Koliko monitorjev rabim?

Female Video and Sound Editor Works With Her Male Colleague on a Project on Her Personal Computer with Two Displays. They Work in a Creative Loft Office.
Foto: gorodenkoff iz iStock

Verjetno si v številnih pisarnah videl, da dosti ljudi uporablja dva monitorja hkrati. Pa je to res boljše kot en večji? Poglejmo prednosti in slabosti ter kaj vpliva na izbiro, da ugotovimo koliko monitorjev je idealno zate.

Vrsta del

Glavno vlogo pri izbiri monitorjev imajo opravila, ki jih boš počel na računalniku. Boš imel odprtih veliko oken hkrati? Za pisarniška dela je to pogosto. Na enem monitorju Outlook in brskalnik, na drugem pa Excel, kalkulator in CRM. Kako je pa pri študentskih zadevah? Pri pisanju seminarskih nalog in diplome, boš imel odprt Word in brskalnik. To še ni razlog za nakup drugega monitorja, saj lahko 2 okna še dovolj učinkovito gledaš na enem monitorju. Če se ukvarjaš s Photoshopom, medtem ko v brskalniku gledaš slike na Pinterestu za navdih in zraven še na pol gledaš svoje najljubše YouTuberje (ker si mojster v multi-taskanju), pa bosta dva monitorja bolj uporabna. Če večinoma igraš igre, v katere se poglobiš, ti bo idealen en ekran. Če pa poleg casual gaminga gledaš še proje na Twitchu, pa spet dva. Torej vprašaj se, koliko oken bi rad imel hkrati odprtih in v kakšnih velikostih. Če lahko potegneš črto na sredini (ki bo rob med dvema monitorjema), potem sta dva monitorja zate.

2 monitorja

Če si se odločil za dva monitorja, potem poskrbi, da bosta enaka. En večji in en manjši preprosto ne deluje dobro. Prav tako boš želel čim manjše robove (bezel-less), da se bosta sliki skoraj zlili v eno. Pomisli tudi, da dva monitorja zahtevata dvakrat toliko grafične moči, zato ljudje z dvema monitorjema posegajo skoraj ekskluzivno po Full HD verzijah (1920×1080). Dva monitorja tudi zavzameta dvakratno količino prostora na mizi, zato uporabniki večinoma posegajo po 24-inčnih modelih. To pa prinese s sabo tudi finančne prihranke, saj so 24-inčni FullHD monitorji te dni najnižji razred in jih dobiš še za 100 €.

Super ultra širok monitor

Morda želiš širino dveh monitorjev, a preprosto ne moreš preživeti tiste grozne črte med njima. Potem pomisli na super ultra wide. Tu gre v bistvu za za dva 24-inčna FullHD monitorja zlepljena skupaj. Ker so ti monitorji tako široki, so ukrivljeni, da je razdalja od tvojih oči do sredine ekrana enaka, kot do robov. Takšne monitorje proizvaja predvsem Samsung, imajo pa še zaenkrat precej zasoljene cene.

En večji monitor

Morda pa ni vse v horizontali in ti je enako pomembna tudi vertikala. Pomisli koliko prostora vzame spodnja opravilna vrstica, zgornja vrstica posameznega okna in še celoten vmesnik programa (na primeru Worda smo s tem izgubili že približno tretjino vertikalnega prostora). Torej če delaš bolj z dokumenti, rabiš več navpičnega prostora.

Če gledaš veliko serij, filmov ali YouTube videov, boš prav tako želel ekran v klasičnem razmerju 16 : 9. In raje večjega. Če sediš 1 meter ali več od ekrana, bo 32-inčni v QuadHD resoluciji (2560×1440) prav odličen. 4k resolucija (3840×2160) pa zaenkrat koristi samo fotografom.

En gaming monitor

Če igraš dosti iger s hitrimi premiki (predvsem streljačine), pomisli še na pro gaming lastnosti, kot so 144 Hz, Freesync in manj kot 5 ms odzivnega časa. Te funkcije bodo zvišale ceno, kot tudi tvojo natančnost pri head-shotih.

Zdaj že veš, kaj boš kupil in moraš le še ugotoviti, kje najdeš najboljše cene. Preveri aktualne ponudbe pri PoceniPC, kjer najdeš celo vrsto rabljenih in novih monitorjev z odprto embalažo po odličnih cenah.

Rabljeni računalniki, prenosniki in razstavni eksponati.

Glavni urednik

Prejšnji članekNagradni natečaj Študentskega kampusa
Naslednji članekAli je težko biti privlačen?

Rabljeni računalniki, prenosniki in razstavni eksponati.

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.