Nakup tiskalnika

Dandanes niti odločitev kakšne vrste tiskalnik kupiti in koliko denarja zanj zapraviti, ni več lahka. Različni proizvajalci, nove tehnologije, vedno več funkcij in velik razpon cen hitro pripomorejo k zmedi kupca, ki bi rad le čimprej in nemoteno nekaj natisnil. Če že dolgo razmišljate o nakupu novega tiskalnika, ki bo hitreje tiskal vaše seminarske naloge ali pa vam je stari ravnokar odšel rakom žvižgat in hitro potrebujete zamenjavo, smo za vas pripravili odgovore na štiri najbolj osnovna vprašanja glede nakupa naprave, ki spada k obvezni opremi vsakega študenta.

Koliko denarja me bo stal nov tiskalnik?
Običajni model barvnega brizgalnega (“inkjet”) tiskalnika, kateregakoli proizvajalca, lahko danes dobite že za dobrih 50 evrov. Tak tiskalnik bo popolnoma zadovoljivo služil potrebam in zahtevam velike večine študentov. Čim si boste zaželeli kvalitetnejšega izpisa, tiskanja na bolj eksotične dokumente, obojestranskega tiskanja, boljših barv in hitrejšega delovanja bo cena hitro narasla do 100 evrov in še več. Za tiskanje visoko kvalitetnih fotografij večjih formatov pa poleg 100tih evrov pripravite dodatnega stotaka ali dva. Cene osnovnih različic več funkcijskih tiskalnikov, ki znajo poleg svoje primarne naloge opravljati tudi funkcijo čitalnika, kopirnega stroja in celo faksa, se začnejo pri nekaj več kot 100 evrih – več od naštetega imajo, dražji so. Sto evrov in več je ponavadi tudi cena črno-belih laserskih tiskalnikov, za katere velja, da so hitrejši od brizgalnih tiskalnikov primerljivih cen, vendar imajo zato slabšo kvaliteto izpisa. Katerikoli model nameravate kupiti, prej povprašajte, koliko zanj stanejo kartuše. Tiskalniku bo potrebno slej ko prej kupiti novo kartušo. Rado pa se dogaja, da so tiskalniki zelo poceni, kartuše pa razmeroma drage, tako da bodite glede tega previdni.

Kakšne vrste tiskalnik potrebujem?
Če nekajkrat na mesec ali dva natisnete kako pismo, kopijo spletne strani ali seminarsko nalogo je najbolj poceni brizgalni tiskalnik povsem dovolj. Če želite tiskati barvne fotografije višjih ločljivostih, posezite po boljših (beri: dražjih) brizgalnih tiskalnikih. Če morate vsak dan natisniti 100 in več črno-belih strani, poglejte za laserskimi tiskalniki, če pa poleg tiskanja občasno potrebujete tudi čitalnik in kopirno napravo, pa povprašajte za več funkcijskimi tiskalniki. Cene so pogosto dovolj dober indikator kvalitete naprave, najbolj znane znamke tiskalnikov pa so: Epson, Lexmark, HP in Xerox.

Se sploh splača zamenjati moj (pra)stari še delujoči tiskalnik?
Če se na vaši mizi še vedno valja nekaj let star brizgalni tiskalnik, ki mu komajda uspe v eni minuti stiskati dve strani, je odgovor da. Cene kartuš, če jih sploh še kje najdete, niso poceni, za ta denar pa lahko dobite že popolnoma nov tiskalnik s svežo kartušo vred, ki bo znal v mnogo krajšem času natisniti mnogo lepše slike.

Na katere specifikacije tiskalnikov je vredno biti najbolj pozoren?
Najprej izberite vrsto tiskalnika, torej brizgalnega, laserskega ali več funkcijskega. Potem si odgovorite na vprašanje, če želite dražjega in počasnejšega barvnega ali hitrejšega in cenejšega črno-belega? Takoj zatem je pomembna velikost papirja, na katerega boste želeli tiskati, hitrost tiskanja (koliko črno-belih in koliko barvnih izpisov zna iz sebe spraviti tiskalnik v eni minuti) in najvišja možna ločljivost tiska. Slednja se označuje z oznako “dpi” (Dots Per Inch) in višje kot so številke, boljše je – od najcenejših brizgalnih primerkov lahko recimo mirne volje pričakujete najmanj 4800 x 1200 dpi. Omembe vredne prednosti modernih tiskalnikov so tudi zaslončki, ki so v pomoč pri upravljanju z osnovnimi funkcijami naprave tako, da je dobro, če so prisotni. Nenazadnje pa sta pomembna faktorja tudi velikost in ergonomija naprave, tako da ob nakupu računajte tudi na to.

Za konec velja omeniti še opozorilo, da ne glede na to, kateri tiskalnik imate ali si nameravate kupiti, ne pozabite na varstvo okolja. Porabljene kartuše so namreč sila škodljive za okolje, zaradi česar večina najbolj znanih proizvajalcev tiskalnikov ponuja svoje programe reciklaže, ki omogočajo brezplačno vračanje izpraznjenih kartuš, za katere je potem pravilno poskrbljeno. Nenazadnje je tudi okolje-varstvena ozaveščenost proizvajalca lahko tehten in smiseln razlog za nakup njihovega izdelka.

Kristjan Dobovšek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.