Kmalu enotni polnilni kabel: Kaj to pomeni?

Sprememba pri polnilnih kablih v Evropski uniji, saj bo kmalu možno kupiti le enega
Sprememba pri polnilnih kablih v Evropski uniji, saj bo kmalu možno kupiti le enega Foto: ReadyElements on Pixabay

Nova zakonodaja Evropske unije bo naredila konec kupu kablov, ki jih ima marsikdo izmed nas v predalu. Politični dogovor bo namreč od sredine leta 2024 znotraj Evropske unije dovoljeval le še prodajo telefonov in drugih elektronskih naprav, ki jih je mogoče polniti s polnilnikom USB-C. Kot glavni razlog evropski poslanci in predstavniki držav članic Evropske unije navajajo zmanjšanje količine e-odpadkov.

Spremembe pri uporabi polnilnih kablov

Po mnenju evropskega poslanca Andreja Kovačeva bi s tem ukrepom na letni ravni prihranili približno 11.000 ton elektronskih odpadkov. Trenutno so potrošnikom na voljo telefoni s tremi različnimi polnilniki. Telefoni podjetja Apple potrebujejo polnilnik Lightning, nekateri telefoni micro-USB, vse bolj uveljavljen pa je polnilnik USB-C, ki naj bi leta 2024 postal standardni polnilnik za vse elektronske naprave. Nabor polnilnikov je poenostavljen od leta 2009, lani pa je Evropska komisija pripravila predlog za enotni polnilnik. Po njihovih ocenah naj bi za nakup ločenih polnilnikov evropski prebivalci porabili 2,4 milijarde evrov letno.

Dogovoru nasprotuje le Apple

Ker v Evropski uniji živi 450 milijonov prebivalcev, med njimi veliko bogatih potrošnikov, bi lahko uvedba enotnega polnilnika močno vplivala na globalni trg pametnih telefonov in drugih elektronskih naprav. Novemu dogovoru močno nasprotuje podjetje Apple, saj naj bi ta okrnil inovativnost in na koncu povzročil še več onesnaževanja. Podjetje sicer za nekatere iPade in prenosne računalnike že uporablja priključke USB-C, a se jim zdi vsiljevanje enotnega polnilnika s strani Evropske unije neupravičeno.

VIRRTV SLO
Prejšnji članekKrajši delovni čas: Splošni konsenz naj bi bil jasen
Naslednji članekIluzija črne luknje bo prevarala tudi tebe

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.