Nov Facebook škandal: ukradli 400 milijonov telefonskih

To preprosto ni dobrih par let za Facebook. Po razvpitem lanskem škandalu Cambridge Analytica, je družbenega giganta sedaj doletel še večji škandal. 400 milijonov telefonskih številk svojih uporabnikov, ki so se nahajale v nezaščiteni bazi, je pricurljalo na splet.

To je poleg hudega posega v zasebnost uporabnikov problematično še zaradi potencialnih posledic tega dejanja. Telefonske številke bodo skoraj gotovo uporabljene v bazah robotskih klicateljev, ki postajajo v angleško govorečih državah tako nadležni, da jih je mogel prepovedati celo ameriški senat. Prav tako pa lahko telefonske številke vodijo tudi v sim swap napade. To so napadi, kjer zlonamernež s pomočjo osebnih podatkov tarče prepriča ponudnika mobilne telefonije, da so mu ukradli telefon in želi prenos telefonske številke na novo kartico in napravo. S tem je napadalec ne le onemogočil telefon svoje tarče, temveč je tudi dobil dostop do vseh gesel poslanih na njegovo številko pri dvostopenjski avtentikaciji.

Na srečo za nas, je večina teh telefonskih številk od ameriških, britanskih in vietnamskih uporabnikov. Ta zgodba pa vseeno služi kot opomnik, da na družbenih omrežjih ni pametno deliti kakršnihkoli osebnih podatkov, s katerimi vas lahko zlonamernež natančno identificira.

Facebook Compromised 400 MILLION Phone Numbers

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.