Novi »sodelavki« Raayja, ki mu omogočate lažje snovanje glasbenih uspešnic

Glasba je zagotovo nekaj, kar v nas vzbudi čustva. Vesela, žalostna, nostalgična, energična in številna druga. Ko človek zasliši sebi ljubi takt težko ostane ravnodušen. Takrat, kot radi pravimo, »mu zaigra srce«. Zato tudi ne presenečajo ugotovitve mnogih študij, da ima glasba lahko zelo spodbuden učinek na človekov um. S pravimi ritmi ob pravem času lahko dobite izjemen navdih in zagon. Bodisi pri delovnih ali študijskih opravilih, slikanju ali reševanju težkih miselnih zagonetk.

Prava glasba brez dvoma »zbudi« možgane in v njih vlije energijo. V današnjih časih, ko kreativnost velja za eno najpomembnejših in najbolj zaželenih »sposobnosti«, je to še kako relevantno. Na dnevni ravni se namreč tako pri delo kot zasebnem času srečujemo z raznoraznimi izzivi, ki od nas zahtevajo kreativno razmišljanje, da bi jih uspešno razrešili. Na drugi strani pa imamo tudi ogromno rutinskih opravkov, ki našo kreativnost dušijo in zavirajo naše strasti.

»Življenje brez glasbe bi bilo napaka«

Že Albert Einstein je rekel, da je za odpiranje novih vprašanj, novih možnosti in obravnavo starih problemov z novih zornih kotov potrebna ustvarjalna domišljija. Da je glasba eden od spodbujevalnikov slednjega pa je zagovarjal Friedrich Nietzsche, ki je nekoč dejal, da bilo življenje brez glasbe napaka.

Za potrditev te teorije se ne rabimo ozreti daleč. V praksi namreč to presneto dobro dokazuje izjemen slovenski producent in glasbenik Raay, sicer s svojo življenjsko sopotnico Marjetko tudi član pop dua Maraaya, ki se je v zadnjih 15 letih podpisal pod več kot 300 skladb. Domačih in tujih glasbenikov. Med njegove največje dosežke pa zagotovo sodijo tudi nastopi na največjem evropskem vsakoletnem tekmovanju skladb zabavne glasbe.

Glasba mu pomeni vse

Raay je v središču glasbenega ustvarjanja že od malih nog, saj se je z glasbo intenzivno ukvarjal že njegov oče. Tudi Raayju se je ta zasidrala v srce, zato ji je posvetil svoje življenje, kjer iz dneva v dan neguje svoj neverjeten talent. Velja za zelo marljivega človeka, celo deloholika, a kot pravi, je čas preživet v studiu dojema kot svoj prosti čas in hobi. Zato mu ni težko tam preživeti tudi celega dneva. To je tisto, kar rad počne, zato ga ne utruja, ampak ga napolni z energijo in še dodatno spodbuja njegovo kreativnost.

Edina stvar, ki ga po več urah ustvarjanja nekoliko »žuli« so slušalke – da prav ta nepogrešljiv pripomoček, ki je z uspešnico Here for you postal tudi zaščitni znak dua Maraaya, ko sta se na bleščečih odrih potegovala za prestižno lovoriko najboljše evropske skladbe in v finalu zasedla spoštovanja vredno 14. mestu. Studijske slušalke so namreč velike in zaobjamejo celo glavo, tako da lahko po več urah nošenja pod njimi postane že precej vroče in tudi neudobno.

Majhne slušalke, ki naredijo veliko spremembo

Zato si je Raay nedavno omislil nov pripomoček, ki mu je olajšal delo in omogočil več dinamike. To so nove brezžične ušesne stereo slušalke Huawei FreeBuds 4. Te so spričo svoje majhne zasnove zelo priročne za uporabo v vseh situacijah, tudi na poti, hkrati pa so oblikovane za udobje. »Udobje slušalk me je zagotovo presenetilo, seveda v pozitivnem smislu! Zelo lepo se usedejo v uho. Material je udoben, slušalke izpadejo frajersko, če sem iskren,« jih opiše Raay.

»Svoje nove slušalke FreeBuds 4 uporabljam v več situacijah. Ko pridem do določenega koraka v procesu produciranja glasbe in moram zvok preveriti tudi na manjših slušalkah. Takrat zvok testiram tudi na takšnih slušalkah. Ali pa ko se mi enostavno ne ljubi cele dneve imeti na glavi studijskih slušalk. Kakšne 2, 3 ure, ko recimo primerjam različne zvoke – takrat raje uporabljam FreeBuds 4 kot pa studijske slušalke. Drugače pa malo v hecu, malo za res – ko se odpravljam na kakšen intervju, pa moram pred tem skočiti še v studio, kar se meni kar pogosto dogaja … No, in takrat rajši uporabljam FreeBuds 4, saj mi te velike studijske slušalke lahko uničijo pričesko,« z nasmeškom pove Raay.

Vas zanima kako je Raay ocenil slušalke? Oglejte si video:

Na prvo mesto vedno postavlja kakovost

Sicer pa, kot pravi, se je zanje odločil predvsem zaradi kakovosti zvoka, saj jih konec koncev uporablja tudi za svoje delo, ki temelji na zvoku: »Všeč mi je, da omogočajo neverjetno čist zvok in kljub temu, da so brezžične, torej ušesne, pride do zelo lepe definicije basa. Meni je to zelo pomembno, ker bas navadno dobro slišimo le na teh velikih, studijskih slušalkah, pri teh majhnih pa je to redkost.« Slušalke Huawei FreeBuds 4 namreč uporabljajo kompozitno membrano iz tekočega kristala, ki podpira frekvenčno območje do 40 kHz in zagotavlja zvok visoke ločljivosti. Zaradi reprodukcije visokih tonov praktično brez izgube kakovosti, ti zvenijo bogatejše in polnejše. Poleg tega so slušalke opremljene s 14,3 mm dinamičnim gonilnikom, ki ustvari bogatejše in bolj globoke nizke tone.

»Pri uporabi praktično ves čas koristim tudi funkcijo odpravljanja hrupa, saj na ta način vse skupaj deluje bolj ‘basasto’. Bolj ali manj delam sam, ampak zagotovo mi pa pride prav, ko imam kakšno družbo in kakšen komad poslušamo skupaj. Odpravljanje hrupa je izjemno dobro fokusirano na izvor hrupa, pa tudi glasnost samo lahko prilagajam,« Raay opiše še eno od možnosti slušalk, ki ga je navdušila in pri kateri slušalke FreeBuds 4 dosegajo vodilno raven delovanja te zmogljivosti v industriji – pri tem si »pomagajo« tudi s tehnologijo AEM oziroma prilagajanja ušesom, kjer so sposobne zaznati obliko ušesa uporabnika in temu ustrezno določiti optimalne parametre za čim bolj učinkovito odpravljanje hrupa.

Glede na njegove delovnike pa je še kako vesel, da nove slušalke odlikuje še dolgotrajna baterija. »Če je na prvem mestu kakovost, je na drugem trajanje baterije. Baterija traja približno 20 ur in ni se mi zgodilo, da bi ostal brez njih. Pa z njimi preživim res veliko časa,« zaključi Raay.

Z novo pridobitvijo bo Raay tako še lažje ustvarjal sveže glasbene uspešnice in s svojimi ritmi navduševal naše bobniče.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.