osrečujejo, prav tako pomaga. Kadar ste preobremenjeni s stresom, pogosto nanje pozabite, kar zmanjša sposobnost spopadanja in poglablja negativne učinke stresa.
 2. Enako velja za pravilno prehrano. Čeprav stres zmanjšuje tek, pogosto povečuje željo po sladki ali mastni hrani. Ne samo, da ne dobimo primernih hranil za dobro fizično in duševno počutje, temveč dolgoročno ogrozimo svoje zdravje.
 3. Prav tako je pomembno, da ne zanemarite družabnega življenja. Družina in prijatelji lahko pomagajo, da lažje in hitreje prebrodite težke in stresne trenutke. Morda vam pomagajo pri težkih nalogah ali že s tem, da so pripravljeni poslušati. Vzemite si čas zanje in se ne bojte prositi za pomoč.
 4. Pomagate si lahko tudi sami s sprostitvenimi tehnikami, kot sta meditacija ali postopno sproščanje mišic. Kaj to je in kako se ju lotiti, najdete na tej povezavi.
 5. Če prepoznate simptome in niste prepričani, ali je kronični stres vir vaših težav, se obrnite na zdravnika. Uveljavljeni psihologi in strokovnjaki za duševno zdravje lahko pomagajo rešiti težave, ki jim sami niste kos. Pomagali vam bodo prepoznati vir stresa in nudili napotke, kako se z njim uspešno spopadete.

Dobro spanje bo pomagalo vsem

Spanje je ključno za ohranjanje fizičnega zdravja in duševnega počutja. Kakovosten spanec pomaga telesu in predvsem možganom, da si opomorejo in pripravijo na naslednji dan. Pomanjkanje spanja je zaradi tega ena večjih težav današnjega sveta.

Dr. Mikloušić poudarja, da smo se znašli v pasti. Stres vpliva na slabše spanje, medtem ko nam dovolj dolgo in dobro spanje pomaga pri spopadanju z njim. Kaj lahko storimo sami za dovolj dolgo in kakovostno spanje?

Igor Mikloušić poudarja preproste korake, s katerimi lahko vplivamo na spanec:

 1. Za začetek se moramo izogibati uživanju kave, alkohola in kajenju cigaret. Priporočljiva ni niti intenzivna telesna dejavnost, saj prav tako lahko vpliva na kakovost spanja.
 2. Če je le mogoče, se tudi za vikend držimo ustaljenega urnika, da bo notranja ura optimalno delovala.
 3. Izogibajmo se zaslonom pametnega telefona, računalnika ali televizorja ter poskrbimo za spanje v temi in tišini.
 4. Priporočljivo je oblikovanje dnevnega rituala pred spanjem, ki nas oddalji od vsakodnevnih skrbi in pripravi na počitek. To so lahko prha ali kopel, branje ali dihalne vaje.
 5. Priporočljivo je še spremljati, kdaj gremo spat, kdaj se zbudimo in kako se počutimo, da najdemo najboljši mogoč urnik. Pri tem nam lahko pomagajo pripomočki, kot je pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro.
 6. Ker čustveno vznemirjani težje zaspimo, se moramo pred spanjem umiriti. Pomagajo tehnike sproščanja, poslušanje glasbe, dihalne vaje, postopno sproščanje mišic ali meditacija.
 7. Uporabimo tehnike za obvladovanje funkcionalne nespečnosti, s katerim bomo telo naučili, da je spalnica samo za spanje. Več o tem in drugih načinih spopadanja z nespečnostjo najdete na tej povezavi.

Izboljšajte kakovost spanca

Zaradi prekomerne količine dela in hitrega življenjskega tempa je marsikdo včasih pod pritiskom. Huawei Watch GT 2 Pro, ki uporablja tehnologijo Huawei TruRelax, za sprostitev stresa ponuja celodnevno spremljanje stresa in skrbi za vaše zdravje 24 ur na dan. Za sprostitev stresa in uravnavanje razpoloženja lahko na primer poskusite narediti dihalne vaje. Vse te funkcionalnosti pa so vključene tudi v eleganten dizajn nove pametne ure Huawei, ki združuje popolno ravnovesje umetnosti in tehnologije.

Huawei Watch GT 2 Pro

Pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro vam ne bo pomagala preveriti le stopnje stresa, temveč vam bo pomagala tudi pri merjenju in izboljšanju kakovosti vašega vsakodnevnega spanca. S tehnologijo Huawei TruSleep 2.0 lahko Watch GT 2 Pro znanstveno sledi in diagnosticira 6 pogostih vrst težav s spancem, hkrati pa daje predloge za boljši počitek. Medtem ko spite, ura spremlja vaš srčni utrip, analizira vaše dihanje in dodeli oceno vaše splošne kakovosti spanja.

Celosten športni ekosistem

Poleg pametne ure Watch GT 2 Pro je Huawei nedavno predstavil tudi športno uro Watch Fit, ki se prav tako lahko pohvali z naprednimi funkcijami beleženja aktivnosti in novimi načini vadbe. Pri športnih aktivnostih je velikokrat nepogrešljiv del tudi glasba. Marsikdo se na ta način lažje osredotoči in vadi z enakomernim tempom. Odličen pripomoček za ta namen so zato brezžične slušalke Huawei FreeBuds Pro in Huawei FreeLace Pro z izboljšanim sistemom aktivnega dušenja hrupa, za podrobno analizo aktivnosti pa skrbi Huaweieva aplikacija Zdravje, ki je že prednameščena na Huaweievih telefonih, med drugim tudi na novem P smart 2021 in seriji Mate 40, ki vključuje tri modele – Mate 40, Mate 40 Pro in Mate 40 Pro+.

Za več informacij obiščite spletno povezavo: https://consumer.huawei.com/si/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.