Konec je za trde diske! Ta priljubljena aplikacija ne bo več tekla na njih

Požgani trdi disk, ki priča o izginjanju trdih diskov.
Foto: Midjourney

V digitalnem igričarskem svetu nas čakajo spremembe. Razvijalec CD Projekt Red s posodobitvijo zahtev za sistemsko opremo v igri Cyberpunk 2077 Phantom Liberty končuje podporo za trde diske (HDD). Ali je to začetek konca ere trdih diskov, kot jih poznamo?

Zakaj so trdi diski?

Pri obsežnih igrah odprtega sveta, kot je Cyberpunk 2077, je hitrost SSD-jev (Solid-State Drives) ključna za boljšo igralno izkušnjo. SSD-ji s svojo večjo hitrostjo branja in pisanja omogočajo hitrejše nalaganje ter bolj gladko in tekoče delovanje iger. Zahteve po SSD-jih napovedujejo prihodnje spremembe, v katerih bodo trdi diski očitno postali stvar preteklosti.

Nove sistemske zahteve za Cyberpunk 2077 Phantom Liberty

Za igranje Cyberpunk 2077 Phantom Liberty boš potreboval Intel Core i7-6700 ali Ryzen 5 1600 CPU, GeForce GTX 1060, Radeon RX 580 8 GB ali Arc A380 GPU in 12 GB RAM-a za igranje na nizkih nastavitvah pri 1080p. Za ray tracing potrebuješ naprednejše komponente. CD Projekt Red priporoča Intel Core i9-12900 ali Ryzen 9 7900X CPU, RTX 3080 Ti ali Radeon RX 7900 XTX GPU in 20 GB RAM-a za optimalno izkušnjo z ray tracingom. Za vklop ray tracing overdrive načina, ki uvaja eksperimentalno sledenje poti za boljše vizualne in svetlobne učinke, boš potreboval kar 24 GB RAM-a in RTX 4080 ali višje.

Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077 Foto: on cyberpunk

Kaj prinaša razširitev Phantom Liberty?

Razširitev Cyberpunk 2077 Phantom Liberty igro popelje na novo raven. Prinaša izboljšave v igralnosti, ki izkušnjo dvignejo na višji nivo. Kot smo slišali na Summer Game Fest 2023, se nam obeta nekaj resnično spektakularnega.

Cyberpunk 2077 je že na voljo na računalnikih, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X, Xbox Series S in Xbox One po vsem svetu. Razširitev Phantom Liberty bo na voljo 26. septembra samo na računalnikih in konzolah trenutne generacije.

Je to konec trdih diskov?

Čeprav CD Projekt Redova napoved o koncu podpore za HDD-je v Cyberpunk 2077 zveni kot smrtna obsodba za trde diske, HDD-ji ne bodo izginili čez noč. Veliko bo odvisno od tega, kako hitro bodo drugi razvijalci sledili zgledu in kako hitro bodo SSD-ji postali bolj dostopni. A jasno je, da HDD-ji postajajo stvar preteklosti, kar bi lahko pomenilo konec dobe trdih diskov, kot jih poznamo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.