Kolosej je prodan! Kaj se bo zgodilo z ljubljanskim kinom?

Kolosej v Ljubljani je prodan
Kolosej v Ljubljani je prodan Foto: on kolosej

Ljubljanski Kolosej je bil nekoč gigant med kinematografi v Sloveniji, njegov sloves pa je iz leta v leto padal na nižjo raven. Še letos je bil na dražbi ljubljanski kinematograf za skoraj 8 milijonov evrov, a kupca ni bilo. Zdaj je ta saga končana, saj je celotno področje kupil Ivo Boscarol. Znesek, ki ga je odštel za Kolosej pa nekoliko nižji, saj ga je kupil za 6,4 milijona evrov.

Kolosej je naposled prodan, kupil ga je Ivo Boscarol

Kot poročajo Finance naj bi Ivo Boscarol, bivši lastnik Pipistrela, kupil ljubljanski Kolosej oziroma zemljišče na katerem ta stoji. Tega naj bi bilo 14.513 kvadratnih metrov neto površine, na katerih stoji tudi kino. Ljubljanski Kolosej je končno prodan, po tem, ko je že več let v pogovorih za prodajo.

Od leta 2001 je v BTC-ju Kolosej, ki ponuja 12 kinodvoran, poslovne prostore, gostinske dejavnosti in pisarne. Še letos je bila njegova vrednost ocenjena na 7,6 milijona evrov, a se na aprilski dražbi ni prodal. Podjetje Kolosej kinematografi je zdaj končalo svojo zgodbo. Za 6,4 milijona evrov ga je kupil slovenski milijonar.

Kaj se bo zdaj zgodilo s Kolosejem? To ve le Ivo Boscarol, vsekakor pa je ljubljanski kinematograf izgubil primat že pred leti. Spomnimo, da se je prav letos na Rudniku odprl veliko bolj napreden in boljši Cineplexx. Ali sledi celovita prenova, ki jo kino nujno potrebuje ali pa kina sploh ne bo?

Tam naj bi zaživel center družbenih in poslovnih aktivnosti. Več o tem bo verjetno v sledečih dneh in tednih povedal kar Boscarol sam. Bo pa še nekaj časa minilo, da bo zemljišče in z njim Kolosej dejansko v njegovih rokah.

Kolosej je bil nekoč gigant slovenskih kin

Največjo prelomnico je za podjetje pomenilo odprtje prvega kinocentra v Sloveniji. Kolosej, kinocenter z 12 platni in 3312 sedeži pod eno streho, ki je svoja vrata v ljubljanskem BTC-ju odprl 17. maja 2001, je pošteno spremenil način prikazovanja filmov in posledično tudi navade kino obiskovalcev. Po odprtju Koloseja so Ljubljanski kinematografi prevzeli eno od dveh temeljnih nalog družbe – distribucijo filmov, Kolosej pa je postal primarno prikazovalsko podjetje.

Dolga leta so tisočglave množice rinile v Kolosej, kar se je začelo ustavljati pred desetimi leti. Leta 2014 je zaradi neplačevanja obveznosti nastopila NLB kot glavna upnica in ga skušala z notarsko izvrščbo prodati. Ustavno sodišče je takratnemu šefu Koloseja, Sergeju Racmanu, ugodilo pritožbi in ustavilo izvršbo. NLB je vložila predlog za stečaj Koloseja, nepremičnino pa je Racman prodal skupaj s hipotekami povezani družbi SIP nepremičnine. V prodajni pogodbi sta se prodajalec in kupec dogovorila, da bodo SIP nepremičnine kupnino 15 milijonov evrov plačale v štirih letih, do 13. novembra leta 2018.

Ker ta kupnina ni bila nikoli plačana, se je stavba vrnila v stečajno maso družbe Kolosej kinematografi. V stečaju podjetja je 78 upnikov prijavilo za 124,3 milijona evrov terjatev, od tega jih je stečajni upravitelj priznal za 99,2 milijona evrov.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekMeta VR prihaja še letos
Naslednji članekZ Instagrama je odstranjen Pornhub račun

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.