Najšibkejši člen smo uporabniki

Strokovnjaki so si vsaj enkrat enotni. Največjo varnostno težavo v računalniških okoljih predstavljamo prav mi, uporabniki, oziroma naše neznanje, s katerim velikokrat povzročimo več škode kot koristi. Tako doma kot tudi v podjetju. Ker delovanje škodljivih programskih kod lahko povzroči veliko poslovno škodo, podjetja pospešeno vlagajo vse več denarnih sredstev v protivirusno in drugo zaščitno opremo. Domači uporabniki pa varnosti posvečamo bistveno manj, bolje rečeno, kar premalo pozornosti, kar nas lahko tudi veliko stane.

Prav nezavedni in nepremišljeni uporabniki dejansko predstavljajo največje tveganje za nastanek informacijske nesreče. To so predvsem tisti računalničarji, ki jim v angleškem žargonu pravimo PEBKAC (prevod angleške kratice je “problem exists between keyboard and chair”). Največja varnostna težava se torej nahaja med tipkovnico in stolom. To sta v obsežni raziskavi dokazala tudi podjetje McAfee in ameriško državno združenje za kibernetsko varnost (National Cyber Security Alliance, NCSA). Strokovnjaki za informacijsko varnost so naključno izbrane uporabnike spraševali, kakšno programsko opremo uporabljajo za zaščito računalniškega sistema. Kar 87 odstotkov računalničarjev je trdilo, da uporablja posodobljen protivirusni program, od tega 70 odstotkov tudi orodja proti računalniški nesnagi. Nekoliko slabše so se s 64 odstotki uvrstili požarni zidovi ter s 27 odstotki orodja za zaščito pred spletnimi prevarami. Strokovnjaki za informacijsko varnost so izjave anketirancev seveda tudi preverili na terenu. Pri tem so ugotovili, da je orodja proti računalniški nesnagi uporabljalo le 55 odstotkov računalničarjev, medtem ko je bilo pred spletnimi prevarami varnih le 12 odstotkov anketirancev. Slaba polovica uporabnikov ni imela posodobljene protivirusne zaščite, kaj šele požarnega zidu.

Kakšno je stanje v Sloveniji, je težko trditi, saj na tem področju ne opravljamo praktično nobenih raziskav, bi pa lahko ugibal, da smo po varnostni plati bistveno manj zaščiteni od tradicionalno preplašenih Američanov. A z uvedbo evra smo tudi Slovenci postali zanimivejši za ostali svet, kar 239,64x zanimivejši. Zato moramo biti pri deskanju po spletu presneto previdni, sicer nas bodo obrali ne le za naše osebne podatke, pač pa tudi za težko prislužene cekine.

Ne slepite se, temveč se zavarujte. Zavarujte sebe in svoje podatke.

Miran Varga

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.