Najstniki staršem letno nudijo za več kot 4500 evrov tehnične pomoči

Čas obvezne karantene je narekoval spremembe številnih navad – delo, izobraževanje, nakupi in številne ostale obveznosti so prevzele digitalno obliko. Za mlade, ki so s tehnologijo v stiku kar dobršen del svojega vsakdana, je bil to nekoliko manjši izziv kot za nekatere odrasle ljudi. Ti so pri tem potrebovali kar nekaj tehnične pomoči.

Kako so se z izzivom spopadli? Za pomoč so prosili svoje sinove in hčere, ki so se zlahka spoprijeli z nalogami informacijske tehnologije.

Koliko bi mladi dobili v svoj žep?

denar
Starši so privarčevali več kot 4500 evrov.

Posebno raziskavo Prolifics Testing, v katero je bilo vključenih kar 2664 najstnikov, starih med 13 in 18 let, je zanimalo prav to: koliko denarja bi mladi zaslužili, če bi svojim staršem za vso nudeno tehnično pomoč dejansko zaračunavali v skladu s povprečnim zaslužkom zaposlenih v teh dejavnostih.

Ugotovitev? Najstniki bi bili kar bogati. Če bi jim starši za njihovo tehnično pomoč plačevali, bi bili bogatejši za nekaj več kot 4500 evrov.

Kje starši največkrat potrebujejo tehnično pomoč?

Starši so svoje otroke kar pogosto prosili za pomoč. Nekaj najbolj iskanih oblik pomoči:

notebook
Najbolj iskana oblika pomoči je pomoč pri družbenih omrežjih.
 1. Najbolj iskana informacijska podpora so bili nasveti glede družbenih omrežij – tam najstniki preživijo kar nekaj časa, njihovi starši pa običajno ne dosti. Za nasvete staršem naj bi otroci povprečno potrebovali 32 ur letno. Če bi bili za to plačani, bi dobili cca. 18 evrov na uro, skupno torej več kot 580 evrov za svoje delo.
 2. Druga najbolj pogosta oblika pomoči je pomoč pri upravljanju z elektronsko pošto. Anketirani najstniki so v povprečju porabili kar 29 ur za nesvete staršem glede krmarjenja njihovih e-poštnih naslovov in sporočil. Samostojni podjetniki bi za tovrstne nasvete računali približno 26 evrov na uro, starši so tu privarčevali več kot 760 evrov.
 3. Tretja najbolj iskana pomoč je bila pomoč pri obdelavi video posnetkov. Najstniki so v  vlogi pomočnikov tu porabili 27 ur, starši bi zaposlenim delavcem plačevali več kot 27 evrov na uro, njihovi otroci pa so bili tako prikrajšani za okoli 720 evrov.

  computer
  Najstniki bi letno zaslužili več kot 4500 evrov.
 4. Na četrtem mestu je pisanje besedil – gre za pomoč pri pisanju različnih besedil na družbenih omrežjih, za opise vsebin na YouTubu in ostalih platformah. Pri tem naj bi najstniki preživeli 25 ur, za to pa bi prejeli, če bi računali urno 20 evrov, cca. 520 evrov.
 5. Starši so pomoč svojih otrok potrebovali tudi pri vnosu podatkov, njihovi otroci so jim pri tem pomagali okoli 24 ur letno, s tem pa bi njihovi otroci zaslužili skoraj 300 evrov.
 6. Grafično oblikovanje in urejanje fotografij se uvrščata na šesto mesto po pogostosti oblike pomoči. Tu so najstniki preživeli približno 22 ur, za to pa bi zaslužili okoli 650 evrov.
 7. Tudi pomoč pri računalniški varnosti je bila pogosto iskana. Najstniki so svojim staršem pomagali 20 ur, s tem bi bili bogatejši za nekaj več kot 580 evrov.
 8. Na osmo mesto se uvršča pomoč pri rokovanju z Microsoft Excelom. Za to so otroci svojih staršev porabili 19 ur, v žepu bi imeli kar 342 evrov več.
 9. Navsezadnje so starši pomoč svojih otrok potrebovali tudi pri spletni prodaji in spletnih nakupih – najstnikom je to vzelo 19 ur njihovega časa, s tem pa bi zaslužili okoli 230 evrov.

Še nekaj statistike …

zoom
Kar nekaj ljudi je pomoč svojih otrok potrebovalo pri organizaciji Zoom sestanka.

Kar velika večina staršev za nasvet najraje vpraša svoje otroke. 71 % staršev anketiranih najstnikov se za pomoč raje obrne nanje kot da bi se obrnili na svojega delodajalca.

Kar nekaj problemov so imeli starši tudi pri organizaciji spletnih sestankov. 62 % anketiranih najstnikov je svojim domačim pomagalo organizirati sestanek preko zooma ali Skypa. 52 % anketiranih je pomagalo tudi pri vzpostavitvi skupinskega video klica na Whatsappu.

Kako se izboljšati v računalniški pismenosti?

Dandanes, sploh pa v trenutnih razmerah, ko marsikaj poteka na daljavo prek spleta, zna biti obvladanje informacijske tehnologije kar dobrodošlo.

Nekaj nasvetov za tiste, ki želite svoje znanje pridobiti ali utrditi:

tehnična pomoč
Preden poiščeš tehnično pomoč, se skušaj s težavo spopasti sam.
 1. Sam raziskuj. Poišči kakšen članek, raziskavo na spletu, ki bi ti pomagala razumeti spletna orodja, s katerimi razpolagaš. Tako se boš naučil nekaj osnov in ključnih ukazov.
 2. YouTube je izjemno bogat z različnimi videi z nasveti. Številni strokovnjaki na svojih kanalih objavljajo posnetke z razlagami. Znanje lahko na tak način pridobiš zelo hitro in učinkovito, pa še povsem zastonj.
 3. Ni vse le v teoriji, najpomembnejša je praksa. Predvsem je izrednega pomena, da veliko prakticiraš in preizkušaš, saj si boš ključne stvari tako najlaže zapomnil. Ob tem si lahko delaš tudi zapiske.

Še primer spletne razlage o uporabi programa Zoom – če ga še ne obvladaš:

ZOOM TUTORIAL | How To Use Zoom STEP BY STEP For Beginners! [COMPLETE GUIDE]

 

VIRProlificsTesting
Prejšnji članekAmong Us – Igra, ki je obnorela svet
Naslednji članekPsom prijazna ura

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.