Jernej Ježovnik: Prva kitara na svetu iz več kot 5000 sntntnov

Neon sign. Custom neon. Music vibe.
Foto: Iana Surman iz iStock

Jernej Ježovnik je te dni končal projekt kitare Pivocaster (Beercaster). Gre za prvo kitaro na svetu, ki je narejena iz več kot 5000 sntntnov. »Sntntn je majhna aluminijasta priprava na vrhu pločevinke (za pivo ali druge pijače), s katero to pločevinko odpreš. Sntntne sem skrbno pridobil na takšen ali drugačen način. Kitara je z veliko truda in dela narejena in usposobljena za rock n’ roll!«, pravi Jernej. Idejo je dobil na sončen dan s hladno pločevinko piva v roki.

Ko si bral uvod, si se mogoče vprašal, koliko piva je moral spiti Jernej. Kot boš prebral v nadaljevanju, ni spil 2500 litrov piva.

Zakaj oziroma čemu si se odločil za ta projekt?

Kitaro igram že dolgo in kot vsak kitarist si vedno želim novih in boljših kitar. Letos na začetku leta pa sva se s kolegom odločila, da si izdelava kitari. Ampak zakaj bi naredil navadno kitaro iz lesa? To lahko naredi vsak! V trenutku sem se odločil, da moram narediti nekaj posebnega, nekaj novega, nekaj unikatnega in nato se je začelo razmišljanje …

Kako je projekt potekal od same ideje do zaključka?

Za projekt sem si vzel veliko časa, ni se mi mudilo. Počasi smo zbirali sntntne, potem naredili načrt za kalup, ga izdelali, nato sem vlil epoksi smolo in pustil dalj časa pri miru, da se je ta res strdila. Potem je prišlo brušenje, veliko brušenja in nato končna sestava in vezanje elektronike. Vse skupaj je trajalo približno pol leta.

Vmes se je zgodil en incident. Ko sem popravljal neke napake, tako da sem zgornjo stran kitare še enkrat prelil z epoksi smolo, se mi je zaradi napake kitara prilepila na mizo (smeh). Komaj sem jo dobil z mize! Z očetom sva jo morala odžagati stran! To je bil zelo stresen, a hkrati zabaven dan. Ampak dobro, iz napak se učimo!

Kako si kalup ločil od ostalega dela in ga ponovno dal spet skupaj?

Kalup kitare sem prej dobro namazal z ločevalnim sredstvom, tako da se pločevina ni prijela na epoksi smolo. Kalup je bil skupaj spajkan, tako da je z malo sile hitro šel narazen. Za prihodnje projekte bo treba ogrodje kalupa ponovno narediti, saj se je preveč zvil. 

Katere znamke sntntnov si uporabil in kako si jih zbiral?

Uf, uporabljeni so vsi – od a do ž: Laško, Union, Staropramen, Kozel, Heineken, Green Gold Brewing, Ožujsko, Karlovačko, različni radlerji …

Zbiral sem jih s prijatelji in v družinskem krogu – skupaj smo jih zbrali okoli 500. Ker pa je bila številka, ki sem jo potreboval, še precej oddaljena, sem se odločil, da vzamem bližnjico. Iz Pivovarne Union sem dobil odpadne pokrovčke (samo zgornji del pločevinke, kjer je sntntn) in tako smo kar hitro prišli do zadanega števila sntntnov. Ampak predstavljaj si, da odpreš pivo, pa ne dobiš nič piva (smeh) in to ponovi tisočkrat!

 

Kaksna je razlika v zvoku kitare?

Kitara ima zdaj presenetljivo dober zvok. Predvideval sem, da zvok ne bo tako dober, saj les naredi veliko pri tonu kitare, ampak me je vseeno pozitivno presenetil. Ne pravim, da je enak, saj to ni mogoče, ampak res ni slab. V prihodnosti bom zamenjal še vrat in magnete, saj trenutni niso ravno najboljše kvalitete, ampak se mi res ne mudi. Na koncu videa, ki sem ga ustvaril, kitaro tudi igram, tako da lahko vsak zase presodi, kako se mu zdi. 

Si imel kaj pomoči pri projektu?

Pri projektu sem imel veliko pomoči – od družine do prijateljev – in za vso pomoč sem res hvaležen. Za vsako odprto pivo, za vsak nasvet in da sem vedno dobil pomoč, če sem jo potreboval. Najbolj pa mi je pomagal kolega Tomaž z nasveti, pomočjo in da sem lahko uporabil njegovo delavnico.

Kako si se lotil promocije projekta?

Promocijo izvajam sam, in sicer preko družbenih omrežij in v živo preko pogovorov z ljudmi.

Naredil sem pol profesionalni photoshooting, kjer sem kitaro poslikal ob hmelju ter ob pločevinkah piva. Kot rečeno, sem ustvaril tudi video, ki prikazuje izdelavo kitare in kako se končni izdelek sliši.

 

Imaš kakšne sponzorje?

Uradnih sponzorjev nimam – projekt sem financiral sam. Moram pa omeniti Pivovarno Laško, ki mi je za nagrado podelila plato piva ter fotografijo kitare tudi delila na družbenih omrežjih.

 

View this post on Instagram

 

Kitara po našem okusu! ? ?@jezek_teka_teka

A post shared by Laško (@pivovarnalasko) on

Kaj pričakuješ od kitare Pivocaster v prihodnosti?

Že od samega začetka imam velike načrte za ta projekt, saj se mi zdi res unikaten in zanimiv. Glasba in pivo združena v eno, a obstaja še kakšen boljši par?

Najprej pa moram videti, kako se bo obnesel video, če bo ljudem tako všeč, kot je meni. Se pa tudi že pripravljam na naslednji korak, ta pa bo tam nekje poleti, ampak več pa še ne morem razkriti. Vse ob svojem času. ?

Si se kdaj v preteklosti že lotil kakšnega projekta?

Že v mladih letih sem bil del glasbenega projekta skupine Rock Heroes. Tam sem se veliko naučil o glasbi, kitari in tudi o promociji. Pred nekaj leti pa smo se s sošolci na Srednji šoli za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo lotili projekta LULUX. LULUX je inovativen urinski lonček, ki pripomore k lažjemu odvzemu in analizi urina. To je zelo zanimiv projekt, ki ima veliko potenciala za razširitev, ampak ga moramo še dodelati in do konca izpeljati, nas pa je malo ustavila ta koronakriza, ampak bomo v prihodnosti nadaljevali z njim.

Bi še kaj dodal?

Namen te kitare je bil združiti dva užitka v mojem življenju – glasbo in pivo. Z glasbo odraščam že od majhnih nog, zraven naše hiše pa je hmeljišče, tako da na neki način odraščam tudi s pivom. Zato vabim vse bralce, da si vzamete čas, pogledate moj video, morda zraven spijete kakšno pivo in uživate v zvokih glasbe in piva.

I Built a Guitar out of 5000 Beer Can Tabs

Prejšnji članekKako zmanjšati stres in si privoščiti bolj sladek spanec?
Naslednji članekMoški pravijo: To so najgrši ženski čevlji vseh časov!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.