NEVIDNO ZLO 3: IZTREBLJENJE

(RESIDENT EVIL: EXTINCTION)
Režija: Russell Mulcahy
Scenarij: Paul W. S. Anderson
Igrajo: Milla Jovovich, Oded Fehr, Ali Larter, Iain Glen, Ashanti..
V kinu od 18.10.07

V verjetno najboljši in najbolj znani filmski seriji z zombiji v stranskih vlogah, Romerovi četverici Night, Dawn, Day in Land Of The Dead, predstavljajo nemrtvi Simbol, so komentar, imajo smisel. V Resident Evil filmski seriji imajo samo enega, enakega, kot ga imajo v istoimenskih igrah, po katerih so bili filmi posneti: biti tarča za odstrel in prestrašiti nič več kot desetletne gledalce. Že res, da se skuša serija bolj osredotočiti na lik Alice (še vedno seksi Milica Nataša Jovović, ahem, Milla Jovovich), toda kaj, ko pa je njen lik globok približno toliko kot puščavska luža.
Ko smo že pri puščavi, še premisa: T-virus, katerega učinke ste spoznali v prejšnjih dveh delih, je opustošil svet in večji del tega v nekaj letih spremenil v puščavo (!?). Kopica preživelih se v oboroženem konvoju potika skozi Nevado, oponaša Pobesnelega Maxa, išče preživele in sanja o obljubljeni deželi Aljaski, najdejo pa bojevniško razpoloženo super-Alice, njene klone, s peskom zasut Las Vegas, gručo prav nič strašljivih kanibalističnih trupel, jato zombijevskih vran, dežurnega enodimenzionalnega negatica dr. Isaacsa in pod kočo sredi puščave zakopan podzemni laboratorij zle korporacije Umbrella. Kot se za tretji del trilogije spodobi, se Alice z obiskom omenjenega laboratorija “vrne na začetek” in se tam, tako kot v predhodnikih in igrah, na hitro sooči s tokratnim glavnim šefom.
Ne, post-apokaliptičen tretji del Nevidnega Zla v ničemer ne izstopa od norme podpovprečnih prvih dveh delov, njegovo hkratno spogledovanje z vesternom, grozljivko in znanstveno fantastiko pa prej kot premetena stilska kombinacija izpade kot (neuspešno) iskanje lastne identitete, glasu in atmosfere, ki se vleče že od prvega dela dalje. Grozljivka, pri kateri je najbolj grozljivo to, da konec namiguje na morebitni četrti del. Ne dajte jim razloga zanj. 

1408
Režija: Mikael H?fström
Scenarij: Matt Greenberg, Scott Alexander, Larry Karaszewski
Igrajo: John Cusack, Samuel L. Jackson, Mary McCormack…
V kinu od 11.10.07

Filmi po Stephen Kingovih delih so ponavadi ali mojstrovine (The Shining, Carrie, Stand By Me, The Green Mile, Dolores Claiborne, The Shawshank Redemption in Misery) ali pa šoder, ki je lahko všeč samo odpustljivim žanrskim privržencem (skoraj vse ostalo). Redko se zgodi, da so po kvaliteti “samo” dobri, bi pa med takšne lahko šteli Christine, Apt Pupil, The Dead Zone, in, po novem, tudi 1408.
Film 1408 švedskega režiserja Mikaela H?fströma, ki je nase opozoril s filmom Ondskan (Zlo), je osnovan na Kingovi kratki zgodbi iz zadnje njegove tovrstne kolekcije Everything’s Eventual, govori pa o pisatelju Miku Enslinu (vselej simpatični John Cusack), ki si na vso moč želi doživeti nekaj paranormalnega, zaradi česar vneto obiskuje kraje, kjer naj bi strašilo. Njegov lov na vero se je vselej končal neuspešno, dokler nekega dne ne izve za sobo 1408 v hotelu sredi New Yorka, v kateri bi se naj dogajale čudne stvari. Seveda jo obišče … kaj pa pravijo za tistega, ki išče, pa že veste.
Po osvežujoče dolgotrajnem, napetost dvigajočem uvodu, v katerem smo priča zabavnemu merjenju igralskih mišic med Cusackom in Samuel L. Jacksonom, sledi obisk zloglasne sobe in shrljiv spopad našega ciničnega glavnega junaka z zunanjimi silami, ki bi rade na vsak način spravile Mika na kolena. Kot se za (Kingove) zgodbe o pisateljih spodobi, se opresivna zunanja moč in plodna junakova notranjost kmalu neprepoznavno premešata, filmu pa uspe, predvsem po zaslugi karizmatičnega Cusacka in prepričljive, minimalistične režije, v tem že tolikokrat prežvečenem podžanru ostati svež in razburljiv do samega konca.
Čeprav ta kanček razočara, je soba 1408 vseeno pametnejša od večine sodobnih žanrskih kolegov in jo lahko nemirne volje obiščete.


Do prihodnje številke imejte na očeh:

Neustrašna
[The Brave One]
kriminalka
Na sporedu od: 4.10.2007

Super hudo
[Superbad]
komedija
Na sporedu od: 11.10.2007

Žaga 4
[Saw IV]
grozljivka
Na sporedu od: 25.10.2007

Kraljestvo
[The Kingdom]
triler
Na sporedu od: 2.11.2007

Hitman – Agent 47
[Hitman]
akcijski triler
Na sporedu od: 8.11.2007

Kristjan Dobovšek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.