Naučite se poslušati svoje telo

Pametna ura huawei watch gt 4 za spremljanje telesne ure

Človeški organizem sledi 24-urnemu cirkadianemu ritmu, znanemu tudi kot “telesna ura”, ki uravnava fiziološke procese in določa optimalne čase za spanje, prehranjevanje ter aktivnost. Motnje v tem ritmu lahko negativno vplivajo na zdravje in splošno počutje, medtem ko njegovo upoštevanje pripomore k boljšemu zdravju in daljšemu življenju.

Kaj je torej cirkadiani ritem? Predstavljajte si, da imate v svojih možganih notranjo uro, ki uravnava izmenjavo med budnostjo in spanjem. Čeprav jo lahko vplivajo zunanji dejavniki, kot sta svetloba in temperatura, se običajno počutimo budni in energični ali utrujeni in izčrpani glede na ta naravni cikel. Zaradi tega se ta ritmični vzorec imenuje tudi cikel budnosti/spanja.

Skladno s tem se izplača naučiti pravilno poslušati svoje telo in upoštevati notranjo uro, saj so motnje v tem ritmu povezane s srčno-žilnimi boleznimi, debelostjo ter nevrološkimi težavami, vključno z depresijo.

Razumevanje notranje ure

Leta 2017 so Nobelovo nagrado za fiziko in medicino prejeli Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash in Michael W. Young za njihovo odkritje razumevanja cikla spanja in budnosti. Obrazložitev nagrade je bila: »Nobelovci so izolirali gen, ki nadzoruje dnevni biološki ritem iz vzorčnega organizma mušice. Dokazali so, da gen kodira protein, ki se v celicah nabira ponoči in razgradi čez dan. Kasneje so odkrili še druge dele beljakovinskega mehanizma, ki uravnava biološko uro celice. Sedaj vemo, da podobni principi delujejo tudi v bolj zapletenih organizmih, vključno s človeškim.«

Notranja ura izjemno natančno usklajuje fiziološke procese z različnimi fazami dneva, kar vpliva na ključne funkcije, kot so vedenje, raven hormonov, telesna temperatura in metabolizem. Ko pride do začasne neusklajenosti med okoljem in biološko uro, na primer pri prehodu preko časovnih pasov, to lahko negativno vpliva na naše počutje. Obstajajo dokazi, da kronično neskladje med življenjskim slogom in ritmom, ki ga določa notranja ura, poveča tveganje za različne bolezni.

Kakšen je pravi ritem?

Zjutraj se pripravite na dan

5:00 – 6:00

Telo se prebuja. Povečuje se raven testosterona v telesu, pa tudi libido. Telo proizvaja več stresnega hormona kortizola in inzulina, ki pomaga, da hranila dosežejo celice. Pade raven sladkorja, saj se ta pretvori v glikogen.

7:00 – 9:00

Čas je, da vstanete. Krvni tlak narašča, metabolizem se krepi, zato je zdrav in krepak zajtrk tako pomemben. V nasprotju s številnimi prepričanji ni najboljši čas za treninge. Mišice in sklepi so še togi, zato je verjetnost za poškodbe višja. Zjutraj so tudi zožene krvne žile, kar povečuje možnost srčnih napadov in kapi.

Vrhunci in padci opoldneva

10:00 – 12:00

Ste na fizičnem in intelektualnem vrhuncu. Možgani delujejo učinkovito in ustvarjalno, telo pa je dobro usklajeno in pripravljeno na večje napore. To je tudi faza dobrega razpoloženja in sreče.

13:00 – 15:00

Popoldanska kriza in pomanjkanje energije. Telo zahteva hrano, organizem je naravnana na prebavo. Jetra zadržujejo glikogen, zato mišice nimajo dovolj energije. Krajši dremež v tem času ni slaba ideja.

Popoldne ste še vedno v formi

15:00 – 17:00

Vrhunec v učinkovitosti srca in ožilja vpliva na mišično moč. Telesna temperatura je višja, imate višjo toleranco na bolečino. Primeren čas za telesne dejavnosti ali obisk zobozdravnika.

17:00 – 19:00

Spet visoka možganska aktivnost, a ne kot opoldne. Čas je primeren za ustvarjalnost in vpijanje informacij, med kar sodi tudi branje. Čut okusa je najostrejši in najbolj rafiniran, zadnji obrok pa morate pojesti do 19. ure, saj se po tej uri metabolizem upočasni.

Večer, čas pred spanjem

19:00 – 22:00

Krvni tlak in srčni utrip se umirita, organizem pa začne sproščati melatonin. Zmanjša se koncentracija, telo postaja zaspano. Obrok v tem času bo motilo spanec, saj telo hrane ne bo pravilno prebavilo.

22:00 – 24:00

Pripravljate se na počitek. Če ne greste v posteljo pred polnočjo, boste kasneje težje zaspali, spanec pa bo tudi manj kakovosten.

Spanje

2:00 – 3:00

V tem času je kakovost spanca najvišja. Možgani izklopijo zavest, sanje so najboljše in najbolj zanimive.

Celovit nadzor zdravja s pametno uro

Huawei se zavezuje, da vam bodo njihove nosljive naprave v pomoč tudi na področju upravljanja z zdravjem, kjer so že vodilni zahvaljujoč inteligentnim algoritmom. Pametna ura Huawei Watch GT 4 je opremljena s funkcijami, ki pomagajo pravočasno zaznati bradikardijo in srčno popuščanje. Če ni v načinu beleženja športne dejavnosti, vas bo opozorila, če je srčni utrip dlje časa brez pravega razloga previsok ali prenizek. Poleg tega lahko vedno pregledate zgodovinske podatke in spremljate svoje zdravje.

Napredna tehnologija za sledenje spanju TruSleep, ki temelji na znanstvenih dognanjih, prepoznava motnje spanja in ponuja predloge za izboljšanje kakovosti spanja ter prilagojene nasvete za boljši nadzor nad zdravjem. Pametna ura uporablja podatke o srčnem utripu, ritmu dihanja posameznika ter algoritme analize velikih podatkov, kar omogoča učinkovitejše spremljanje zdravja in počutja.

Tehnologija TruRelax na uri Huawei Watch GT 4 pomaga obvladovati stres s spremljanjem spremenljivosti srčnega utripa (HRV) ter zagotavlja podatke o stresnem indeksu. Prav tako opozarja, ko ste predolgo v sedečem položaju, in vam predlaga krajše gibanje ali vaje. Opozorila lahko prilagodite glede na posebne priložnosti. Poleg tega ura vsakodnevno spremlja korake, porabljene kalorije in število vstajanj ter zagotavlja podatke o fizičnih dejavnostih, ki vam pomagajo razviti zdrave navade in življenjski slog.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.