Kakšen računalnik rabim za gaming in prosumer?

Game room interior with modern ambient lights and powerful super computers, consoles, keyboards for playing video games. Entertaining industry.
Foto: Smederevac iz iStock

Nisi povprečen uporabnik računalnika kot vsi ostali plebejci in to dobro veš. Morda si profesionalni video monter, mojster 3D animacij ali raziskovalec simulacij. Morda pa si 1337 gamer, ki igra AAA naslove v kompetitivnem okolju in potrebuješ dodatne fps, da 360-no-scopaš n00be. V teh primerih si nadpovprečni uporabnik, ki potrebuje zmogljiv in močan računalnik. In vsi se ti klanjajo, ker si tako kul.

Ne glede na to, ali gre za profesionalno delo ali za igre, boš v obeh primerih potreboval ogromno surove moči. Vsi omenjeni primeri zahtevajo čim več megahercev, veliko pomnilnika in velik hiter disk. Vse komponente morajo biti zmogljive, zato ne moreš odrezati prav nobenega vogala. Vseeno pa nihče ne pričakuje, da za računalnik zapraviš več, kot za avtomobil, zato poglejmo, kje je razumljiva meja dobrega nakupa.

Grafična kartica

Grafična kartica z RGB trakoviIntegrirane grafike in cenene kartice pod 200 € zate preprosto ne pridejo v poštev. Goli minimum bo GTX 1060. Grafična kartica je te dni ključno ozko grlo celega sistema, zato največ investiraj vanjo. Toda pri grafiki je razmerje med ceno in doprinosom v obliki krivulje X2. Več kot plačaš, manj dobiš za vložen evro. Zato ti nerazumno dragih Quadrov, Titanov in GTX/RTX kartic serije x080 preprosto ne priporočamo. Odloči se med Nvidijinimi serijami x060 in x070 (kot sta RTX 2060 Super in 2070 Super), lahko pa tudi posežeš po Radeonih 5700 in 5700 XT, ki prinašata kanček več zmogljivosti na evro in hkrati slabše gonilnike. Gamerji raje ostanite na strani zelenih.

Procesor

electronic component
Foto: matteo69 iz iStock

Večina najbolj uporabljenih delovnih programov že veselo izkorišča večjedrne procesorje. Prosumerji tako potrebujete čim več jeder in niti. Še vedno pa ni razumno poseganje po 24 in več jedrnih Threadripperjih, ki bodo pustili ogromno luknjo v tvoji denarnici. Gaming se v testih odnese par odstotkov bolje z Intelovimi procesorji, a ker nihče ne posveti 100 odstotkov časa igram, tudi za to priporočamo AMD-jeve procesorje Ryzen. Osemjedrni Ryzen 7 (kot je Ryzen 7 3700X) bo odličen CPU, ki te ne bo pustil na cedilu. Če denar ni težava, pa lahko posežeš tudi po dražji seriji Ryzen 9.

Pomnilnik

16 gigabajtov RAM-a je osnova za gladko delo danes. To pa vsekakor ne bo dovolj čez pet let. Lahko že kupiš 32 GB zdaj, s čimer zagotoviš, da bodo vsi kosi pomnilnika enaki in stoodstotno kompatibilni med sabo, ali pa porazdeliš stroške in odložiš nakup druge polovice RAM-a na kasnejši čas. Ryzen zahteva hiter RAM, zato ne vzemi preprosto najcenejšega. Najbolje se obnesejo modeli s 3600 MHz in 3200 MHz z latenco CL16 ali manj. Posezi po priznanih znamkah, kot so G.Skill, Kingston, Corsair in Crucial in poglej na slikah, da vsebujejo razpršilnik toplote heatsink.

Disk

Evan Peters teče kot Quicksilver v filmu X-menBrez hitrosti preprosto ne gre. Nihče nima časa za triurno premikanje 4K video posnetka in čakanje na počasno nalaganje med igrami in s tem povezanim zasmehovanjem, da igraš na lesenem računalniku ali krompirju. NVMe M.2 SSD je zate obvezen. Zaradi svoje izredno dobre vzdržljivosti so Samsungovi diski v povsem svoji kategoriji. Video monterji in animatorji posezite po seriji Pro, za druge pa bo dovolj serija Evo.

Matična plošča

Matična plošča more imeti dovolj VRAM-a, da obvlada tvoj hitri procesor Ryzen in se seveda ne sme nikoli pokvariti. Če se imaš čas poglobiti v razlage vseh modelov matičnih plošč, priporočamo ogled Buildzoidovih izvrstnih video razlag na YouTube kanalu Actually Hardcore Overclockig. Za vse, ki nimate časa, pa kot pameten nakup priporočamo Asusov TUF Gaming X570-Plus, če potrebuješ WiFi ali Gigabyte X570 Aorus Elite, če bo priklopljen na mrežni kabel.

Napajalnik

Ko izbereš vse ostale komponente, si lahko s pomočjo Power Supply kalkulatorja izračunaš porabo elektrike in ugotoviš, kako močen napajalnik potrebuješ. Obvezno naj ima certifikacijo 80 Plus, posezi pa po priznanih znamkah, kot sta Seasonic in Corsair.

Kot gamer seveda ne pozabi na izredno nujno stekleno ohišje in vse potrebne RGB ventilatorje in trakove. Znanstveno dokazano je, da določene osvetlitve pohitrijo tvojo uspešnost v igrah. ?

Zadnji dve točki sta malo zahtevnejši in prestrašita marsikaterega kupca. Toda ne skrbi. Pri PoceniPC imajo usposobljene svetovalce, ki ti bodo z veseljem pomagali k pravi izbiri novega računalnika. In ne boj se visokih cen, saj so ti na voljo tudi povsem obnovljeni računalniki po ugodnih cenah.

Rabljeni računalniki, prenosniki in razstavni eksponati.

Prejšnji članekTaljenje ledu se povečuje in ogroža zaloge pitne vode po celem svetu
Naslednji članekBlagovne znamke, ki v Sloveniji in po svetu najbolj onesnažujejo okolje
logo Poceni PC

Rabljeni računalniki, prenosniki in razstavni eksponati.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.