5 preprostih pravil, da bo tvoja fotografija vrhunska

Verjetno si tudi ti želiš, da bi tvoje fotografije na Instagramu in Facebooku kar privabljale všečke. Te možnosti si povečaš z uporabo hashtagov in spodnjih pravil.

Predpriprava

Pred vsakim fotografiranjem najprej očisti lečo. Kadar je v planu kakšno daljše fotografiranje, preveri tudi baterijo in prostor na telefonu.

Svetloba

Skoraj nikoli ne fotografiraj ob umetni svetlobi, saj je naravna svetloba za fotografije najboljša. Če fotografiraš v stanovanju, naj bo to običajno ob oknu, ker je tam največ dnevne svetlobe. Zunaj fotografiraj ob jutranji ali večerni svetlobi. Izogibaj se direktni sončni svetlobi in vedno pazi na sence. Bliskavico imej vedno izključeno, razen, če res veš, da bo z njo fotografija boljša.

Dodatki za fotografiranje

Večinoma uporabljaj razne barvne šeleshamerje, ki naj ti služijo kot podlaga. Poceni (na primer preko Ebaya) lahko dobiš tudi samosprožilec in stativ, če želiš posneti fotografijo sebe, pa nimaš nikogar v bližini.

Kompozicija

Večina pametnih telefonov omogoča, da imaš na zaslonu nastavljeno mrežo kamere, ki ti je v pomoč, da objekt po načelu pravila tretjin postaviš v enega izmed štirih stičišč premic.

Urejanje fotografij

Prva stvar pred urejanjem fotografij je osvetlitev zaslona, ki jo naviješ do konca, da imaš ob popolni osvetlitvi ekrana v senčnem prostoru idealne razmere, da slučajno česa ne spregledaš. Najprej po uvozu fotografije poskrbi za raven horizont in izberi obliko fotografije in jo po potrebi obreži. Nato fotografiji prilagodi svetlobo, temperaturo in strukturo. V Instagramu lahko uporabiš tudi adjust, structure in brightness, odvisno od same fotografije. Uporabiš lahko tudi kakšen filter.

Prejšnji članekNov Facebook škandal: ukradli 400 milijonov telefonskih
Naslednji članekZapestnice, ki rešujejo oceane

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.