Meta VR prihaja še letos

metaverse, vr, virtual reality
Foto: Riki32 iz Pixabay

Direktor podjetja Meta, pred tem znanega kot Facebook, je v nedavnem intervjuju v podkastu Joeja Rogana potrdil, da nova VR (virtualna resničnost) očala prihajajo oktobra. Tisti, ki spremljajo podjetje, so prepričani, da gre za očala, ki so jih poimenovali »projekt Cambria«.

Zuckerberg je dejal, da je bila ena od njegovih glavnih prednostnih nalog za slušalke, da se uporabnik »počuti, kot da je tam z drugo osebo.«

Očala bodo zaznala vaše izraze

»Ko so ljudje drug z drugim, je neverbalne komunikacije več kot verbalne,« je Zuckerberg povedal Roganu. »Ko ste na video klicu, se dejansko ne počutite, kot da ste tam z osebo. Zame virtualna resničnost odklene to, da resnično prepriča vaše možgane, da ste tam.«

Ustvarjalec Facebooka je o novih očalih dejal: »Naslednjo naprava, ki bo izšla oktobra, ima nekaj velikih ter novih funkcij.« Nadaljeval je z opisom novih možnosti, ki jih bodo ponujala nova očala. Med njimi naj bi bilo tudi omogočanje sledenja očem in obrazu. »Imeli boste zmožnost, da imate v virtualni resničnosti nekakšen očesni stik,« je dejal Zuckerberg.

Joe Rogan in Mark Zuckerberg.
Zuckerberg je bil gost na spornem podkastu Joeja Rogana. (vir slike: slika zaslona)

»Vaš obraz se bo, spremljajo, in to ne samo, ko boste pri miru, ampak če se nasmehnete ali če se namrščite, se bo to v realnem času prevedlo na vašega avatarja,« je razlagal Zuckerberg.

Te trditve Zuckerberga so v skladu s tem, kar se do zdaj ve o projektu Cambria. Ta naj bi imel tudi barvni zaslon z visoko ločljivostjo, notranje senzorje za sledenje očem in prefinjeno prehodno obogateno resničnost. Kot je prejšnji mesec poročal Bloomberg, naj bi se naprava imenovala Meta Quest Pro.

Cambria naj bi bila vseeno cenovno, kar konkretno dražja od očal Meta Quest, za katera morate trenutno odšteti 400 evrov.

To je le prvi korak k obogateni resničnosti

Zuckerberg je Roganu izdal tudi svoj končni cilj. Nova VR očala so le majhen korak k obogateni resničnosti, ki jo želi narediti Zuckerberg. V tem primeru bi očala zmanjšal na velikost normalnih očal, ki bi jih potem nosili ljudje. Tako bi po besedah 38-letnika cilj bil resničnost, v kateri ne bi bilo potrebe po telefonih in televizijah, saj bi vse, kar bi si želeli, imeli in dobili preko očal. Hkrati pa bi norma v tem novem svetu postali hologrami, kot jih pogosto vidimo v znanstveno-fantazijskih filmih.

VIRThe Verge
Prejšnji članekKatera živila so z okoljskega vidika najslabša?
Naslednji članekKolosej je prodan! Kaj se bo zgodilo z ljubljanskim kinom?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.